Eindelijk de comeback?
‘De financiële resultaten van beursgenoteerde bedrijven duiden op een aantrekkende economie’.
Dit was een statement van de VS-minister van financiën, Timothy Geithner (47 jaar) gedurende de maand april 2009. In tussentijd zijn er her en der optimistische signalen te horen geweest, denk aan de recente stijging (met een bescheiden 0,5%) van de woningprijzen in de VS en berichten over meer vraag naar uitzendkrachten in onze contreien.
Volgende vrijdag 31 juli 2009 is het zover. Dan wordt het Amrikaanse bruto binnenlands product voor het tweede trimester 2009 bekendgemaakt en daaruit valt veel af te leiden. Na twee trimesters met gevoelige terugval van de economische activiteit in de VS met resp. 6,3 en 5,5% denken de economische experts aan een daling van slechts 1,5%.
Fed-baas Ben Bernanke deelt Geithners optimisme. Enkele dagen geleden nog bevestigde hij dat in de huizensector er tekenen van toegenomen activiteit zijn en dat de verbruikers minder neiging hebben om de portemonnee stijf gesloten te houden.
Onlangs stelden we dat het IMF kijkt door roze bril . Nu blijkt Bernankes bril nog rozer te zijn, want daar waar het IMF voor 2009 nog een daling van economische groei in de VS van 2,6% voorspelt en voor 2010 een stijging van 0,8%, gaan zowel de Fed als Geithner uit van een daling in 2009 van 1 tot 1,5% en voor 2010 een stijging van 2,1 tot 3,3%. Op basis hiervan sluit Geithner op dit ogenblik een nieuw relanceplan uit. Letterlijk luidt zijn commentaar: ‘Ik denk dat we het nu beter doen dan we ons hadden kunnen voorstellen in het begin van 2009.’
De laatste economische statistieken lijken hem gelijk te geven. Verschillende indices zoals het ondernemersvertrouwen, de dalende voorraden en de stijgende bestellingen wijzen in de goede richting. De productiviteit daalt minder en Wall Street laat mooiere cijfers zien in de tabellen, zie bij voorbeeld het verloop van de DJIA:
Ook andere indices, zoals de S&P 500 en de Nasdaq doen het goed. Het vertrouwen van de beleggers komt terug, wat erop wijst dat ze ervan uitgaan, dat het financiële systeem zich terug stabiliseert.
A dat goede nieuws is te danken aan het relanceplan van de administratie-Obama, aan de monetaire politiek die lage rentevoeten hanteert en aan de zwakke dollar die de Amerikaanse export stimuleert. De fiscale druk in verminderd, zodat de consument de dollars wat vlotter laat rollen zoals hierboven al aangehaald. Tegelijkertijd is diezelfde consument spaarzamer geworden, hij geeft dus zijn geld verstandiger uit en kan iets opzij zetten ook. Dit is inde optiek van de VS een sterke koerswijziging, want sparen stond tot voor kort niet in het woordenboek van Yank-met-de-pet.
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ten eerste is er de werkloosheid. Deze drukt nog altijd op het verbruik, dat voor ca 70% doorweegt in het bruto binnenlands product. De komende maanden gaan er nog altijd jobs verloren gaan en dat zal zijn effect op de vraag niet missen. Ten tweede is er het psychologische probleem, dat president Obama aan populariteit heeft ingeboet. Denk hierbij aan de kritiek die hij moest slikken in verband met zijn voorstellen voor het invoeren van een degelijke (voor Europa normale) ziekteverzekering. Het merendeel van de Amerikanen twijfelt ook aan de efficiëntie van het relanceplan wat hun persoonlijke financiële situatie betreft.
Deze problemen vanuit de hoek van de huishoudens kunnen ook doorwegen op de investeringspolitiek van ondernemingen, want zonder krachtig toenemende vraag zullen ze geen geld willen pompen in vernieuwing of uitbreiding van hun infrastructuur.
En last but zeker not least is er de openbare schuld van de VS, die de kaap van 1.000 miljard dollar heeft gerond. Deze enorme schuldenlast dreigt de langetermijngroei zwaar te hypothekeren.
En wat met Europa? Momenteel is in de Oude Wereld weinig te verwachten in het licht van het te verwachten herstel van de VS-economie om de simpele reden, dat het nog te bescheiden is.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.