...

Eindelijk de comeback?

30 juli 2009, 14:52 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Toplui in de VS menen het einde van de tun­nel in zicht te hebben. Hoe ver­ant­wo­ord is het opti­misme en hoe duurza­am kan het her­s­tel zijn?

Ein­delijk de comeback?


De finan­ciële resul­tat­en van beursgeno­teerde bedri­jven duiden op een aantrekkende economie’. 



Dit was een state­ment van de VS-min­is­ter van finan­ciën, Tim­o­thy Gei­th­n­er (47 jaar) gedurende de maand april 2009. In tussen­ti­jd zijn er her en der opti­mistis­che sig­nalen te horen geweest, denk aan de recente sti­jging (met een beschei­den 0,5%) van de won­ing­pri­jzen in de VS en bericht­en over meer vraag naar uitzend­kracht­en in onze contreien. 

Vol­gende vri­jdag 31 juli 2009 is het zover. Dan wordt het Amrikaanse bru­to bin­nen­lands prod­uct voor het tweede trimester 2009 bek­endge­maakt en daaruit valt veel af te lei­den. Na twee trimesters met gevoelige terug­val van de economis­che activiteit in de VS met resp. 6,3 en 5,5% denken de economis­che experts aan een dal­ing van slechts 1,5%.

Fed-baas Ben Bernanke deelt Gei­th­n­ers opti­misme. Enkele dagen gele­den nog beves­tigde hij dat in de huizen­sec­tor er teke­nen van toegenomen activiteit zijn en dat de ver­bruik­ers min­der neig­ing hebben om de porte­mon­nee sti­jf ges­loten te houden. 

Onlangs stelden we dat het IMF kijkt door roze bril . Nu blijkt Bernankes bril nog roz­er te zijn, want daar waar het IMF voor 2009 nog een dal­ing van economis­che groei in de VS van 2,6% voor­spelt en voor 2010 een sti­jging van 0,8%, gaan zow­el de Fed als Gei­th­n­er uit van een dal­ing in 2009 van 1 tot 1,5% en voor 2010 een sti­jging van 2,1 tot 3,3%. Op basis hier­van sluit Gei­th­n­er op dit ogen­blik een nieuw relan­ce­plan uit. Let­ter­lijk luidt zijn com­men­taar: Ik denk dat we het nu beter doen dan we ons had­den kun­nen voorstellen in het begin van 2009.’

De laat­ste economis­che sta­tistieken lijken hem gelijk te geven. Ver­schil­lende indices zoals het onderne­mersvertrouwen, de dal­ende voor­raden en de sti­j­gende bestellin­gen wijzen in de goede richt­ing. De pro­duc­tiviteit daalt min­der en Wall Street laat mooiere cijfers zien in de tabellen, zie bij voor­beeld het ver­loop van de DJIA:

Ook andere indices, zoals de S&P 500 en de Nas­daq doen het goed. Het vertrouwen van de beleg­gers komt terug, wat erop wijst dat ze ervan uit­gaan, dat het finan­ciële sys­teem zich terug stabiliseert. 

A dat goede nieuws is te danken aan het relan­ce­plan van de admin­is­tratie-Oba­ma, aan de mon­e­taire poli­tiek die lage rentevoeten hanteert en aan de zwakke dol­lar die de Amerikaanse export stim­uleert. De fis­cale druk in ver­min­derd, zodat de con­sument de dol­lars wat vlot­ter laat rollen zoals hier­boven al aange­haald. Tegelijk­er­ti­jd is diezelfde con­sument spaarza­mer gewor­den, hij geeft dus zijn geld ver­standi­ger uit en kan iets opz­ij zetten ook. Dit is inde optiek van de VS een sterke koer­swi­jzig­ing, want sparen stond tot voor kort niet in het woor­den­boek van Yank-met-de-pet. 

Toch is het niet alle­maal rozengeur en maneschi­jn. Ten eerste is er de werk­loosheid. Deze drukt nog alti­jd op het ver­bruik, dat voor ca 70% door­weegt in het bru­to bin­nen­lands prod­uct. De komende maan­den gaan er nog alti­jd jobs ver­loren gaan en dat zal zijn effect op de vraag niet mis­sen. Ten tweede is er het psy­chol­o­gis­che prob­leem, dat pres­i­dent Oba­ma aan pop­u­lar­iteit heeft inge­boet. Denk hier­bij aan de kri­tiek die hij moest slikken in ver­band met zijn voorstellen voor het invo­eren van een degelijke (voor Europa nor­male) ziek­tev­erzek­er­ing. Het meren­deel van de Amerika­nen twi­jfelt ook aan de effi­ciën­tie van het relan­ce­plan wat hun per­soon­lijke finan­ciële sit­u­atie betreft. 

Deze prob­le­men vanu­it de hoek van de huishoudens kun­nen ook door­we­gen op de invester­ingspoli­tiek van onderne­min­gen, want zon­der krachtig toen­e­mende vraag zullen ze geen geld willen pom­pen in vernieuwing of uit­brei­d­ing van hun infrastructuur.

En last but zek­er not least is er de open­bare schuld van de VS, die de kaap van 1.000 mil­jard dol­lar heeft gerond. Deze enorme schulden­last dreigt de langeter­mi­jn­groei zwaar te hypothekeren. 

En wat met Europa? Momenteel is in de Oude Wereld weinig te verwacht­en in het licht van het te verwacht­en her­s­tel van de VS-economie om de sim­pele reden, dat het nog te beschei­den is.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.