...

Gered door hun zintuigen

4 januari 2005, 10:22 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het valt op dat er geen dieren het slachtof­fer wer­den van de tsuna­mi. Dat hebben ze te danken aan hun veel ver­fi­jn­der zin­tu­igen dan die van de mens. Nochtans hebben wij ook nauwkeurige zin­tu­igen, in de vorm van instru­menten. Werk­ten die dan niet die fatale zondag 26 decem­ber 2004?
Gered door hun zintuigen
Nie­mand kan onver­schillig bli­jven bij de ontzettende ramp van Tweede Ker­stdag 2004. De beelden die ons toek­wa­men via tv, inter­net of kran­ten staan voor alti­jd in ons geheugen gegrift. Ze zijn een gruwelijke uitver­grot­ing van de beelden van feb­ru­ari 1953, toen de Ned­er­landse dijken brak­en onder het beuk­end geweld van stor­men. Meer dan 1.800 doden vie­len toen te betreuren, vele duizen­den dak­lozen, onnoemelijke materiële schade. En veel dierenleed.
Het valt op, dat de tsuna­mi geen dier­lijke slachtof­fers heeft gemaakt. Ner­gens zie je een ver­dronken hert, jakhals, buf­fel, laat staan olifant of tijger. Hoe is zoi­ets mogelijk? Wel, uit het gedrag van dieren die in de getrof­fen gebieden leef­den als werkdi­er, in het wild of in een zoo is gebleken dat ze nog voor het moment dat de aard­schok door de mensen gevoeld werd, al paniekge­drag ver­toon­den. Nog voor de tsuna­mi zicht­baar werd, vlucht­ten ze naar veilige plekken. 
Dieren, zek­er wilde dieren, hebben veel gevoeliger zin­tu­igen dan de mensen. Onder­meer het gehoor is vele malen scher­p­er. Ze kon­den waarschi­jn­lijk de aanstor­mende golf horen, het onge­wone gelu­id inter­pre­teer­den ze als een waarschuwing en ze reageer­den navenant.
Nochtans, de mens heeft ook heel gevoelige zin­tu­igen, zij het dan kun­st­matige. Seis­molo­gen kun­nen elke bev­ing in de aard­ko­rst reg­istr­eren en inter­preteren. Oceanolo­gen kun­nen bereke­nen hoe hevig de tsuna­mi zal zijn als gevolg van een zee­bev­ing. Men had dus Indië, Indone­sië, de Mal­div­en, Maleisië, Myan­mar (Bir­ma), Soma­l­ië, Sri Lan­ka en Thai­land kun­nen ver­wit­ti­gen. De satel­li­et NOAA heeft trouwens de tsnuna­mi gefilmd. Wat is er misgegaan? 
Waarne­men is één, rea­geren is twee. En om te rea­geren was geen dis­posi­tief ter plaatse. Het wordt hoog tijd dat we onze gevoelige instru­menten gaan linken aan een snel en efficiënt waarschuwingssys­teem in alle lan­den die risi­co’s lopen. Zodat men daar in de toekomst ook gered kan wor­den door de zin­tu­igen, ook al zijn die opge­bouwd uit scan­ners en printplaten.
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.