Fannie & Freddie: kan het nog slechter?
Gisteren berichtten de media dat de CFO (chief financial officer) van Freddie Mac dood was aangetroffen in zijn woning in Vienna, een stadje in het oosten van de VS. Hij zou zich hebben verhangen en gevonden zijn door zijn vrouw die de politie verwittigde.
![](/images/legacy-images/images/090423%20-%20248%20-%20david%20kellerman.jpg)
Met dank aan Wikipedia geven we hier zijn biografie in verkorte versie. David Kellerman is geboren in augustus 1967 en is dus geen 42 jaar geworden. Hij behaalde academische graden in de financiën, politieke wetenschappen en boekhouden. Als 25-jarige afgestudeerde ging hij aan het werk bij Freddie Mac en zijn carrière ging in stijgende lijn met als hoogtepunt, en zoals we nu weten het begin van zijn einde, de functie van CFO die hij aanvatte in september 2008. Het gewicht van een slagzij makend reuzenbedrijf was wellicht te zwaar voor zijn schouders.
![](/images/legacy-images/images/090423%20-%20248%20-%20FRE.jpg)
De grafiek van Freddie Mac is symptomatisch voor wat er aan de hand is met het bedrijf. Op 25 april 2008 stond het aandeel op 27,94 USD en gisteren 22 april 2009 sloot het op 0,79 USD ofwel meer dan 97% lager. Trouwens, voor sectorgenoot/concurrent Fannie Mae (FNM) is de situatie al even precair.
Toch zijn deze beide door de overheid gecontroleerde hypotheekbanken belast met een kritische rol in het herstel van de woningmarkt in de VS. Dat het evenwel rommelt achter de deuren van de directiekamers wordt aangetoond door het recente vertrek van verschillende toplui bij Fannie Mae en Freddie Mac en de zelfmoord van CFO Kellerman.
Beide firma’s samen hebben voor ca 6.000 miljard USD (u leest het goed, nl. iets meer dan 4,906 biljoen euro) onderlinge schulden en het afgelopen kwartaal was hun gezamenlijk verlies 50 miljard USD (38,2 miljard euro) en daarmee is de ellende nog niet voorbij.
Daarbij moet u weten dat ze momenteel bestaan dankzij de gratie (gewild of ongewild) van de Amerikaanse belastingbetaler, die sinds november 2008 in Freddie Mac en Fannie Mae resp. 44,6 en 15,2 miljard USD heeft gepompt.
![](/images/legacy-images/images/090423%20-%20248%20-%20lockhart%20+%20leithner.jpg)
De overheidscontrole over beide bedrijven gebeurt door het Federal Housing Administration (FHA), waarvan de directeur, James Lockhart, verantwoording moet afleggen bij de minister van financiën (treasure secretary) Timothy Geithner, tevens de fiannciële rechterhand van president Obama.
De vitale rol van Fannie en Freddie in de woningmarkt van de VS kan niet onderschat worden. De FHA staat nu garant voor ca 33% van alle nieuwe hypothecaire leningen, waar dat een half jaar geleden amper 3% was. Daarbij komen nog de zg. GSE-obligaties (GSE staat voor Government Supported Enterprises) van Fannie en Freddie voor een waarde van vele miljarden USD, waarin institutionele beleggers in de VS en in Europese en Aziatische landen geïnvesteerd hebben. Als Fannie en/of Freddie niet aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen, dan rolt er een nieuwe verliesgolf door het financiële landschap en komen de buitenlandse betrekkingen van de VS in het gedrang.
De toekomst van Fannie Mae en Freddie Mac is onzeker. Sommigen zijn van mening, dat de bedrijven opgesplitst moeten worden in kleinere, beter beheersbare entiteiten. Anderen, waaronder Fed-baas Ben Bernanke vinden dat ze, net als de FHA nu doet, hun activiteiten moeten beperken tot het verzekeren van hypothecaire leningen, aangegaan door huiseigenaars.
Wat er ook van zij, de dood van de CFO van Freddie Mac kan een indicatie zijn dat er nog erge dingen gaan gebeuren in de woningsector in de VS en per uitbreiding in de ganse financiële wereld. En daarmee beantwoorden we de vraag die we formuleerden in de titel van dit nieuwbericht.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.