De ontmanteling van een financiële groep met meer dan 370.000 medewerkers: wie had dat ooit kunnen, durven denken? De nuchtere feiten en cijfers rond de financiële reus Citigroup liegen er spijtig genoeg niet om.
Citigroup: begin van het einde?
Het is al een tijdje geleden dat we het nog hadden over het gerommel in de banksector. Op
16 september 2008 (Crisis in de VS: who’s next?) vermeldden we de problemen met Lehman Brothers, Merrill Lynch, Goldman Sachs en Morgan Stanley. Laatstgenoemde onderneming is op 14 januari 2009 in het nieuws gekomen in toch wel een speciale context.
Morgan Stanley zou in ‘vergevorderde onderhandelinen’ zijn om de activiteiten voor de handel in effecten van Citigroup over te nemen. Tot op heden zijn deze activiteiten in handen van de onderneming Smith Barney.
Op haar website laat deze onderneming, tot nader order deel uitmakend van Citigroup, in een berichtje gedateerd 13 januari 2009 weten dat met Morgan Stanley een ‘definitieve overeenkomst’ is gesloten. Onder de nieuwe naam Morgan Stanley Smith Barney zal een joint venture opgericht worden om de ‘wealth management’ business (effectenhandel, beleggingen) verder te zetten.
Via diverse bronnen vernamen we, dat Morgan Stanley voor deze operatie een bedrag van 2,7 miljard dollar (2,06 miljard euro) op tafel zal leggen.
In zijn artikel van 22 november 2008 over Dexia, KBC en Citigroup schreef Edwin Vandamme o.m. ‘Citigroup is wat mij betreft het meest af te raden aandeel’ en ‘Citigroup lijkt me een aandeel dat thuishoort in een goktent’. De feiten geven hem geen ongelijk. Kijk maar naar het aandeel, bij voorbeeld.
Tussen 1 oktober en 21 november 2008 roetsjte het aandeel van 23,00 naar 3,77 dollar, een klap van bijna 84%. Op 9 december 2008 was het aandeel licht hersteld tot 8,54 dollar maar gisteren 14 januari 2009 was het teruggevallen tot 4,53 dollar, een daling met 47%. De shorters zullen in hun nopjes zijn.
Op de maandgrafiek zien we duidelijk de impact van het bericht van de joint venture.
Op 13 januari was de koers van C 5,90 dollar, de dag erop sloot het aandeel zoals gezegd op 4,53 dollar ofwel 23% lager. Wanneer Citigroup op 16 januari 2009 haar cijfers zal bekendmaken, is een nog grotere terugval van de beleggerinteresse te vrezen, want waarnemers hebben het nu al over een mogelijk operationeel verlies van 10 miljard dollar voor het vierde kwartaal 2008.
De officiële cijfers vermelden nog steeds, dat Citigroup wereldwijd (meer dan 100 landen) over 374.000 medewerkers beschikt en vier activiteitsgebieden telt: Global Cards, Consumer Banking, Institutional Cards Group en Global Wealth Management (zeg maar Smith Barney). Het is deze laatste activiteit die in handen zal komen van Morgan Stanley. Hoeveel mensen hierbij gemoeid zijn en – het belangrijkste van alles – hoeveel jobs er zullen overeind blijven in de joint venture Morgan Stanley Smith Barney is de vraag die ons bezighoudt.
Morgan Stanley maakt zich sterk, dat met Morgan Stanley Smith Barney ’s werelds grootste onderneming zal ontstaan op het vlak van beleggingen en effectenhandel. De nieuw te vormen firma zou 6,8 tot 6,9 miljoen klanten hebben en een te verwachten zakencijfer van
ca 15 miljard dollar (11,5 miljard euro). Wanneer de joint venture een feit zal zijn, is nog niet nauwkeurig gekend. Het kan nog duren tot na de zomer van 2009.
Het ziet ernaar uit, dat de deal met Morgan Stanley de eerste is in een reeks initiatieven, die Citigroup moet nemen, simpelweg om te kunnen overleven. Het Fortis-verhaal lijkt zich hier te herhalen, maar dan op nog grotere schaal. Zo gaan er geruchten dat Citigroup zijn afdeling Global Cards (eigen kredietkaartlabel) zou willen afstoten evenals Consumer Banking wil afslanken door afstoten van de kredietverleningen aan particulieren.
Het is onwaarschijnlijk dat een gigant zoals Citigroup een ontmanteling tegemoet gaat. Maar ja, we leven nu eenmaal in onwaarschijnlijke tijden.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.