De nieuwe CEO van Ford Motor Cy laat er geen gras over groeien. Amper een week na zijn aanstelling komt hij op de proppen met een ambitieus (en ook duur) plan om over iets meer dan een jaar het bedrijf weer helemaal gezond te maken. Het aandeel reageerde negatief…
Ford veegt met grove borstel
De nieuwe CEO van Ford Motor Cy laat er geen gras over groeien. Amper een week na zijn aanstelling komt hij op de proppen met een ambitieus (en ook duur) plan om over iets meer dan een jaar het bedrijf te redden. Het aandeel reageerde negatief…
Vandaag maakte de directie van Ford Motor Cy, bij monde van de kersverse CEO Alan Mulally, bekend nog 10.000 banen extra te schrappen, bovenop de 30.000 die eerder werden aangekondigd. Daar bovenop start een groots opgevat ‘gouden handdruk’ plan, gericht op het op vrijwillige basis doen vertrekken van arbeiders. Als je akkoord bent het bedrijf te verlaten, ontvang je 140.000 dollar (110.800 euro). Met dit bedrag als lokaas hoopt de Ford directie dat 30.000 van de 75.000 per uur betaalden door de fabriekspoort naar buiten zullen stappen. Als we goed hebben berekend, heeft Ford hiervoor een spaarpotje van 4,2 miljard dollar ofwel 3,324 miljard euro opzij staan.
En of dit nog niet genoeg is, zullen in de loop van volgend jaar twee gloednieuwe fabrieken gesloten worden. Deze twee voegen zich bij de 12 fabrieken waarvan de sluiting effectief bezig is.
Deze aankondiging maakt duidelijk, dat Alan Mulally spoed wil zetten achter het saneringsplan. Oorspronkelijk moest dit plan zijn afgerond tegen 2012 en nu is 2008 de streeftermijn. De voormalige topman bij Boeing Alan Mulally is sinds vorige week de nieuwe CEO en vervangt Bill Ford (achterkleinzoon van de uitvinder van de Ford T). Bill Ford was blijkbaar niet krachtdadig genoeg.
De spreuk indachtig, dat nieuwe goed vegen, gaat Alan Mulally er blijkbaar met de grove borstel door. Dat zal nodig zijn, want de eerste 6 maanden van dit jaar moest Ford Motor een verlies van 1,4 miljard dollar (ca 1,11 miljard euro) incasseren. Oorzaak van deze opdoffer is de tegenvallende verkoop in de VS, vooral van de tot nog succesvolle pick-ups en 4×4 wagens.
Tot nader order blijft Ford Europe buiten schot. Er zullen geen banen sneuvelen en de verkoopsprogramma’s gaan onveranderd verder.
De aandeelhouders zien het blijkbaar allemaal niet zo goed zitten, want vanmorgen donderde het aandeel 10% naar beneden en lijkt geen zin te hebben om spoedig een noordwaartse koers te kiezen. Nochtans was het aandeel vanaf midden juli aan een mooie remonte bezig. Geef toe, een koersstijging van om en rond de 50% in 2 maanden, daarover kan je naar huis schrijven.
Misschien dat de naam Ford nog altijd magisch is en beter past bij het bedrijf dan Mulally? Dat was een grapje. Wat we denken, is dat wat Mulally voorstelt iets wegheeft van een noodplan. Een bedrijf dat zich wil ontdoen van 40% van zijn arbeiders, dat lijkt ons (in alle bescheidenheid) niet gezond.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
15 september 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.