...

Ex-topman France Télécom verdedigt zich

8 juli 2012, 22:00 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Stress is een erg fenomeen en in som­mige gevallen kan het lei­den tot zelf­mo­ord, zoals bij France Télé­com gebleken is. De vorige CEO probeert olie op de gol­ven te gieten.


In sep­tem­ber 2010 had­den we het over een opmerke­lijk groot aan­tal zelf­mo­or­den onder het per­son­eel van France Télé­com. Onwezen­lijk hoge werk­druk zou hier­van de oorza­ak zijn geweest.

alt

De toen­ma­lige voorzit­ter en CEO, Didi­er Lom­bard (70 jaar) heeft in maart 2010, na 5 jaar in func­tie te zijn geweest, ontslag genomen. De Franse justi­tie liet het niet hier­bij en heeft uitein­delijk Lom­bard gedag­vaard. Voor­naam­ste beschuldig­ing: psy­chol­o­gis­che mis­han­del­ing van zijn medewerkers.

Wat is er gebeurd? Alle details zijn nog niet gek­end, maar de ellende is begonnen na het aantre­den van Lom­bard in feb­ru­ari 2005. Hij startte een grootschalige her­struc­turering die zich ver­taalde in mas­sale ontsla­gen, ver­meerderen van het aan­tal tak­en per per­soon en sanc­tioneren van wie vol­gens hem niet vol­doende van goede wil was. Ongeveer 22.000 per­so­n­en ver­loren hun job.

Dat sanc­tioneren kwam dik­wi­jls neer op over­plaatsin­gen die vol­gens som­mi­gen overk­wa­men als depor­taties. Op deze wijze zagen 10.000 per­son­eel­sle­den zich ver­plicht om te ver­huizen. Velen kon­den de psy­chol­o­gis­che stress niet aan en wer­den ziek of moesten zich psy­chol­o­gisch lat­en begelei­den. En voor 35 France Télé­com medew­erk­ers bleek vri­jwillig uit het lev­en stap­pen de enige uitweg te zijn . 

Lom­bard zelf loochent alle schuld en ziet geen enkel ver­band tussen de zelf­mo­or­den en zijn beleid. Vol­gens hem moest hij er met de grove bors­tel door­gaan omdat het fail­lisse­ment dreigde. Hier­bij haalde hij de inter­net­crash van 2001 aan, die voor een groot deel mee ver­ant­wo­ordelijk zou zijn voor een finan­ciële put van meer dan 68 mil­jard euro die in het bedri­jf was ontstaan.

Lom­bard en zijn direc­tie wer­den her­haaldelijk erop gewezen dat hun per­son­eel teke­nen van over­span­ning, stress en depressie ver­toon­den, maar alle adviezen wer­den van tafel geveegd.

Na een vier­tal uren te zijn ondervraagd door het Franse gerecht mocht Lom­bard beschikken na het betal­en van 100.000 euro borg.

De eigen­lijke recht­sza­ak moet nog komen. Lom­bard riskeert 1 jaar cel en een boete.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMarkets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.