...

Gaan Fannie en Freddie ooit luisteren?

10 mei 2005, 14:34 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hypotheekreuzen Fan­nie Mae en Fred­die Mac kre­gen een zoveel­ste terechtwi­jz­ing en waarschuwing en dit recht­streeks van Fed-voorzit­ter Alan Greenspan him­self. Hij bli­jft hameren over het te grote kap­i­taal van deze semi-over­hei­ds­fir­ma’s en het risi­co van het beleggen in derivat­en. Zal het twee­t­al rea­geren? De koers van het aan­deel doet alvast nog niets.
Gaan Fan­nie en Fred­die ooit luisteren? 
Vorige week heeft Fed-voorzit­ter Alan Greenspan alweer een ern­stige waarschuwing uit­ge­spro­ken aan het adres van Fan­nie Mae en Fred­die Mac, de hypotheekgi­gan­ten die het over­grote deel van de volledi­ge vast­goed­sec­tor in de VS vertegenwoordigen.
Ter herin­ner­ing: Fan­nie en Fred­die ver­lenen zelf geen hypotheken aan de con­sumenten, maar kopen hypotheken van maatschap­pi­jen, bun­de­len deze tot ‘securities’ en ver­han­de­len ze dan als beleg­gingsin­stru­menten, een soort oblig­aties. Fan­nie is de groot­ste van bei­de. De kop­ers van hun ‘securities’ zijn wereld­wi­jd verspreid.
Vorig jaar lag Fan­nie al onder vuur van de Fed wegens boekhoud­ing­prob­le­men, die tot een cor­rec­tie van de win­st­ci­jfers voor een bedrag van 11 mil­jard dol­lar kun­nen lei­den. Ook Fred­die had een analoge moeil­ijkhe­den voor een bedrag van 5 mil­jard dol­lar. In bei­de gevallen gaat het om de manier van boeken van derivaten. 
Als je een derivaat zoals een optie die 2 dol­lar waard is in je boeken inschri­jft aan de waarde van het onderliggende aan­deel, bij voor­beeld 20 dol­lar, dan heb je op papi­er 10 maal meer op je bankreken­ing staan dan in de werkelijkheid.
Dat is wat Alan Greenspan bekri­tiseert. Wat hem ook niet zint, is de enorme mas­sa dol­lars die bei­de firma’s beheren. Dat maakt hun posi­tie onnatu­urlijk sterk, temeer omdat Fan­nie en Fred­die werken met staatss­te­un en naar de buiten­wereld de indruk geven nooit fail­li­et te kun­nen gaan.
Alan Greenspan wil een zui­v­ere sit­u­atie met een nor­male concurrentiële posi­tie. Hij drukt ook zijn onzek­er­heid uit ten opzichte van het op grote schaal beleggen in derivat­en, vooral als daar gelden van par­ti­c­ulieren mee gemoeid zijn. 
Hij vreest de dag dat de Fan­nies en Fred­dies derivaten­pakket­ten opeens waarde­loos zouden kun­nen wor­den. Als deze twee reuzen overkop zouden gaan, dan wordt de ganse economie van de VS erdoor getrof­fen, zegt Greenspan. 
Beschei­den voe­gen wij eraan toe, dat een ramp met het twee­t­al ook Europa en Azië kan tre­f­fen. Want zoals we hoger al zeg­den, Fan­nie en Fred­die hebben klanten over de ganse wereld.
Nu maar afwacht­en wat Greenspans speech heeft uit­ge­haald. Het aan­deel van Fan­nie toont nog niet veel emotie:
Na een serieuze terug­val sinds okto­ber vorig jaar hobbelt FNM rond 55 dol­lar vanaf mid­den april. Voor Fred­die Mac (FRE) is de sit­u­atie analoog. 
Is dat de gebruike­lijke stilte voor de storm?
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.