Gaan Fannie en Freddie ooit luisteren?
Vorige week heeft Fed-voorzitter Alan Greenspan alweer een ernstige waarschuwing uitgesproken aan het adres van Fannie Mae en Freddie Mac, de hypotheekgiganten die het overgrote deel van de volledige vastgoedsector in de VS vertegenwoordigen.
Ter herinnering: Fannie en Freddie verlenen zelf geen hypotheken aan de consumenten, maar kopen hypotheken van maatschappijen, bundelen deze tot ‘securities’ en verhandelen ze dan als beleggingsinstrumenten, een soort obligaties. Fannie is de grootste van beide. De kopers van hun ‘securities’ zijn wereldwijd verspreid.
Vorig jaar lag Fannie al onder vuur van de Fed wegens boekhoudingproblemen, die tot een correctie van de winstcijfers voor een bedrag van 11 miljard dollar kunnen leiden. Ook Freddie had een analoge moeilijkheden voor een bedrag van 5 miljard dollar. In beide gevallen gaat het om de manier van boeken van derivaten.
Als je een derivaat zoals een optie die 2 dollar waard is in je boeken inschrijft aan de waarde van het onderliggende aandeel, bij voorbeeld 20 dollar, dan heb je op papier 10 maal meer op je bankrekening staan dan in de werkelijkheid.
Dat is wat Alan Greenspan bekritiseert. Wat hem ook niet zint, is de enorme massa dollars die beide firma’s beheren. Dat maakt hun positie onnatuurlijk sterk, temeer omdat Fannie en Freddie werken met staatssteun en naar de buitenwereld de indruk geven nooit failliet te kunnen gaan.
Alan Greenspan wil een zuivere situatie met een normale concurrentiële positie. Hij drukt ook zijn onzekerheid uit ten opzichte van het op grote schaal beleggen in derivaten, vooral als daar gelden van particulieren mee gemoeid zijn.
Hij vreest de dag dat de Fannies en Freddies derivatenpakketten opeens waardeloos zouden kunnen worden. Als deze twee reuzen overkop zouden gaan, dan wordt de ganse economie van de VS erdoor getroffen, zegt Greenspan.
Bescheiden voegen wij eraan toe, dat een ramp met het tweetal ook Europa en Azië kan treffen. Want zoals we hoger al zegden, Fannie en Freddie hebben klanten over de ganse wereld.
Nu maar afwachten wat Greenspans speech heeft uitgehaald. Het aandeel van Fannie toont nog niet veel emotie:
Na een serieuze terugval sinds oktober vorig jaar hobbelt FNM rond 55 dollar vanaf midden april. Voor Freddie Mac (FRE) is de situatie analoog.
Is dat de gebruikelijke stilte voor de storm?
Jan Van Besauw
US Markets