De euro krijgt klappen en lijkt af te stevenen op een dieptepunt tegenover de US dollar.
Al bij de opening van de beurzen op maandag 26 september 2011 bleek dat de euro noteerde aan 1,3364 USD, dat is te vergelijken met de koers van midden januari of midden februari van hetzelfde jaar. De ECB heeft de bui zien hangen, want op vrijdag 23 september 2011 werd de referentiekoers op 1,3430 USD/EUR vastgelegd, tegenover nog 1,3448 USD/EUR de dag ervoor.
Ook tegenover de Japanse yen maakte de euro een duik tot 101,946 yen/euro, wat de laagste stand is sinds 2001!
De voortdurende schuldencrisis in euroland ligt meer dan waarschijnlijk aan de grondslag van de verzwakking van de eenheidsmunt. De schamele resultaten van de Europese ministers van Financiën in het weekend van 24 en 25 september 2011 hebben ook hun negatieve duit in het zakje gedaan.
De talrijke voorstellen om de zich nu al twee voortslepende Europese schuldencrisis te bedwingen hebben tot nog toe de euro geen stap vooruit geholpen. De weifelende houding van de ministers van Financiën is niet van aard om het vertrouwen van de beleggers op te krikken. Zo is er geen duidelijkheid over wanneer het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) operationeel zal zijn. Oorspronkelijk zou dit permanent financieel noodfonds vanaf 2013 leningen verstrekken aan EU-lidstaten die in financiële moeilijkheden verkeren. Nu wordt in de wandelgangen gehoord dat het ESM al volgend jaar ter beschikking zou komen. En daarbij komt, dat de VS aandringt bij de EU-landen om de European Financial Stability Facility (EFSF) op te doeken. Dit voorbeeld toont aan, hoe onzeker de Europese politiek is, als men al zou kunnen spreken van een Europese eenheidspolitiek.
Als we bovenstaande grafiek bekijken, blijkt dat de euro al herhaalde malen heel zwak of heel sterk stond tegenover de dollar. Wie herinnert zich nog de begindagen van de euro, toen de koers zich bewoog in een kanaal van 0,9 à 1 USD/EUR? Of het crisisjaar 2008, toen van april tot juli de euro zich betonnereerde op ca 1,58 USD/EUR?
De euro bevindt zich nu ongetwijfeld in zwaar weer en het einde van de storm is nog niet in zicht. Maar meer dan (bang) afwachten en hopen op de bekwaamheid en de goede wil van de politieke EU-leiders is er o.i. niet te doen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets