...

Ford veegt met grove borstel

16 september 2006, 09:24 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De nieuwe CEO van Ford Motor Cy laat er geen gras over groeien. Amper een week na zijn aanstelling komt hij op de prop­pen met een ambitieus (en ook duur) plan om over iets meer dan een jaar het bedri­jf weer hele­maal gezond te mak­en. Het aan­deel reageerde negatief… 


Ford veegt met grove borstel

De nieuwe CEO van Ford Motor Cy laat er geen gras over groeien. Amper een week na zijn aanstelling komt hij op de prop­pen met een ambitieus (en ook duur) plan om over iets meer dan een jaar het bedri­jf te red­den. Het aan­deel reageerde negatief… 

Van­daag maak­te de direc­tie van Ford Motor Cy, bij monde van de kers­verse CEO Alan Mulal­ly, bek­end nog 10.000 banen extra te schrap­pen, bovenop de 30.000 die eerder wer­den aangekondigd. Daar bovenop start een groots opgevat gouden hand­druk’ plan, gericht op het op vri­jwillige basis doen vertrekken van arbei­ders. Als je akko­ord bent het bedri­jf te ver­lat­en, ont­vang je 140.000 dol­lar (110.800 euro). Met dit bedrag als lokaas hoopt de Ford direc­tie dat 30.000 van de 75.000 per uur betaalden door de fab­riek­spoort naar buiten zullen stap­pen. Als we goed hebben berek­end, heeft Ford hier­voor een spaar­pot­je van 4,2 mil­jard dol­lar ofwel 3,324 mil­jard euro opz­ij staan. 

En of dit nog niet genoeg is, zullen in de loop van vol­gend jaar twee gloed­nieuwe fab­rieken ges­loten wor­den. Deze twee voe­gen zich bij de 12 fab­rieken waar­van de sluit­ing effec­tief bezig is. 

Deze aankondig­ing maakt duidelijk, dat Alan Mulal­ly spoed wil zetten achter het saner­ings­plan. Oor­spronke­lijk moest dit plan zijn afgerond tegen 2012 en nu is 2008 de streefter­mi­jn. De voor­ma­lige top­man bij Boe­ing Alan Mulal­ly is sinds vorige week de nieuwe CEO en ver­vangt Bill Ford (achterklein­zoon van de uitvin­der van de Ford T). Bill Ford was blijk­baar niet kracht­dadig genoeg. 

De spreuk indachtig, dat nieuwe goed veg­en, gaat Alan Mulal­ly er blijk­baar met de grove bors­tel door. Dat zal nodig zijn, want de eerste 6 maan­den van dit jaar moest Ford Motor een ver­lies van 1,4 mil­jard dol­lar (ca 1,11 mil­jard euro) incasseren. Oorza­ak van deze opd­of­fer is de tegen­val­lende verkoop in de VS, vooral van de tot nog suc­cesvolle pick-ups en 4×4 wagens.

Tot nad­er order bli­jft Ford Europe buiten schot. Er zullen geen banen sneu­ve­len en de verkoopsprogramma’s gaan onveran­derd verder. 

De aan­deel­houd­ers zien het blijk­baar alle­maal niet zo goed zit­ten, want van­mor­gen don­derde het aan­deel 10% naar bene­den en lijkt geen zin te hebben om spoedig een noord­waartse koers te kiezen. Nochtans was het aan­deel vanaf mid­den juli aan een mooie remonte bezig. Geef toe, een koerssti­jging van om en rond de 50% in 2 maan­den, daarover kan je naar huis schrijven. 

Miss­chien dat de naam Ford nog alti­jd magisch is en beter past bij het bedri­jf dan Mulal­ly? Dat was een grap­je. Wat we denken, is dat wat Mulal­ly voorstelt iets wegheeft van een nood­plan. Een bedri­jf dat zich wil ont­doen van 40% van zijn arbei­ders, dat lijkt ons (in alle beschei­den­heid) niet gezond.

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets
15 sep­tem­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.