...

Crisis in de VS: who's next?

16 september 2008, 15:42 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het slechte nieuws bli­jft maar komen. Lehman Broth­ers en Mer­ril Lynch beleven barre tij­den. Alom als rotsvast bek­ende bedri­jven staan opeens onder Chap­ter 11 of wor­den overgenomen. Wie vol­gt?

Cri­sis in de VS: who’s next?

Exact 6 dagen gele­den had­den we het over de wanke­lende Lehman Broth­ers. Wegens (zon­der over­dri­jv­ing) kolos­sale ver­liezen kondigde een week gele­den (9 sep­tem­ber 2008) het Lehman-man­age­ment drastis­che her­struc­turerin­gen aan en zou zelfs de immo­bil­iën­porte­feuille los­gekop­peld wor­den tot een apart beursgeno­teerd bedri­jf. De toon van de med­edel­ing was zoi­ets als het gaat wel wat moeil­ijk, maar we slaan ons erdoor’. 

Het heeft niet mogen bat­en. Gis­teren 15 sep­tem­ber 2008 vroeg Lehman Broth­ers om uit­s­tel van betal­ing, m.a.w. bescherming tegen de schuldeis­ers onder de bescher­mende man­tel van het zg. Chap­ter 11. Dit betekent geen fail­lisse­ment, maar de start van een peri­ode dat de zak­en­bank moet werken aan de saner­ing van haar schulden. Of daar veel van in huis gaat komen, daar hebben wij onze twi­jfels over, want welke investeerder wil nog in zee gaan met een finan­cieel bedri­jf dat niet over­weg kan met zijn eigen schulden? 


Het aan­deel lijkt niet van plan te zijn, om op korte ter­mi­jn het niveau van pakweg 
8 sep­tem­ber 2008 te gaan opzoeken. Daar­voor zou het een klim van 0,21 $ (slot 15 sep­tem­ber 2008) naar 14,15 $ moeten mak­en, ofwel een sti­jging van 6.638% moeten mak­en. Dit is een louter the­o­retis­che benader­ing, want onder Chap­ter 11 kun­nen geen aan­de­len ver­han­deld wor­den. Wat dan ook betekent, dat de brave beleg­ger in deze als solide geboek­staafde zak­en­bank zijn cen­ten zo goed als kwi­jt is. 

Ook op menselijk vlak zal de neer­gang van Lehman Broth­ers nare gevol­gen hebben. In de Amerikaanse pers lezen we, dat van de meer dan 28.000 medew­erk­ers ongeveer 75% zijn job zal ver­liezen. Waar moeten die heen in het huidi­ge economis­che landschap?

Ook voor Mer­rill Lynch zijn kwade tij­den aange­bro­ken. Deze zak­en­bank telt bij­na 65.000 werkne­mers en is dus op dat vlak stukken grot­er dan Lehman. Eve­neens gis­teren 15 sep­tem­ber 2008 werd bek­endge­maakt, dat de onderne­m­ing overgenomen wordt door Bank of Amer­i­ca. Deze reuzen­bank met 207.000 medew­erk­ers heeft 35 mil­jard euro over voor deze trans­ac­tie. Je hoeft er geen tekeninget­je bij te mak­en: ook bij Mer­rill Lynch staan vele banen op de tocht.

Is de ellende rond Amerikaanse zak­en­banken hier­mee van de baan? Wij vrezen van niet.



Er zijn nog twee grote Amerikaanse zak­en­banken die de laat­ste tijd weinig of niet in het nieuws zijn geweest, nl. Gold­man Sachs en Mor­gan Stan­ley. Eerstge­noemde komt van­daag 16 sep­tem­ber 2008 met haar cijfers, mor­gen is het de beurt aan Mor­gan Stanley.

De beleg­gers zijn er blijk­baar niet zo gerust in, wat blijkt de aan­de­lenko­ers die gis­teren sloot op het niveau van juni 2006. Gold­man Sachs zal moeten uit­pakken met mooie cijfers en aan­vaard­bare prog­noses om uit de draaikolk te bli­jven. Span­nende dagen voor de meer dan 36.000 medewerkers. 


En dan is er nog Mor­gan Stan­ley, een New Yorkse zak­en­bank met meer dan 46.000 medew­erk­ers. Enkele dagen gele­den werd bek­end, dat Mor­gan Stan­ley van de Bel­gisch-Ned­er­landse For­tis bank opdracht heeft gekre­gen om twee van haar divisies te verkopen. For­tis hoopt aan deze trans­ac­tie min­stens 1,8 mil­jard euro over te houden. Want de aankoop van ABN-Amro, goed voor 24 mil­jard euro, is nog alti­jd niet volledig gefinancierd. 

Zoals u uit boven­staande grafiek kunt opmak­en, beukt het aan­deel MS al sinds de lente 2008 aan tegen de ste­un rond 33 $. Als mor­gen de cijfers en de vooruitzicht­en van MS niet over­tu­igen, vrezen we dat de ste­un het zal begeven.

Cit­i­group, waar ze voor zover wij weten niet beschikken over een kristallen bol, heeft zich vorige week negatief uit­ge­spro­ken over de cijfers, vooral dan te verwacht­en winst, van zow­el Gold­man Sachs als Mor­gen Stanley.

De finan­ciële cri­sis in de States en, wegens het domi­no-effect, erbuiten is nog niet voor­bij. Van­daar onze vraag: who’s next?


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.