![](/images/legacy-images/images/081006--jvb-+-autosalon.gif)
Europese autosector onder druk
In juli 2008 berichtten we u dat GM een hobbelig parcours volgt. Het is er ondertussen niet op verbeterd voor deze fabrikant, evenmin als voor zijn Amerikaanse confraters Ford en Chrysler. In navolging van het reddingsplan voor de banken heeft de VS-overheid enkele dagen geleden het trio Chrysler, Ford en GM een kapitaalsinjectie toegediend van gezamenlijk 25 miljard dollar, met daarbij de expliciete voorwaarde, dat de gelden moeten dienen voor de modernisering van de infrastructuur. Het was geen echte overdracht van geld, maar wel het toestaan van goedkope leningen.
Op 2 oktober 2008 ll. opende het Autosalon van Parijs zijn deuren voor de professionelen en bij die gelegenheid hebben de Europese autobouwers unaniem laten weten, dat ze van de Europese Commissie (EC) minstens eenzelfde geste verwachten. Minstens, want volgens sommigen zou die 25 miljard dollar ruimschoots onvoldoende zijn en komt 40 miljard euro meer in de buurt. Europa is immers nog altijd de grootste autobouwer ter wereld met meer dan 2,3 miljoen directe en 12 miljoen indirecte tewerkgestelden van de ‘EU van de 27’.
De Europese autoconstructeurs zeggen dat enkel een financiële tegemoetkoming hen in staat zal stellen om hun langetermijndoelstellingen te realiseren.
Een punt waarover ze zich vanzelfsprekend zorgen maken is de kredietcrisis, waarvan ze nu al de gevolgen dragen. De afgelopen maanden hebben ze hun verkoopcijfers gevoelig zien dalen. Een voorbeeld: volgens de Europese Vereniging van Automobielbouwers ACEA waren er in augustus 2008 bijna 16% minder registraties van nieuwe auto’s in Europa, vergeleken met augustus 2007.
Tot op heden komt er weinig reactie vanuit de hoek van de EC. Integendeel, de EC werkt aan strengere regelgeving om de CO2-emissie met een forse 18% te verminderen tegen 2012. Dit dwingt de constructeurs tot grote uitgaven die ze zich naar eigen zeggen niet kunnen veroorloven.
Deze situatie zet de Europese auto-industrie onder niet te verwaarlozen druk. De EC zal o.i. het heel voorzichtig moeten spelen, om een herhaling van wat er met de banken is gebeurd te voorkomen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.