...

Doral begreep er niets van

22 maart 2005, 16:18 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Doral Financial is zowat de evenknie van Fannie Mae in Puerto Rico. Al jaren boert het aandeel goed, maar vanaf januari dit jaar begon het af te kalven. UIteindelijk kwamen vorige week een reeks downgrades klappen uidelen, die de koers op enkele dagen tijd met de helft deden zakken. Wat is er aan de hand? Doral begrijpt er niets van. Wij wel.


Doral begreep er niets van

Doral Financial (NYSE: DRL) heeft wellicht de slechtste week achter de rug sinds het ontstaan van de firma in 1997. Het aandeel duikelde 48% naar beneden op enkele dagen tijd. Zie hierover het bericht van Guy Boscart ‘Horrorscenario’s bij hypotheekreuzen?’



De chart toont de volgehouden stijgende trend, die dan opeens omslaat om op enkele dagen tijd terug te vallen tot het niveau van zowat 3 jaar geleden.

Hoe zal het verder gaan? Laten we eerst even kijken over welke soort van firma we het hebben.



Doral Financial (www.doralfinancial.com) is gevestigd in San Juan, Puerto Rico en stelt 2.613 mensen tewerk.Op zichzelf is de firma een conglomeraat van bedrijfjes met elk een specifieke opdracht:
- Doral Bank, met een extra vestiging in New York
- Doral Mortgage, hypotheken
- Centro Hipotecario, idem
- Sana Mortgage, idem
- Doral Securities, beleggingen
- Doral Insurance (New York), verzekeringen
In december 2004 presenteerde Doral de jaarresultaten en kondigde trots aan, dat de nettowinst 52% was gestegen tot ca 490 miljoen dollar (ca 372 miljoen euro). Tijdens deze presentatie gaf Doral ook tekst en uitleg bij het werken met derivaten om renteschommelingen op te vangen. Het applaus voor zoveel openhartigheid was nog niet uitgestorven of hier en daar werden wenkbrauwen gefronst.
Derivaten? Dat deed denken aan Fannie Mae-achtige toestanden. Meer en meer beleggers begonnen te verkopen. Doral zag beteuterd zijn koers afkalven van ca 49,5 dollar rond nieuwjaar 2005 tot 39 dollar begin vorige week. Meer dan 20% verlies in nog geen 3 maanden? De firma begreep er niets van.

Hardnekkig doken de analisten wat dieper in de cijfers en in het nieuws en kwamen tot de conclusie dat Doral nogal heel veel betrouwde op het hefboomeffect van opties en dergelijke.

En in het begin van vorige week kwamen de eerste downgrades. De beleggers reageerden als een kudde zebra’s die op hol slaan voor een luipaard. Met pakken dumpten ze het aandeel DRL en vorige donderdag had DRL al 24% van zijn waarde verloren. Dan deed Standard & Poor’s er een schepje bovenop door op zijn beurt een downgrade bekend te maken. Resultaat: vorige vrijdag verloor DRL nog eens 24%, zodat het de gruwelweek eindigde met 48% verlies. Om te duizelen. En Doral meldde nog altijd niet te begrijpen wat er aan de hand was.

En gisteren maandag 21 maart gebeurde net het omgekeerde. Analisten die een week geleden
Doral hielpen torpederen, meldden dat alle slecht nieuws al volledig in de koers was verrekend en dat Doral nog genoeg kracht bezat om terug te komen. En zie: gisteren sloot DRL op 23,90 dollar, +11,16% versus de vorige slotkoers. Of die opleving louter technisch is ofwel de start van een nieuwe klim, niemand die het weet. Op het moment van verschijnen van dit nieuwsbericht (22 maart, 16:15 is er al wat terugloop te merken: 22,34 dollar ofwel -6,53%).

In alle geval blijven wij bij ons standpunt, dat het inzetten van te veel derivaten hoe dan ook een gevaarlijk spelletje is. Als Doral geen fundamentele wijzigingen aanbrengt aan zijn financieringspolitiek, staat vroeg of laat voor de firma het lot te wachten dat we ook vrezen voor Fannie Mae, Freddie Mac en sectorgenoten. Hierover later meer.
Jan Van Besauw
US Markets





Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.