...

Duitsland ziet euro niet meer zitten

8 december 2011, 19:42 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Net op de dag dat in Brus­sel een cru­ciale euro­top plaatsvin­dt, de top van de laat­ste kans zoals het heet, pub­liceren de Duitse media het resul­taat van een belan­grijke opiniepeil­ing, gekop­peld aan de Duitse visie op de toekomst van de euro. Daaren­boven werd gepeild naar de wijze waarop de Duit­sers hun geld beleggen. 


De groot­ste economie van de EU ver­li­est dag na dag meer van het vertrouwen in de gemeen­schap­pelijke munt. Een recente enquête bij een doorsnee van de Duitse bevolk­ing geeft aan, dat 1/​3de van de ondervraag­den hun vertrouwen in de euro ver­loren hebben of dat het op een zeer klein pit­je staat. 

Nu de euro-schulden­cri­sis volop toes­laat, neemt in Duit­s­land de vrees voor massieve deval­u­atie toe. Par­al­lel hier­mee neemt de ongerus­theid toe wat betre­ft de ont­waard­ing van de eigen spaar­centen. Hier moet volledighei­d­shalve aan wor­den toegevoegd, dat de gemid­delde Duitser nog alti­jd tevre­den is met zijn ver­mo­gen en bli­jft hopen dat het wel zal loslopen’.

Maar 46% van de ondervraag­den geeft grif toe, bang te zijn dat zijn/​haar koop­kracht en ver­mo­gen zal afkal­ven ten gevolge van inflatie. Belan­grijk detail: in het voor­jaar van 2011 was dit de opinie van 9% min­der ofwel 37% van de ondervraagden.

Een ander punt van onzek­er­heid gaat over de wijzen waarop de Duit­sers hun geld beleggen. Niet min­der dan 45% is er niet zek­er van, dat haar/​zijn geld op dit ogen­blik op de beste manier belegd (lees beveiligd’ is).

Aan­de­len en fond­sen bli­jven inboeten aan pop­u­lar­iteit ten voordele van bij voor­beeld immo­bil­iën. Maar het spaar­boek­je scoort het beste, want 53% van de ondervraag­den gaven toe dat ze hun geld daarop park­eren. Verder blijkt dat vooral jon­gere werkne­mers een voorkeur hebben voor kort­lopende beleg­gings­for­mules, kwest­ie van snel over hun geld terug te kun­nen beschikken. 

Globaal zijn 42% van de Duit­sers tevre­den met hun ver­mo­genssi­t­u­atie. Wat lonen en salaris­sen betre­ft, denkt een meerder­heid (56%) dat de komende jaren niets zal veran­deren, ter­wi­jl 23% zelfs een ver­be­ter­ing op dat vlak verwacht en 20% een inlev­er­ing verwachten.

alt

Bekom­mer­nis over de euro is troef in Duit­s­land (en ook daar­buiten nemen we aan). Van de ondervraag­den geeft 33% ron­duit toe, alle vertrouwen in de euro kwi­jt te zijn ger­aakt. Meer dan 1/​3de (36%) heeft een ver­min­derd vertrouwen en 30% heeft nog alti­jd vertrouwen in de sta­biliteit van de een­hei­dsmunt. In de eerder genoemde groep van 36% zon­der nog enig vertrouwen in de euro vin­den we een groot deel (39%) van de 40- tot 59-jarige bevraag­den terug.

Europa beleeft bange dagen, zoveel is zek­er. In Bel­gië bij voor­beeld is er regel­recht sprake van recessie en som­mige com­men­ta­toren zien in de huidi­ge Europese sit­u­atie par­al­lellen met de Grote Depressie na de beurscrash van 1929. Rat­ing bureaus zoals Stan­dard & Poor’s staan klaar om de rat­ing van zelfs economis­che reuzen zoals Frankrijk en Duit­s­land te ver­la­gen en twi­jfels zaaien over­al verwarring.

Hopelijk kun­nen we na het week­end bij u terugkomen met ander en posi­tiev­er nieuws.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.