...

Fannie & Freddie: kan het nog slechter?

23 april 2009, 16:32 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het rom­melt al een hele tijd bij de twee hoof­drol­spel­ers in de won­ingcri­sis in de VS, tevens de kiem van de wereld­wi­jde finan­ciële prob­le­men. Nu komt er nog een zelf­mo­ord bovenop.
Fan­nie & Fred­die: kan het nog slechter?


Gis­teren bericht­ten de media dat de CFO (chief finan­cial offi­cer) van Fred­die Mac dood was aangetrof­fen in zijn won­ing in Vien­na, een stad­je in het oost­en van de VS. Hij zou zich hebben ver­hangen en gevon­den zijn door zijn vrouw die de poli­tie verwittigde. 



Met dank aan Wikipedia geven we hier zijn biografie in verko­rte ver­sie. David Keller­man is geboren in augus­tus 1967 en is dus geen 42 jaar gewor­den. Hij behaalde acad­emis­che graden in de finan­ciën, poli­tieke weten­schap­pen en boekhouden. Als 25-jarige afges­tudeerde ging hij aan het werk bij Fred­die Mac en zijn car­rière ging in sti­j­gende lijn met als hoogtepunt, en zoals we nu weten het begin van zijn einde, de func­tie van CFO die hij aan­vat­te in sep­tem­ber 2008. Het gewicht van een slagz­ij mak­end reuzenbedri­jf was wellicht te zwaar voor zijn schouders. 



De grafiek van Fred­die Mac is symp­to­ma­tisch voor wat er aan de hand is met het bedri­jf. Op 25 april 2008 stond het aan­deel op 27,94 USD en gis­teren 22 april 2009 sloot het op 0,79 USD ofwel meer dan 97% lager. Trouwens, voor sectorgenoot/​concurrent Fan­nie Mae (FNM) is de sit­u­atie al even precair.

Toch zijn deze bei­de door de over­heid gecon­troleerde hypotheek­banken belast met een kri­tis­che rol in het her­s­tel van de won­ing­markt in de VS. Dat het even­wel rom­melt achter de deuren van de direc­tiekamers wordt aange­toond door het recente vertrek van ver­schil­lende toplui bij Fan­nie Mae en Fred­die Mac en de zelf­mo­ord van CFO Kellerman. 

Bei­de firma’s samen hebben voor ca 6.000 mil­jard USD (u leest het goed, nl. iets meer dan 4,906 biljoen euro) onder­linge schulden en het afgelopen kwartaal was hun geza­men­lijk ver­lies 50 mil­jard USD (38,2 mil­jard euro) en daarmee is de ellende nog niet voorbij. 
Daar­bij moet u weten dat ze momenteel bestaan dankz­ij de gratie (gewild of ongewild) van de Amerikaanse belast­ing­be­taler, die sinds novem­ber 2008 in Fred­die Mac en Fan­nie Mae resp. 44,6 en 15,2 mil­jard USD heeft gepompt. 


De over­hei­d­scon­t­role over bei­de bedri­jven gebeurt door het Fed­er­al Hous­ing Admin­is­tra­tion (FHA), waar­van de directeur, James Lock­hart, ver­ant­wo­ord­ing moet afleggen bij de min­is­ter van finan­ciën (trea­sure sec­re­tary) Tim­o­thy Gei­th­n­er, tevens de fian­nciële rechter­hand van pres­i­dent Obama. 

De vitale rol van Fan­nie en Fred­die in de won­ing­markt van de VS kan niet onder­schat wor­den. De FHA staat nu garant voor ca 33% van alle nieuwe hypothe­caire lenin­gen, waar dat een half jaar gele­den amper 3% was. Daar­bij komen nog de zg. GSE-oblig­aties (GSE staat voor Gov­ern­ment Sup­port­ed Enter­pris­es) van Fan­nie en Fred­die voor een waarde van vele mil­jar­den USD, waarin insti­tu­tionele beleg­gers in de VS en in Europese en Azi­atis­che lan­den geïn­vesteerd hebben. Als Fan­nie en/​of Fred­die niet aan hun ver­plichtin­gen zouden kun­nen vol­doen, dan rolt er een nieuwe ver­lies­golf door het finan­ciële land­schap en komen de buiten­landse betrekkin­gen van de VS in het gedrang. 

De toekomst van Fan­nie Mae en Fred­die Mac is onzek­er. Som­mi­gen zijn van mening, dat de bedri­jven opge­s­plitst moeten wor­den in kleinere, beter beheers­bare entiteit­en. Anderen, waaron­der Fed-baas Ben Bernanke vin­den dat ze, net als de FHA nu doet, hun activiteit­en moeten beperken tot het verzek­eren van hypothe­caire lenin­gen, aange­gaan door huiseigenaars. 

Wat er ook van zij, de dood van de CFO van Fred­die Mac kan een indi­catie zijn dat er nog erge din­gen gaan gebeuren in de won­ing­sec­tor in de VS en per uit­brei­d­ing in de ganse finan­ciële wereld. En daarmee beant­wo­or­den we de vraag die we for­muleer­den in de titel van dit nieuwbericht.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.