...

Economie EU onder druk

25 februari 2008, 17:23 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In overeen­stem­ming met haar ver­ant­wo­ordelijkhe­den geeft de Economis­che Com­missie geregeld haar vooruitzicht­en voor de Europese economie. En als we deze com­missie mogen geloven (en kun­nen we anders?) wordt 2008 geen jaar om over te juichen.

Economie EU onder druk



De groei van de EU is aan ver­trag­ing toe. Dat blijkt uit de vooruitzicht­en van de Europese Com­missie (EC), waar­van sinds novem­ber 2004 José Bar­roso, ex-pre­mier van Por­tu­gal, de voorzit­ter is. Een van de tak­en van de EC is het mak­en van vooruitzicht­en voor de economie van de ganse Europese Unie (EU) en de euro­zone, waar­toe 15 van de 27 EU-lid­stat­en behoren. Voor alle duidelijkheid: er zijn ook nog kleine tot heel kleine lan­den, die niet tot de EU behoren, die ook de euro hebben ingevo­erd (Mon­tene­gro, Koso­vo, San Mari­no, Mona­co, San Mari­no en Vat­i­caanstad). Ook Andor­ra heeft plan­nen om zijn men­gel­moes van Franse franken en Spaanse peseta’s in een Pyre­nese rot­skloof te dumpen ten voordele van de euro. 

Terug naar de EC en haar voor­spellin­gen. Vorige week don­derdag 21 feb­ru­ari 2008 schroefde de EC haar groeiverwacht­ing voor de euro­zone (15 lan­den, zie hoger) terug van de 2,2% die ze in de herf­st van 2007 nog voor­spelde naar 1,8%. Dit is een gevoelige tik van 0,4% die neerkomt op meer dan ‑18% van het oor­spronke­lijke groe­ici­jfer. Voor de ganse EU zou de groei iets beter zijn, ongeveer 2%.

De ver­min­derde groeiverwachtin­gen zijn gekop­peld aan gevoelige pri­jssti­jgin­gen, te merken aan de inflatie die dit jaar 2,6% kan bereiken dit jaar.

De forse tegen­wind die de Europese economie hin­dert heeft een mon­di­ale oor­sprong.’ Aan het woord is de Span­jaard Joaquin Almu­nia, euro­com­mis­saris economie. Hij wijst op de kredi­et­cri­sis van de VS met de sub­prime-prob­lematiek op kop, die in alle belan­grijke finan­ciële mark­ten ter wereld schok­gol­ven heeft veroorza­akt. Daar­bovenop komen de immer sti­j­gende voed­sel- en oliepri­jzen. Voor som­mige EU-lan­den zijn de groeivooruitzicht­en voor 2008 ron­duit somber: het VK moet het stellen met 1,7%, Ital­ië met slechts 0,7%.

De EC verk­laart niet in staat te zijn om de pri­jzen van de voed­ing, noch deze van de olie te beïn­vloe­den. Het enige wat ze kan doen, is de regerin­gen en de bedri­jven te ver­wit­ti­gen voor te grote salarisver­hogin­gen. Dit zullen ze niet graag horen in syn­di­cale krin­gen, zek­er net op het ogen­blik dat de Europese Con­fed­er­atie van Syn­di­cat­en een cam­pagne lanceert ten voordele van ver­loning, vooral met het oog op het ver­hogen van de koopkracht. 

Je kunt er don­der op zeggen, dat het stand­punt van de EC niet op gejuich onthaald wordt. En het laat­ste wat onze toch al niet zo echt flo­r­erende economie kan hebben is de ene stak­ings­golf op de andere. 

Er komt dus (meer) druk op de Europese ketel. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

25 feb­ru­ari 2008.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.