Fannie en Freddie: een koppig koppel
Een tiental dagen geleden, op 10 mei ll. om precies te zijn, vroegen wij ons af of Fannie Mae en Freddie ooit zouden luisteren, m.a.w. gehoor geven aan de dringende oproep van Fed-voorzitter Alan Greenspan om hun kapitaalmassa in te perken.
Gisteren 19 mei nam Greenspan het woord tijdens een conferentie in Atlanta over het bouwbedrijf en de handel in woningen. Hij herhaalde kort en krachtig wat hij eerder zegde, nl. dat de schuldenlast van beide hypotheekreuzen een regelrechte bedreiging is voor de financiële markten in de VS.
Als u nu zou denken, dat zulke opmerking van een man als Alan Greenspan effect zou hebben op de beleggers, vergeet het dan maar! Het aandeel van Fannie (NYSE: FNM) klokte af op 56,54 dollar met een minieme winst van 0,07% en dat van concurrent Freddie Mac (NYSE: FRE) sloot op 64,85 dollar met toch wel een beduidende winst van 0,81%.
Zo ziet u maar. De wegen van beleggers zijn ondoorgrondelijk.
Zo ziet u maar. De wegen van beleggers zijn ondoorgrondelijk.
Greenspan benadrukte nogmaals de bijna ongehoorde kapitaalberg waarop het koppel zich heeft genesteld. Hij citeerde, dat in 1990, toen het Amerikaanse Congress zich achter de initiatieven van Fannie en Freddie schaarde, hun gezamenlijke portfolio’s 132 miljoen dollar bedroegen. Dit bedrag is thans opgelopen tot 1.500 miljard dollar, dit is meer dan 11.360 keer meer!
Greenspan herhaalde zijn statement, dat het tweetal slechts een fractie van dit bedrag nodig heeft om hun taak te verrichten van verlener van gelden aan hypotheekmaatschappijen. Hij beklemtoonde, dat
- het afbouwen van de reuzenkapitalen naadloos kan verlopen, zonder de huizenmarkt te verstoren. Het verdwijnen van sommige holdings van Fannie en Freddie zou zelfs niet opgemerkt worden, omdat ontelbare grote banken klaar staan om hun plaats in te nemen,
- hij geen verband ziet tussen Fannie en Freddie en hypotheken met vaste rentevoet. Hiermee doelt hij op de argumentatie van beide firma’s dat dit enkel kan omwille van hun grote portfolio’s,
- zonder de noodzakelijke beperkingen door te voeren aan de balans van Fannie en Freddie schieten we tekort in onze verantwoordelijkheid om ’s lands financiën gezond te houden.
Waarop Greenspan dit keer geen allusie maakte, waren de boekhoudkundige kluwens waarin Fannie en Freddie zijn verstrikt geraakt.
Dat zal voor een volgende keer zijn, denken we. Want vroeg of laat bereikt Alan Greenspan zijn doel, zo kennen we hem.
Dat zal voor een volgende keer zijn, denken we. Want vroeg of laat bereikt Alan Greenspan zijn doel, zo kennen we hem.
Jan Van Besauw
US Markets