![](/images/legacy-images/images/080215---jvb-+-Deutsche-Pos.gif)
Fraude, met Duitse Gründlichkeit
Geld maakt dan wel niet gelukkig, het is wel verleidelijk en zelfs captains of industry kunnen er (soms) niet goed aan weerstaan. Wat blijkt? Het Société Générale-schandaal met in de hoofdrol Jérôme Kerviel die 5 miljard euro achterover drukte is amper weggeëbd, of er dient zich alweer een onfrisse zaak aan. En wel uit een op dit vlak toch wel onverwachte hoek, namelijk Duitsland.
Ditmaal gaat het om een fraude ter waarde van (voorlopig) 4 miljoen euro. Akkoord, veel minder dan de 5 miljard van de SocGen, maar toch weer een niet te versmaden bedragje.
Centrale figuur in deze affaire is de heer Klaus Zumwinkel (64), die sinds 1990 de leiding heeft van Deutsche Post. Voor 1990 bekleedde hij een topfunctie bij McKinsey Consulting en in 2003 werd hij zelfs manager van het jaar.
Deutsche Post doet veel en veel meer dan brieven bestellen, zoals blijkt uit de recente acquisitie van het koerierbedrijf DHL, dat trouwens dit jaar in april 2008 zijn hoofdzetel verhuist van het Belgische Zaventem naar het Duitse Leipzig. Deutsche Post stelde in 2006 meer dan 520.100 mensen tewerk en realiseerde een omzet van 60,5 miljard euro.
Nu is er een zaak van een toch wel beduidende fiscale fraude aan het licht gekomen met als spilfiguur niemand minder dan de CEO van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel. Deze laatste heeft vorige vrijdag 15 februari 2008 ontslag genomen, maar het nieuws is eerst vandaag
15 februari 2008 bekend geworden.
De Duitse overheid, die voor 30% eigenaar is van Deutsche Post, heeft zich ver gehouden van alle commentaar op Zumwinkels ontslag en heeft niets laten weten over zijn eventuele opvolger. Niettemin bleken de officiële woordvoerders van de Duitse regering ‘opgelucht’ te zijn over Zumwinkels beslissing.
De hoofdreden van de terughoudendheid van de Duitse overheid in deze affaire is welicht het feit dat Zumwinkel tevens voorzitter is (was?) van het telecommunicatiebedrijf Deutsche Telekom, waarin de Duitse overheid een ‘belangrijke’ participatie heeft.
Deze zaak heeft een schokgolf veroorzaakt, die zowel het politieke als het industriële Duitsland op zijn grondvesten doet trillen. Het Duitse gerecht heeft een onderzoek gestart, waarin meerdere honderden personen betrokken zouden zijn. Uit de eerste aanwijzingen zou blijken, dat het fiscale paradijs Liechtenstein, meer bepaald de bank Liechtenstein Global Trust (LGT) .
Pijnlijk detail: over enkele dagen is een officieel bezoek aan Berlijn gepland van het staatshoofd Hans-Adam II van Liechtenstein en van eerste minister Otmar Hasler.
Waarschijnlijk zal Angela Merkel het niet gemakkelijk hebben om deze heren vriendelijk de hand te schudden.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
16 februari 2008.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl