![](/images/legacy-images/images/080916--jvb-+-histogram.gif)
Crisis in de VS: who’s next?
Exact 6 dagen geleden hadden we het over de wankelende Lehman Brothers. Wegens (zonder overdrijving) kolossale verliezen kondigde een week geleden (9 september 2008) het Lehman-management drastische herstructureringen aan en zou zelfs de immobiliënportefeuille losgekoppeld worden tot een apart beursgenoteerd bedrijf. De toon van de mededeling was zoiets als ‘het gaat wel wat moeilijk, maar we slaan ons erdoor’.
Het heeft niet mogen baten. Gisteren 15 september 2008 vroeg Lehman Brothers om uitstel van betaling, m.a.w. bescherming tegen de schuldeisers onder de beschermende mantel van het zg. Chapter 11. Dit betekent geen faillissement, maar de start van een periode dat de zakenbank moet werken aan de sanering van haar schulden. Of daar veel van in huis gaat komen, daar hebben wij onze twijfels over, want welke investeerder wil nog in zee gaan met een financieel bedrijf dat niet overweg kan met zijn eigen schulden?
Het aandeel lijkt niet van plan te zijn, om op korte termijn het niveau van pakweg
8 september 2008 te gaan opzoeken. Daarvoor zou het een klim van 0,21 $ (slot 15 september 2008) naar 14,15 $ moeten maken, ofwel een stijging van 6.638% moeten maken. Dit is een louter theoretische benadering, want onder Chapter 11 kunnen geen aandelen verhandeld worden. Wat dan ook betekent, dat de brave belegger in deze als solide geboekstaafde zakenbank zijn centen zo goed als kwijt is.
Ook op menselijk vlak zal de neergang van Lehman Brothers nare gevolgen hebben. In de Amerikaanse pers lezen we, dat van de meer dan 28.000 medewerkers ongeveer 75% zijn job zal verliezen. Waar moeten die heen in het huidige economische landschap?
Ook voor Merrill Lynch zijn kwade tijden aangebroken. Deze zakenbank telt bijna 65.000 werknemers en is dus op dat vlak stukken groter dan Lehman. Eveneens gisteren 15 september 2008 werd bekendgemaakt, dat de onderneming overgenomen wordt door Bank of America. Deze reuzenbank met 207.000 medewerkers heeft 35 miljard euro over voor deze transactie. Je hoeft er geen tekeningetje bij te maken: ook bij Merrill Lynch staan vele banen op de tocht.
Is de ellende rond Amerikaanse zakenbanken hiermee van de baan? Wij vrezen van niet.
Er zijn nog twee grote Amerikaanse zakenbanken die de laatste tijd weinig of niet in het nieuws zijn geweest, nl. Goldman Sachs en Morgan Stanley. Eerstgenoemde komt vandaag 16 september 2008 met haar cijfers, morgen is het de beurt aan Morgan Stanley.
De beleggers zijn er blijkbaar niet zo gerust in, wat blijkt de aandelenkoers die gisteren sloot op het niveau van juni 2006. Goldman Sachs zal moeten uitpakken met mooie cijfers en aanvaardbare prognoses om uit de draaikolk te blijven. Spannende dagen voor de meer dan 36.000 medewerkers.
En dan is er nog Morgan Stanley, een New Yorkse zakenbank met meer dan 46.000 medewerkers. Enkele dagen geleden werd bekend, dat Morgan Stanley van de Belgisch-Nederlandse Fortis bank opdracht heeft gekregen om twee van haar divisies te verkopen. Fortis hoopt aan deze transactie minstens 1,8 miljard euro over te houden. Want de aankoop van ABN-Amro, goed voor 24 miljard euro, is nog altijd niet volledig gefinancierd.
Zoals u uit bovenstaande grafiek kunt opmaken, beukt het aandeel MS al sinds de lente 2008 aan tegen de steun rond 33 $. Als morgen de cijfers en de vooruitzichten van MS niet overtuigen, vrezen we dat de steun het zal begeven.
Citigroup, waar ze voor zover wij weten niet beschikken over een kristallen bol, heeft zich vorige week negatief uitgesproken over de cijfers, vooral dan te verwachten winst, van zowel Goldman Sachs als Morgen Stanley.
De financiële crisis in de States en, wegens het domino-effect, erbuiten is nog niet voorbij. Vandaar onze vraag: who’s next?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.