De Braziliaanse olie-en gasreus Petrobras verbaast vriend en vijand door de grootste kapitaalsinjectie aller tijden door te voeren.
In het artikel BRIC = kansen? Spotlight op Brazilië belichtten we o.a. de drie voornaamste ondernemingen van het land van samba en carnaval, nl. vlieguigbouwer Embraer (NYSE: ERJ), het conglomeraat Votorantim (NYSE: VCP) en de energiereus Petrobras (NYSE: PBR). Het is deze laatste die op donderdag 23 september 2010 heeft bekendgemaakt, dat in het kader van een kapitaalsverhoging een bedrag van 67,7 miljard USD (49,6 miljard EUR) werd opgehaald. Dit zou tot nog toe de grootste emissie aller tijden zijn.
Niemand minder dan de Braziliaanse president Lula da Silva maakte het nieuws bekend en was er als de kippen bij om de vrijdagsessie op de beurs van Sao Paolo te openen onder een regen van confetti. Nochtans had men gehoopt op een nog groter bedrag, want in de aanloop naar het eindresultaat werd gewag gemaakt van 70 miljard USD.
Om die 67,7 miljard USD bijeen te halen gingen 2,3 miljard gewone en 1,8 miljard preferentiële aandelen over de (digitale) toonbank. Het bedrijfskapitaal van Petrobras werd hierdoor van 50 naar 117,7 miljard USD (86,22 miljard EUR) gekatapulteerd. De Braziliaanse staat zag zijn participatie in het bedrijfskapitaal aangroeien van 39,8 naar 48% en heeft voortaan stemrecht voor 64 i.p.v. 57,4%.
Petrobras zal het verworven kapitaal inzetten voor het financieren van investeringsprogramma van 224 miljard USD (164 miljard EUR) dat zal lopen tot en met 2014.
Prospectors die voor rekening van Petrobras werken, hebben al in de jaren 2006 en 2007 belangrijke voorraden van hogekwaliteitsolie ontdekt voor de Braziliaanse kust. Dit zg. pre-salt olieveld, Tupi genaamd, bevindt zich op een diepte van 7 kilometer onder een zoutlaag van 2 kilometer dik. Het is evident, dat petroleumontginning in deze condities niet bepaald simpel zal zijn. Petrobras zal al zijn research- en productiecapaciteit moeten inzetten om het karwei tot een goed (lees: rendabel) einde te brengen.
Maar de belofte die Tupi inhoudt, nl. 5 tot 8 miljard vaten kwaliteitsolie naast vele miljoenen kubieke meter aardgas, zijn een motivering om met de ganse operatie te starten. Bovendien gaat het zoeken naar nieuwe olievelden onder de diepzeebodem onverminderd verder. Petrobras rekent erop, zijn bewezen reserves van 14 miljard vaten ruwe olie over 5 à 10 jaar te zien verdrievoudigen. De dagelijkse productie van vandaag, ca 2,6 miljoen vaten, zou in 2014 al 3,9 miljoen en tegen 2020 zelfs
5,4 miljoen vaten kunnen zijn.
Het bedrijf verwacht door de exploitatie van de Braziliaanse pre-salt olievelden spoedig te zullen behoren tot de topklasse van olieproducenten. Rekent hierdoor Brazilië op een zitje tussen de OPEC-landen (Algerije, Indonesië, Irak, Iran, Koeweit, Libië, Nigeria, Qatar, Saoedi-Arabië, Venezuela en de Verenigde Arabische Emiraten)?
De emissie van 67,7 miljard USD zal ook een boost betekenen voor de beurswaarde van het bedrijf. Als alles goed gaat, zal het aandeel logischerwijze een noordwaartse koers kiezen en uit bovenstaande grafiek valt op te maken, dat het deze koers wel kan gebruiken.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.