...

Goofy maakt het bont bij Disney

13 mei 2005, 21:14 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het blijkt nog altijd niet rustig te zijn in de Walt Disney Company. Nu zijn het weer twee ex-directeurs die de firma voor de rechter willen slepen op beschuldiging van frauduleus gedrag. We schetsen u een beeld van de toestand en geven wat achtergrondinformatie. Donald Duck slaapt in alle geval niet rustig de eerste maanden.
Goofy maakt het bont bij Disney
Het rommelt in de directiekantoren van The Walt Disney Co. Vorig jaar vertrokken twee topmanagers met slaande deuren en dit jaar wil hetzelfde tweetal de firma voor de rechtbank slepen wegens fraude.
De twee boze ex-directeurs zijn Roy Edward Disney en Stanley Gold. Geef toe, met zulke namen hoor je automatisch tot de top van het bedrijf, door de creator van Mickey Mouse uitgebouwd tot een imperium met een bedrijfswaarde van 65,85 miljard dollar (ca 52 miljard euro), gelegen onder de altijd stralend zonnige hemel van Burbank, California en dat werk biedt aan 129.000 mensen.
De ruzie begon dus vorig jaar en het is blijkbaar Roy Disney die het meeste drukte heeft gemaakt, nog maakt en zal blijven maken. Hij is nochtans in het dagelijks gebruik een beminnelijke man, 75 jaar oud, neef van de befaamde Walt.
Roy beweert model te hebben gestaan voor de figuur van Goofy, die u hieronder ziet:

Goofy
Wat Roy Edward (Goofy) Disney en Stanley Gold de firma aanwrijven is het aanstellen op onwettige manier van de heer Robert Iger als vervanger van CEO Michael Eisner.

Niet dat Roy nu Eisners grootste vriend is, integendeel. Hij was degene die erop aandrong om Eisner de laan in te sturen, omdat deze naar zijn zeggen de reden was dat de afgelopen jaren Disney in de problemen zat. ’t Kan verkeren, zullen menige Disney-mensen hebben gezegd, want het was oorspronkelijk Roy die ervoor heeft gezorgd, dat Eisner als CEO werd aangesteld.
Roy E. Disney
Of Roy Disney en zijn lotgenoot Gold hun eigen kandidaat hebben voor de post die nu meneer Iger bekleedt, dat weten we niet. Misschien komt dat tot uiting tijdens de rechtszaak die later dit jaar zal volgen.
Intussen moet Roy niet gaan stempelen, want hij bezit voor 700 miljoen dollar (554 miljoen euro) Disney-aandelen. En dat is niet zijn volledig spaarpotje, want in zijn zwarte kous steekt nog zo’n 300 miljoen dollar extra voor moeilijke dagen.

Geen wonder dat deze verlegen man, zoals hij zichzelf noemt, zich een kasteel in Ierland kan permitteren, waarheen hij heen en weer gevlogen wordt met zijn privé Boeing 737.
Maar hij is zeer boos op Walt Disney C°, zo boos dat hij zelfs een eigen website heeft gecreëerd , www.SaveDisney.com , naar zijn eigen zeggen bedoeld om zijn vorige firma te bekampen.
Intussen heeft in april ll. Walt Disney C° (NYSE: DIS) mooie resultaten op tafel gelegd. Het laatste kwartaal (januari – maart 2005) bedroeg de bedrijfswinst 698 miljoen dollar (ca 553 miljoen euro) ofwel 33 dollarcent/aandeel, dat is 27% hoger dan voor het vergelijkbaar kwartaal in 2004 (26 dollarcent / aandeel).

De omzet op jaarbasis steeg steeg 9% tot 7,83 miljard dollar, in overeenstemming met de verwachtingen van de analisten van Wall Street.

Al dat goede nieuws heeft de beleggers niet in vervoering gebracht, dat ziet u aan onderstaande chart:

Vanaf het bekendmaken van de mooie resultaten op 2 april ll. Zien we het aandeel onverwacht terugvallen van het 30-dollarniveau tot ca 26 dollar, dat is 13% in de min.

Nu begint het aandeel aan een aarzelende klim. Aarzelend, omdat buiten het nieuws van de heibel op topniveau en de aankomende rechtszaak.er nog iets anders aan de hand is. Eergisteren 11 mei 2005 werd de handel in het aandeel gedurende 25 minuten stilgelegd. Er waren geruchten dat Disney een grote transactie aan het plannen was, bij voorbeeld het afstoten van ABC Radio of het vernieuwen van de zeer winstgevende deal voor de verdeling van Pixar (Nasdaq: PIXR). Daarna ging de handel gewoon verder, blijkbaar loos alarm.

Blijkbaar zeggen we, want waar rook is… Dat er iets gaande is blijkt uit het nieuws dat Disney’s twee grote concurrenten Viacom (NYSE: VIAB) en Clear Channel (NYSE: CCU) bezig zijn zich te ontdoen van weinig lucratieve onderdelen van de firma's.

U merkt het, rustig is het niet in Donald Duckland. Al een meevaller dat hij kan rekenen op zijn rijke oom Dagobert en zijn sluwe neef Jonathan/Guus Geluk om zich uit de netelige situatie te redden. Of gebeurt zoiets alleen maar in animatiefilms of in strips?

© Jan Van Besauw
US Markets


Donald Duck


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.