...

De dollar de dieperik in

26 november 2004, 13:36 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Van­daag 26 novem­ber kiest de dol­lar res­olu­ut voor een zuid­waartse koers t.o.v. de euro. Oorza­ak dient te wor­den gezocht bij de besliss­ing van Chi­na om de dol­lar-oblig­aties in te krimpen. Intussen onderneemt men in de VS niets. Hoe gaat dat eindi­gen?
De dol­lar de dieperik in
Ter­wi­jl we deze lij­nen schri­jven (26 novem­ber 2004, 13:30) staat de dol­larko­ers op 1,3263 dol­lar / euro. Dat is niet meer dan een korte adem­pauze, gezien de dol­lar eerder van­daag al op 1,3329 stond. De hoofd­be­weg­ing bli­jft in de richt­ing van 1,34 en lat­er miss­chien 1,35 denken we. Wat is er aan de hand? Wel, bovenop de klassieke’ fac­toren die de dol­lar verzwakken (buiten­landse schulden­berg van de VS, de onwil van de Bush-admin­is­tratie om de koers te her­stellen, de bin­nen­landse financiële prob­le­men) is nu een nieuws­feit uit de Chi­nese hoek gekomen.

In een recent ver­sch­enen bericht ver­meldt een zak­enkrant uit Shangai dat Chi­na zijn investerin­gen in oblig­aties zal inkrimpen tot
ca 180 mil­jard dol­lar. Dit gebeurt om het risi­co van investerin­gen in een zwakker wor­dende munt te beperken. Wat erg­er is: het wijst op een ern­stige ver­min­der­ing van het vertrouwen in de evo­lu­tie van de VS-economie. Peking heeft het bericht uit Shangai nog niet bevestigd. 
Intussen bli­jft de Amerikaanse regering bij haar stand­punt, dat een goed­kope dol­lar de VS-export zal ver­beteren. Met andere woor­den, er wordt niet onder­nomen om de vri­je val van de green­back’ een halt toe te roepen. Deze vri­je val wordt beves­tigd door de 4 grote banken (Deutsche Bank, J‑P Mor­gan, Mer­rill Lynch en UBS), samen goed voor meer dan 13 van de dagelijkse omzet van ca 2 mil­jard dollar. 
Het gevaar van het­geen aan het gebeuren is, is dat de VS al langer hoe meer afhanke­lijk wor­den van het geloof en de goede wil van het buiten­land. Een buiten­land, dat het al langer hoe min­der ziet zit­ten met de VS-economie.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.