...

Fannie en Freddie: een koppig koppel

19 mei 2005, 23:58 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Tij­dens een con­fer­en­tie in Atlanta hamerde Fed-voorzit­ter Alan Greenspan nog maar eens op de noodza­ak om de port­fo­lio’s van hypotheekgi­gan­ten Fan­nie Mae en Fred­die Mac af te bouwen. Hij zette zijn bezwaren op een rijt­je en liet ver­staan dat zijn geduld aan het oprak­en is. Een update.
Fan­nie en Fred­die: een kop­pig koppel
Een tien­tal dagen gele­den, op 10 mei ll. om pre­cies te zijn, vroe­gen wij ons af of Fan­nie Mae en Fred­die ooit zouden luis­teren, m.a.w. gehoor geven aan de drin­gende oproep van Fed-voorzit­ter Alan Greenspan om hun kap­i­taal­mas­sa in te perken. 
Gis­teren 19 mei nam Greenspan het woord tij­dens een con­fer­en­tie in Atlanta over het bouwbedri­jf en de han­del in wonin­gen. Hij her­haalde kort en krachtig wat hij eerder zegde, nl. dat de schulden­last van bei­de hypotheekreuzen een regel­rechte bedreig­ing is voor de financiële mark­ten in de VS.
Als u nu zou denken, dat zulke opmerk­ing van een man als Alan Greenspan effect zou hebben op de beleg­gers, vergeet het dan maar! Het aan­deel van Fan­nie (NYSE: FNM) klok­te af op 56,54 dol­lar met een minieme winst van 0,07% en dat van con­cur­rent Fred­die Mac (NYSE: FRE) sloot op 64,85 dol­lar met toch wel een beduidende winst van 0,81%.

Zo ziet u maar. De wegen van beleg­gers zijn ondoorgrondelijk.
Greenspan benadruk­te nog­maals de bij­na onge­ho­orde kap­i­taal­berg waarop het kop­pel zich heeft gen­esteld. Hij citeerde, dat in 1990, toen het Amerikaanse Con­gress zich achter de ini­ti­atieven van Fan­nie en Fred­die schaarde, hun geza­men­lijke portfolio’s 132 miljoen dol­lar bedroe­gen. Dit bedrag is thans opgelopen tot 1.500 mil­jard dol­lar, dit is meer dan 11.360 keer meer!
Greenspan her­haalde zijn state­ment, dat het twee­t­al slechts een frac­tie van dit bedrag nodig heeft om hun taak te ver­richt­en van ver­len­er van gelden aan hypotheek­maatschap­pi­jen. Hij bek­lem­toonde, dat 
- het afbouwen van de reuzenkap­i­tal­en naad­loos kan ver­lopen, zon­der de huizen­markt te ver­storen. Het verd­wi­j­nen van som­mige hold­ings van Fan­nie en Fred­die zou zelfs niet opge­merkt wor­den, omdat ontel­bare grote banken klaar staan om hun plaats in te nemen,
- hij geen ver­band ziet tussen Fan­nie en Fred­die en hypotheken met vaste rentevoet. Hier­mee doelt hij op de argu­men­tatie van bei­de firma’s dat dit enkel kan omwille van hun grote portfolio’s,
- zon­der de noodza­ke­lijke beperkin­gen door te voeren aan de bal­ans van Fan­nie en Fred­die schi­eten we teko­rt in onze ver­ant­wo­ordelijkheid om ’s lands financiën gezond te houden.
Waarop Greenspan dit keer geen allusie maak­te, waren de boekhoud­kundi­ge kluwens waarin Fan­nie en Fred­die zijn ver­strikt ger­aakt.

Dat zal voor een vol­gende keer zijn, denken we. Want vroeg of laat bereikt Alan Greenspan zijn doel, zo ken­nen we hem.
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.