Lef is het minste wat u kunt zeggen over de rol die Goldman Sachs blijft spelen in de financiële wereld.
In ons artikel van 19 februari 2008 plaatsten we Goldman Sachs in het spotlight en hadden we het o.m. over het dubbelzinnige karakter van deze investeringsbank, die enerzijds er bleek te zijn in geslaagd zichzelf uit de stormwind van de crisis te hebben geplaatst maar die anderzijds boetes en schadevergoedingen moest betalen wegens frauduleuze praktijken. In dit artikel vermeldden we een website over fraude door Goldman Sachs. Klik op deze link om de update te bekijken. Het loont de moeite.
In ons artikel van 31 december 2009 openden we Goldman Sachs’ trukendoos, waaruit bleek dat deze grootbank op, eufemistisch gezegd, onbeschaamde manier haar cliënten bedroog door hen longposities te verkopen, waarop ze zelf short ging.
Bovenstaande 3‑jarengrafiek toont aan, dat de aandeelhouders vanaf december 2008 hun vertrouwen hebben herwonnen. De vraag is: voor hoelang nog?
Want vroeg of laat moeten bedenkelijke manoeuvres leiden tot repercussies, ook als ze op conto staan van een onderneming met 38.300 werknemers en een marktkapitalisatie van 68,13 miljard dollar (data Yahoo!, 9 juni 2011).
Zo lazen we in Le Figaro van 2 juni 2001 dat het Amerikaanse gerecht bij monde van de procureur van het New Yorkse district Manhattan (waar de bank haar hoofdzetel heeft) een onderzoek heeft gevraagd naar de betrokkenheid van deze bank bij de woningcrisis van 2007. Het bureau dat verzocht werd het onderzoek te doen, is dat van Cyrus Vance Jr., waar o.m. het nu al beruchte dossier van Dominique Strauss-Kahn in behandeling is.
Cyrus Vance heeft zijn onderzoek geopend met vragen over Goldman Sachs’ activiteiten van voor de crisis met betrekking tot obligaties met hypothecaire leningen als onderpand. Het resultaat van deze werkzaamheden is medegedeeld aan een speciale senaatscommissie, die in april 2011 in een rapport van 640 pagina’s tot de conclusie komt dat er belangenconflicten zijn. Samengevat is de situatie de volgende: enerzijds heeft Goldman Sachs ingezet op een ineenstorting van de immobiliënmarkt en anderzijds heeft ze aan haar cliënten financiële producten aangeboden die ervan uitgingen, dat genoemde markt zou blijven groeien.
Carl Levin, voorzitter van hogervermelde commissie heeft in niet mis te verstane bewoordingen gezegd dat Goldman Sachs heeft gelogen. Dat heeft geleid tot woede-uitbarstingen van Goldman Sachs’ CEO LLoyd Blankfein. Maar dat zal de procureur van Manhattan zo goed als zeker niet weerhouden om een nieuw onderzoek te laten gebeuren dat kan leiden tot gerechtelijke vervolgingen.
Maar Goldmans Sachs blijft tot nader order overeind. Zo heeft stock picker número uno Warren Buffett zijn vertrouwen in deze investeringsbank uitgesproken, wat het aandeel meteen tot boven 140 dollar opstuwde. Maar deze steun had zijn prijs. Buffetts vehikel Berkshire Hathaway kan voor 5 miljard dollar preferente aandelen kopen met vast dividend van 10%. Bovendien eist Berkshire Hathaway het recht om de komende 5 jaar voor 5 miljard dollar gewone aandelen te kopen en dit op gelijk welk ogenblik aan de prijs van 115 dollar.
Ook blijkt dat de internationale financiële wereld nog altijd gelooft in Goldman Sachs, wiens landenrapporten altijd met spanning worden ingewqcht en die hun effect nooit missen.
Hoelang nog zal de stroper de rol van boswachter kunnen spelen?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.