Stress is een erg fenomeen en in sommige gevallen kan het leiden tot zelfmoord, zoals bij France Télécom gebleken is. De vorige CEO probeert olie op de golven te gieten.
In september 2010 hadden we het over een opmerkelijk groot aantal zelfmoorden onder het personeel van France Télécom. Onwezenlijk hoge werkdruk zou hiervan de oorzaak zijn geweest.
De toenmalige voorzitter en CEO, Didier Lombard (70 jaar) heeft in maart 2010, na 5 jaar in functie te zijn geweest, ontslag genomen. De Franse justitie liet het niet hierbij en heeft uiteindelijk Lombard gedagvaard. Voornaamste beschuldiging: psychologische mishandeling van zijn medewerkers.
Wat is er gebeurd? Alle details zijn nog niet gekend, maar de ellende is begonnen na het aantreden van Lombard in februari 2005. Hij startte een grootschalige herstructurering die zich vertaalde in massale ontslagen, vermeerderen van het aantal taken per persoon en sanctioneren van wie volgens hem niet voldoende van goede wil was. Ongeveer 22.000 personen verloren hun job.
Dat sanctioneren kwam dikwijls neer op overplaatsingen die volgens sommigen overkwamen als deportaties. Op deze wijze zagen 10.000 personeelsleden zich verplicht om te verhuizen. Velen konden de psychologische stress niet aan en werden ziek of moesten zich psychologisch laten begeleiden. En voor 35 France Télécom medewerkers bleek vrijwillig uit het leven stappen de enige uitweg te zijn .
Lombard zelf loochent alle schuld en ziet geen enkel verband tussen de zelfmoorden en zijn beleid. Volgens hem moest hij er met de grove borstel doorgaan omdat het faillissement dreigde. Hierbij haalde hij de internetcrash van 2001 aan, die voor een groot deel mee verantwoordelijk zou zijn voor een financiële put van meer dan 68 miljard euro die in het bedrijf was ontstaan.
Lombard en zijn directie werden herhaaldelijk erop gewezen dat hun personeel tekenen van overspanning, stress en depressie vertoonden, maar alle adviezen werden van tafel geveegd.
Na een viertal uren te zijn ondervraagd door het Franse gerecht mocht Lombard beschikken na het betalen van 100.000 euro borg.
De eigenlijke rechtszaak moet nog komen. Lombard riskeert 1 jaar cel en een boete.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets