...

Daar is ie dan, de woningcrash

27 oktober 2006, 00:28 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

… Of toch de aan­loop ernaar­toe. Want de medi­aan pri­js van een nieuwe won­ing in de VS kende vorige maand de groot­ste dal­ing in meer dan 35 jaar. Er veran­derde tegelijk­er­ti­jd een recor­daan­tal huizen van eige­naar en dat zal veel te mak­en hebben met de lagere prijzen. 



Daar is ie dan, de woningcrash

Uit recent vri­jgegeven cijfers blijkt, dat de medi­aan pri­js voor een nieuwe won­ing in de VS in sep­tem­ber 217.000 dol­lar (169.442 euro) bedroeg, wat een terug­val van bij­na 10% (9,7% om exact te zijn) is tegen­over sep­tem­ber 2005. Voor alle duidelijkheid: de medi­aan is het mid­del­ste van een opgaande reeks getallen. Dus je vin­dt boven en onder die 215.000 dol­lar even­veel huizen­pri­jzen terug. Die 215.000 dol­lar is de laag­ste medi­aan pri­js sinds sep­tem­ber 2004 en de terug­val met bij­na 10% sep­tem­ber 20062005 was de scherp­ste sinds decem­ber 1970

Het aan­tal verkopen van nieuwe wonin­gen is in sep­tem­ber 2006 geste­gen met 5,3% ver­sus dezelfde maand in 2005. De afgelopen maan­den mei tot en met juli wer­den geken­merkt door dal­ende verkoop­sritmes en de ken­ter­ing in augus­tus (+3,8%) zet zich blijk­baar door. Geen reden om vic­to­rie kraaien, want de enige dri­jfveer achter die sti­j­gende verkoop is o.i. het dal­ende prijsniveau. 

Het­geen nu gebeurt met de huizen­pri­jzen luidt waarschi­jn­lijk het einde in van de eens zo flo­r­erende won­ing­markt, gedreven door hypothe­caire lenin­gen, die spec­tac­u­lair goed­koop én spec­tac­u­lair van con­cept waren. Op dit gebied licht­ten wij al één en ander toe in Immo hor­ror: over­heid schi­et wakker .

Voor het ganse jaar 2006 verwacht­en de waarne­mers voor het aan­tal verkochte wonin­gen een nog alti­jd lichte terug­val tegen­over 2005 met ca 1%. Lijkt op zich niet zo erg, maar het kan het top­je van een ijs­berg of een lont in een kruit­vat zijn. De Fed­er­al Reserve is blijk­baar bevreesd voor een won­ingcrash die onver­mi­jdelijk zou lei­den tot een alge­hele economis­che recessie. Dit lijkt ons de reden waarom de Fed in augus­tus ll. een punt zette achter 2 jaar sti­jging van de basis­rente. Gis­teren liet de Fed de rente eve­neens ongewi­jzigd en dat is naar onze mening een niet mis te ver­staan sig­naal. Fed-voorzit­ter Bernanke repte offi­cieel met geen woord over de prob­le­men in de won­ing­markt, maar hield het bij zijn zor­gen omtrent de nog alti­jd te hoge inflatie.

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

26 okto­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en andere artike­len en tevens finan­ciële berichten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.