...

Euro in zwaar weer?

26 september 2011, 13:33 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De euro kri­jgt klap­pen en lijkt af te steve­nen op een dieptepunt tegen­over de US dollar.


alt

alt

Al bij de open­ing van de beurzen op maandag 26 sep­tem­ber 2011 bleek dat de euro noteerde aan 1,3364 USD, dat is te vergelijken met de koers van mid­den jan­u­ari of mid­den feb­ru­ari van het­zelfde jaar. De ECB heeft de bui zien hangen, want op vri­jdag 23 sep­tem­ber 2011 werd de ref­er­en­tieko­ers op 1,3430 USD/EUR vast­gelegd, tegen­over nog 1,3448 USD/EUR de dag ervoor.

Ook tegen­over de Japanse yen maak­te de euro een duik tot 101,946 yen/​euro, wat de laag­ste stand is sinds 2001!

De voort­durende schulden­cri­sis in euroland ligt meer dan waarschi­jn­lijk aan de grond­slag van de verzwakking van de een­hei­dsmunt. De schamele resul­tat­en van de Europese min­is­ters van Finan­ciën in het week­end van 24 en 25 sep­tem­ber 2011 hebben ook hun negatieve duit in het zak­je gedaan. 

De tal­rijke voorstellen om de zich nu al twee voort­slepende Europese schulden­cri­sis te bed­win­gen hebben tot nog toe de euro geen stap vooruit geholpen. De weife­lende houd­ing van de min­is­ters van Finan­ciën is niet van aard om het vertrouwen van de beleg­gers op te krikken. Zo is er geen duidelijkheid over wan­neer het Europees Sta­biliteitsmech­a­nisme (ESM) oper­a­tion­eel zal zijn. Oor­spronke­lijk zou dit per­ma­nent finan­cieel nood­fonds vanaf 2013 lenin­gen ver­strekken aan EU-lid­stat­en die in finan­ciële moeil­ijkhe­den verk­eren. Nu wordt in de wan­del­gan­gen geho­ord dat het ESM al vol­gend jaar ter beschikking zou komen. En daar­bij komt, dat de VS aan­dringt bij de EU-lan­den om de Euro­pean Finan­cial Sta­bil­i­ty Facil­i­ty (EFSF) op te doeken. Dit voor­beeld toont aan, hoe onzek­er de Europese poli­tiek is, als men al zou kun­nen spreken van een Europese eenheidspolitiek.


alt

Als we boven­staande grafiek bek­ijken, blijkt dat de euro al her­haalde malen heel zwak of heel sterk stond tegen­over de dol­lar. Wie herin­nert zich nog de beginda­gen van de euro, toen de koers zich bewoog in een kanaal van 0,9 à 1 USD/EUR? Of het cri­sis­jaar 2008, toen van april tot juli de euro zich beton­nereerde op ca 1,58 USD/EUR?

De euro bevin­dt zich nu ongetwi­jfeld in zwaar weer en het einde van de storm is nog niet in zicht. Maar meer dan (bang) afwacht­en en hopen op de bek­waamheid en de goede wil van de poli­tieke EU-lei­ders is er o.i. niet te doen.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.