Net op de dag dat in Brussel een cruciale eurotop plaatsvindt, de top van de laatste kans zoals het heet, publiceren de Duitse media het resultaat van een belangrijke opiniepeiling, gekoppeld aan de Duitse visie op de toekomst van de euro. Daarenboven werd gepeild naar de wijze waarop de Duitsers hun geld beleggen.
De grootste economie van de EU verliest dag na dag meer van het vertrouwen in de gemeenschappelijke munt. Een recente enquête bij een doorsnee van de Duitse bevolking geeft aan, dat 1/3de van de ondervraagden hun vertrouwen in de euro verloren hebben of dat het op een zeer klein pitje staat.
Nu de euro-schuldencrisis volop toeslaat, neemt in Duitsland de vrees voor massieve devaluatie toe. Parallel hiermee neemt de ongerustheid toe wat betreft de ontwaarding van de eigen spaarcenten. Hier moet volledigheidshalve aan worden toegevoegd, dat de gemiddelde Duitser nog altijd tevreden is met zijn vermogen en blijft hopen dat ‘het wel zal loslopen’.
Maar 46% van de ondervraagden geeft grif toe, bang te zijn dat zijn/haar koopkracht en vermogen zal afkalven ten gevolge van inflatie. Belangrijk detail: in het voorjaar van 2011 was dit de opinie van 9% minder ofwel 37% van de ondervraagden.
Een ander punt van onzekerheid gaat over de wijzen waarop de Duitsers hun geld beleggen. Niet minder dan 45% is er niet zeker van, dat haar/zijn geld op dit ogenblik op de beste manier belegd (lees ‘beveiligd’ is).
Aandelen en fondsen blijven inboeten aan populariteit ten voordele van bij voorbeeld immobiliën. Maar het spaarboekje scoort het beste, want 53% van de ondervraagden gaven toe dat ze hun geld daarop parkeren. Verder blijkt dat vooral jongere werknemers een voorkeur hebben voor kortlopende beleggingsformules, kwestie van snel over hun geld terug te kunnen beschikken.
Globaal zijn 42% van de Duitsers tevreden met hun vermogenssituatie. Wat lonen en salarissen betreft, denkt een meerderheid (56%) dat de komende jaren niets zal veranderen, terwijl 23% zelfs een verbetering op dat vlak verwacht en 20% een inlevering verwachten.
Bekommernis over de euro is troef in Duitsland (en ook daarbuiten nemen we aan). Van de ondervraagden geeft 33% ronduit toe, alle vertrouwen in de euro kwijt te zijn geraakt. Meer dan 1/3de (36%) heeft een verminderd vertrouwen en 30% heeft nog altijd vertrouwen in de stabiliteit van de eenheidsmunt. In de eerder genoemde groep van 36% zonder nog enig vertrouwen in de euro vinden we een groot deel (39%) van de 40- tot 59-jarige bevraagden terug.
Europa beleeft bange dagen, zoveel is zeker. In België bij voorbeeld is er regelrecht sprake van recessie en sommige commentatoren zien in de huidige Europese situatie parallellen met de Grote Depressie na de beurscrash van 1929. Rating bureaus zoals Standard & Poor’s staan klaar om de rating van zelfs economische reuzen zoals Frankrijk en Duitsland te verlagen en twijfels zaaien overal verwarring.
Hopelijk kunnen we na het weekend bij u terugkomen met ander en positiever nieuws.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.