...

Deed-ie het of deed-ie het niet?

1 juli 2005, 13:21 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Gis­teren ver­hoogde de Fed­er­al Reserve (Fed: cen­trale bank van de VS) de basis­rente van 3 naar 3,25%. Fed-voorzit­ter Alan Greenspan motiveerde de besliss­ing, die blijk­baar door de econ­o­mis­ten op gemengde gevoe­lens onthaald is, al lat­en ze dat niet zo blijken.
Deed-ie het of deed-ie het niet?
En hij deed het: gis­teren liet een min of meer glim­lachende Alan Greenspan weten, dat de Fed de rente met nog maar eens 25 basis­pun­ten ver­hoogt tot 3,25%. Miss­chien ten overvloede: het gaat om de inter­est die banken onder elka­ar mogen reke­nen voor lenin­gen op korte termijn. 

Deze 3,25% is meteen het hoog­ste peil sinds sep­tem­ber 2001 en het is de 9de ver­hoging sinds de rente vorig jaar het dieptepunt van 1% liet zien.

In de com­mentaren (achter­af) lees je dat iedereen deze ver­hoging verwachtte, ja zelfs als logisch beschouwde in het rozige economis­che kli­maat van de VS de dag van van­daag. Dat enkele dagen de economis­che wereld in de VS en daar­buiten in twee kam­p­en was verdeeld ger­aakt en we zelfs van sus­pense kon­den spreken, bleek opeens ver­geten. Hoe heet nu weer dat boek waarin het begrip ‘doublethink’ (dubbel­dunk) wordt uiteengezet? O, ja: 1984 van George Orwell. 
Greenspans argu­men­tatie kwam op het vol­gende neer:
- er is een gelei­delijke maar voort­gezette groei van de VS-economie, zelfs met piek­ende oliepri­jzen. Zie ook ons artikel over Greenspans roze bril in dit verband;
- de werkgele­gen­heid is gestegen; 
- alhoewel er druk staat op de inflatieke­tel, zal de inflatie op lan­gere ter­mi­jn onder con­t­role bli­jven. Deze uit­spraak is wel te beschouwen als een belan­grijk sig­naal dat de Fed de rentev­er­hogin­gen niet meer zo fre­quent zal doorvoeren; 
- na in maart en april sterk te zijn geste­gen, ver­toon­den de con­sump­tiepri­jzen een dal­ing in mei, de eerste in 10 maanden.
Hoe het dit jaar verder gaat is nog maar eens niet duidelijk. Vele econ­o­mis­ten zien 4,25% als een gezond neu­traal peil, dat de economis­che activiteit noch stim­uleert, noch afremt. Ze verwacht­en dat tegen het einde van dit jaar dit niveau wordt bereikt. Dit impliceert rentev­er­hogin­gen met 0,25% bij elke vol­gende Fed-meet­ing, dat is in augus­tus, sep­tem­ber, novem­ber en decem­ber.

Maar de voorop­stelling van die 4,25% is in tegen­stelling met wat dezelfde econ­o­mis­ten verwacht­en van de anti-infla­toire maa­trege­len van de Fed.
De Dow Jones Indus­tri­al was gis­teren alvast niet hap­py met het besluit van de Fed, lees meer hierover in Guy’s artikel over future games.
Jan Van Besauw
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.