...

Gaapt afgrond voor Fannie Mae?

2 oktober 2005, 18:12 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het nieuws dat we u over hypotheekreus Fan­nie Mae bren­gen, wordt keer op keer ern­stiger .… Voor­di­en waren er al beschuldigin­gen van gek­noei en ver­moe­dens van gesjoemel … Nu zijn deze ver­moe­dens omgezet in regel­rechte ten laste leg­gin­gen, die wijzen in de richt­ing van het gevrees­de woord fraude’ … Hoe gaat dat aflopen? Alleszins niet rooskleurig, vrezen we.
Gaapt afgrond voor Fan­nie Mae?
Een paar dagen gele­den maak­te Guy Boscart u er al op attent, dat het weer serieus rom­melt bij de hypotheek­fi­nancierder Fan­nie Mae (NYSE: FNM). Op woens­dag 28 sep­tem­ber ll. maak­te het aan­deel een duik van 11% en belandde ei zo na op zijn laag­ste peil in 52 weken. 

Fan­nie Mae – laat­ste maand
Op don­derdag kwa­men blijk­baar nog enkele believ­ers opda­gen die FNM tot bij­na 45 dol­lar opkrik­ten, maar vorige vri­jdag kwam er terug twi­jfel opzetten en koer­ste FNM zijwaarts.

De reden van de terug­val vorige woens­dag is niet ver te zoeken. Waarne­mers uit Wall Street die de financiële sit­u­atie van Fan­nie Mae uit­pluizen bracht­en feit­en aan het licht die ver­moe­dens, die wij op deze plek al eerder hebben geuit, onom­stotelijk beves­ti­gen. Bovenop boekhoud­kundi­ge gek­noei komen nu de vol­gende zak­en de sit­u­atie van de hypotheekgi­gant bezwaren:
  • Over­schat­ten van de eigen mid­de­len (Alan Greenspan wees daar in verleden reeds op),
  • Onder­schat­ten van verliezen,
  • Mis­bruik van belastingsvoordelen,
  • Aankopen van ‘finite insur­ance’ om teko­rten te verdoezelen. 

Dit laat­ste punt vraagt wellicht om ver­duidelijk­ing. Het is een bedenke­lijke en riskante prak­tijk, die eruit bestaat, dat je voor korte tijd geld leent van een verzek­er­ings­maatschap­pij. Dit geld breng je dan in reken­ing als inkom­sten of reserves. Lat­er betaal je het terug aan de uitlen­er, mits een inter­este, natu­urlijk. Nie­mand min­der dan New York Attor­ney Gen­er­al Eliot Spitzer (zie ons artikel over deze flam­boy­ante man Hur­ri­cane Eliot. ) bracht deze werk­wi­jze aan het licht en is er niet over te spreken.

Als boven­staande beschuldigin­gen ont­vanke­lijk zijn, dan gaapt de afgrond voor Fan­nie Mae. De fir­ma zal wor­den beschuldigd van bedrog t.o.v. haar investeerders en zal hier­mee de tri­este rij ver­voe­gen waar we Enron, World­com, Lernout & Haus­pie, World Online en con­soorten aantreffen. 

Voor Fan­nie Mae staan dan jaren van processen en vero­ordelin­gen te wacht­en. En dit niet alleen in de VS, maar ook Europa en Azië, waar de fir­ma ook schulden heeft. 

Vergeleken hier­mee zijn de recente prob­le­men van Mer­ck klein bier. Want een fir­ma zoals Mer­ck heeft heel wat achter zich staan: een pro­ductli­jn, weten­schap­pers en/​of paten­ten. Een financiële maatschap­pij heeft niets van dit alles, enkel haar rep­u­tatie en haar financiële sterk­te, en als daaraan wordt getwi­jfeld, dan is het lied­je uit. Met andere woor­den: als Fan­nie Mae offi­cieel beschuldigd wordt van de zak­en die haar ten laste wor­den gelegd, zal de regering van VS niets anders kun­nen dan haar ste­un terugtrekken en zal Fan­nie Mae meer dan waarschi­jn­lijk ten onder gaan. 

Dat zal niet gelu­id­loos gebeuren, reken maar. Hon­der­den hypotheek­maatschap­pi­jen lev­en bij de gratie van Fan­nie. Wan­neer die hun financiële back-up kwi­j­trak­en, ontstaat er een ket­tin­gre­ac­tie die zal eindi­gen bij diege­nen die hypotheken moeten terug­be­tal­en met economis­che ontwricht­ing tot gevolg. 

Fan­nie Mae, laat­ste jaar
Zoals boven­staande chart toont, boert het aan­deel sterk achteruit het afgelopen jaar. Voor de toekomst zijn de opinies van de anal­is­ten nogal uiteen­lopend. Som­mi­gen houden het op hun eerder gepub­liceerde koers­doel van 67 dol­lar, maar zeggen erbij dat ze het komende jaar aan de zijli­jn bli­jven staan. Dat is vol­gens ons het­zelfde als zeggen: ‘koop FNM niet’. 
Anderen melden als koers­doel voor de komende 12 maan­den 45 dol­lar; ze verwacht­en dus een lang­durige zijwaartse beweg­ing. En ook zijn er opti­mis­ten, die stellen dat zolang de recht­banken de bezwarende feit­en niet hebben beves­tigd, er geen vuilt­je aan de lucht is. Dus bli­jft het koers­doel 88 dol­lar, zeggen ze. 
Wat moet de beleg­ger doen? Is FNM dé kans van je lev­en of ga je er met een grote boog omheen? Wij wagen ons niet aan tech­nis­che analyse, maar we citeren wel Jon D. Mark­man, medew­erk­er van Real​Money​.com. Vol­gens hem is het koers­doel voor FNM te zoeken rond 20 dol­lar of, eerder nog, 7 dollar. 
Dag na dag pakken zich meer sombere wolken samen boven Fan­nie Mae. Ook sec­torgenoot en con­cur­rent Fred­die Mac vol­gt Fan­nies sombere pad. 
Wij vrezen, dat velen niet goed besef­fen wat er zich aan het voor­berei­den is in de financiële wereld van de VS…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

2 okto­ber 2005
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingsystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.