...

Donderwolken boven Europese industrie

3 mei 2005, 14:28 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De Europese indus­trie noteert voor het eerst in 20 maan­den een terug­gang in de activiteit. In som­mige lan­den, zoals Bel­gië stelt men al een stril­sat­nd van de ganse economie vast. In de VS is de toe­s­tand iets beter, maar voor hoe­lang nog?
Don­der­wolken boven Europese industrie
Het moest er ooit van komen: de dure euro, de ver­trag­ing van de werelde­conomie en last but not least de nog alti­jd (veel te) dure olie lat­en zich ook gelden voor de Europese industrie.
Na 20 maan­den matig maar voort­durend her­s­tel van de economis­che activiteit in Europa, is het tij gekeerd. Dat stelt men vast aan de hand van de zg. con­junc­tu­urindi­ca­tor, opge­maakt uit een reeks enquêtes bij aankoopdi­recteurs van Europese topbedri­jven. In maart stond die indi­ca­tor nog op 50,3 pun­ten. Hier­bij is te noteren, dat een getal boven de 50 op groei duidt. In april viel die indi­ca­tor terug tot 49,2 pun­ten en de con­clusie kunt u zelf trekken.
Om u een idee te geven wat er zoal wordt ver­w­erkt in de con­junc­tu­urindi­ca­tor, geven we een lijst­je van wat ver­melde directeurs te zeggen had­den over de voor­naam­ste componenten:
- ver­min­deren van de bestellin­gen, de voor­raden en de werkgelegenheid;
- sta­bilis­eren (lees: afrem­men) van verkoopprijzen;
- dal­ing van de aankoop­pri­jzen omwille van ver­min­derde vraag. 
In de economie is de indus­trie goed voor ca 25% van alle activiteit. De overige 75% is gro­ten­deels toe te schri­jven aan de dien­sten­sec­tor. Veel zal afhangen van de cijfers die hier­voor zullen bek­end wor­den gemaakt. 
Waar de gehele economie reeds tot een stil­stand is gekomen is dicht bij huis, in Bel­gië. Daar maak­te het Insti­tu­ut voor de Nationale Rekenin­gen op 28 april bek­end, dat voor het bru­to bin­nen­lands prod­uct (BBP) in Q1/2005 (1ste kwartaal 2005) een nul­groei is geno­teerd. In Q4/2004 was die groei nog een beschei­den 0,3%. De Bel­gis­che economen wijzen met een beschuldigende vinger naar, wat dacht u dan, de oliepri­jzen en de dure olie. 

In Ned­er­land gaat het nog iets beter: in Q1/2005 was de economis­che groei 1%, tegen­over 1,4% voor het ganse jaar 2004. Lat­en we hopen dat dit zo kan bli­jven. Het Ned­er­landse Cen­traal Plan­bu­reau bli­jft met de bei­de voeten ste­vig op de pold­er­grond en stelt, dat in de loop van 2005 niet veel toe­na­men van de economis­che activiteit is te verwacht­en. De grote ken­ter­ing in de posi­tieve zin komt er maar aan­vang 2006.

Als het in de VS giet, dan zit de rest van de wereld met een stort­bui. Daarom gin­gen we even kijken hoe het over de plas gaat met de indus­trie en het BBP (gin­der heet dat GDP, gross domes­tic product). 
Uit een analoge enquête bij aankoopdi­recteurs blijkt, dat de con­junc­tu­urindi­ca­tor op 53,3 pun­ten staat, dat is 1,9 pun­ten lager dan een maand eerder. Waarne­mers verwacht­ten 55 punten. 
Boven­staande chart toont, dat het GDP in Q4/2004 3,8% toe­nam en in Q1/2005 met 3,1%. Als je dat vergelijkt met Ned­er­land en Bel­gië: niet mis. 
Zow­el uit de con­junc­tu­urindi­ca­tor en de evoluite ven het GDP komt een afne­mende trend naar voren, dat kan vol­gens ons niet wor­den ontkend…
© Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.