...

Fannie en Freddie op rand afgrond

14 juli 2008, 12:59 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De sub­prime-cri­sis is nog niet voor­bij, dat kon de groot­ste hypotheek­bank van de VS ondervin­den. En nu komen de gigan­ten Fan­nie Mae en Fred­die Mac aan de beurt. En als het daar mis­loopt, zullen we het ook hier geweten hebben.

Fan­nie en Fred­die op rand afgrond

Via de media ver­na­men we zopas de teleur­gang op vri­jdag 11 juli 2008 van Indy­Mac Ban­corp, de tot dusver NYSE-geno­teerde hold­ing waaron­der Indy­Mac Bank ressor­teerde, de groot­ste recht­streekse hypotheek­bank van de VS

Hier­boven ziet u de ineen­stort­ing van het aan­deel IMB. Inder­daad, het doek is gevallen voor de Cal­i­for­nische Indy­Mac Bank. Van­wege de Amerikaanse over­heid heeft als nood­in­greep de Indy­Mac Fed­er­al Bank opgericht, waar de meeste klanten van Indy­Mac terecht kun­nen, in principe zon­der per­soon­lijk nadeel. Iedereen gelukkig tot dusver. Maar als we het kosten­plaat­je zien dat aan deze red­ding’ ver­bon­den is, dan wordt het andere koek. Ten eerste hebben de afgelopen weken vele klanten hun reken­ing bij Indy­Mac leegge­maakt, waar­door er voor ca 1,3 mil­jard dol­lar (0,82 mil­jard euro) acti­va zijn weggevloeid. Daaren­boven wor­den de kosten voor de over­name door de over­heid ger­aamd op 
4 tot 8 mil­jard dol­lar (2,5 tot 5miljard euro), ook niet min en ongeveer 10% van de offi­ciële reserve die voor dit soort zak­en opz­ij wordt gehouden. 

De oorza­ak voor deze finan­ciële cat­a­strofe is te zoeken bij de prob­le­men waarmee de groot­ste twee hypothe­caire kredi­etver­strekkers van VS worste­len. En zo belanden we bij Fan­nie Mae en Fred­die Mac.

Deze semi-over­hei­ds­bedri­jven hebben al een hele poos te lij­den onder de kredietcrisis. 
Want ze moeten lev­en van de inter­esten op de mil­jar­den die ze lenen aan hypothe­caire en verzek­er­ings­maatschap­pi­jen en die bron­nen komen al langer hoe droger te staan. 

Vorige vri­jdag 11 juli 2008 hebben weer veel tot dusver believ­ers’ afge­haakt en hun aan­de­len (met ver­lies) van de hand gedaan. Hieron­der ziet u het resul­taat op de koersen: 



Bij de slot­bel van 11 juli ll. noteer­den FNM en FRE resp. op 10,25 en 7,75 dol­lar, een terug­val van resp. 22,3 en 3,1% tegen­over de dag ervoor en resp. minus 56 en 64% op 
één maand tijd! 


Objec­tief beschouwd is met zulke koers­dalin­gen een sce­nario zoals bij Indy­Mac niet meer zo ver af. Zo rede­neer­den waarschi­jn­lijk de Amerikaanse min­is­ter van Finan­ciën en zijn entourage, want van­daag 14 juli 2008 werd via de media bek­endge­maakt, dat zow­el Fan­nie als Fred­die gered’ zullen wor­den via injec­ties met over­hei­ds­geld. De bei­de firma’s zouden wel hun (relatieve) onafhanke­lijkheid mogen behouden. 

Dat Fan­nie en Fred­die wel overeind moeten bli­jven, is te begri­jpen wan­neer u weet dat ze voor ongeveer 6.000 mil­jard dol­lar (3,768 biljoen euro) kap­i­taal hebben uit­staan voor woningleningen. 

Zoals u uit boven­staande Nation­al Debt Clock’ kunt aflei­den, is deze 6.000 mil­jard dol­lar goed voor 63% of bij­na 2/​3de van de totale open­staande nationale schuld van de VS

Fan­nie Mae en Fred­die Mac beteke­nen dus een heel zwaar economisch gewicht en nie­mand kan of durft twi­jfe­len aan de onvoor­waardelijke ste­un die de over­heid aan het twee­t­al zal/​moet geven. 

Fan­nie en Fred­die zijn zelfs niet ged­won­gen, zoals alle andere onderne­min­gen in de VS, om eventuele finan­ciële prob­le­men bek­end te mak­en. Ze nemen het ook niet zo nauw met de boekhoud­ing, want beur­swaakhond SEC heeft onlangs nog bij bei­de firma’s ver­gissin­gen’ in de boekhoud­ing voor geza­men­lijk bij­na 4,7 mil­jard dol­lar (ca 3 mil­jard euro) vastgesteld. 

En nu is het zover. De twee hypotheekgi­gan­ten voe­len de bodem onder hun voeten langza­am wegzinken. De Fed­er­al Reserve is bereid om aan Fan­nie en Fred­die geld te lenen en dit ongelimiteerd.

Dit is zowat het laat­ste wat nog kan gedaan wor­den om deze twee bedri­jven te red­den. Als deze oper­atie faalt, dan zakken ze (of één van bei­de) in het schulden­mo­eras. Dat zal niet onopge­merkt voor­bij gaan. Ook niet buiten de VS.

Want in het buiten­land hebben Fan­nie en Fred­die voor meer dan 1,3 mil­jard dol­lar (0,82 mil­jard euro) oblig­aties uit­staan. De voor­naam­ste schuldeis­ers op dit gebied zijn: Chi­na, Japan, de Cay­manei­lan­den, Lux­em­burg en Bel­gië. Als er boven Fan­nie en Fred­die een onweer los­barst, zal het ook hier hard gaan waaien…


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.