… Of toch de aanloop ernaartoe. Want de mediaan prijs van een nieuwe woning in de VS kende vorige maand de grootste daling in meer dan 35 jaar. Er veranderde tegelijkertijd een recordaantal huizen van eigenaar en dat zal veel te maken hebben met de lagere prijzen.
Daar is ie dan, de woningcrash
Uit recent vrijgegeven cijfers blijkt, dat de mediaan prijs voor een nieuwe woning in de VS in september 217.000 dollar (169.442 euro) bedroeg, wat een terugval van bijna 10% (9,7% om exact te zijn) is tegenover september 2005. Voor alle duidelijkheid: de mediaan is het middelste van een opgaande reeks getallen. Dus je vindt boven en onder die 215.000 dollar evenveel huizenprijzen terug. Die 215.000 dollar is de laagste mediaan prijs sinds september 2004 en de terugval met bijna 10% september 2006⁄2005 was de scherpste sinds december 1970.
Het aantal verkopen van nieuwe woningen is in september 2006 gestegen met 5,3% versus dezelfde maand in 2005. De afgelopen maanden mei tot en met juli werden gekenmerkt door dalende verkoopsritmes en de kentering in augustus (+3,8%) zet zich blijkbaar door. Geen reden om victorie kraaien, want de enige drijfveer achter die stijgende verkoop is o.i. het dalende prijsniveau.
Hetgeen nu gebeurt met de huizenprijzen luidt waarschijnlijk het einde in van de eens zo florerende woningmarkt, gedreven door hypothecaire leningen, die spectaculair goedkoop én spectaculair van concept waren. Op dit gebied lichtten wij al één en ander toe in Immo horror: overheid schiet wakker .
Voor het ganse jaar 2006 verwachten de waarnemers voor het aantal verkochte woningen een nog altijd lichte terugval tegenover 2005 met ca 1%. Lijkt op zich niet zo erg, maar het kan het topje van een ijsberg of een lont in een kruitvat zijn. De Federal Reserve is blijkbaar bevreesd voor een woningcrash die onvermijdelijk zou leiden tot een algehele economische recessie. Dit lijkt ons de reden waarom de Fed in augustus ll. een punt zette achter 2 jaar stijging van de basisrente. Gisteren liet de Fed de rente eveneens ongewijzigd en dat is naar onze mening een niet mis te verstaan signaal. Fed-voorzitter Bernanke repte officieel met geen woord over de problemen in de woningmarkt, maar hield het bij zijn zorgen omtrent de nog altijd te hoge inflatie.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
26 oktober 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en andere artikelen en tevens financiële berichten.