...

Citigroup: Het begin van het einde?

15 januari 2009, 17:57 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De ont­man­tel­ing van een finan­ciële groep met meer dan 370.000 medew­erk­ers: wie had dat ooit kun­nen, dur­ven denken? De nuchtere feit­en en cijfers rond de finan­ciële reus Cit­i­group liegen er spi­jtig genoeg niet om.


Cit­i­group: begin van het einde?


Het is al een tijd­je gele­den dat we het nog had­den over het gerom­mel in de bank­sec­tor. Op 
16 sep­tem­ber 2008 (Cri­sis in de VS: who’s next?) ver­meld­den we de prob­le­men met Lehman Broth­ers, Mer­rill Lynch, Gold­man Sachs en Mor­gan Stan­ley. Laat­stge­noemde onderne­m­ing is op 14 jan­u­ari 2009 in het nieuws gekomen in toch wel een spe­ciale context. 

Mor­gan Stan­ley zou in vergevorderde onder­han­de­li­nen’ zijn om de activiteit­en voor de han­del in effecten van Cit­i­group over te nemen. Tot op heden zijn deze activiteit­en in han­den van de onderne­m­ing Smith Barney. 

Op haar web­site laat deze onderne­m­ing, tot nad­er order deel uit­mak­end van Cit­i­group, in een bericht­je geda­teerd 13 jan­u­ari 2009 weten dat met Mor­gan Stan­ley een defin­i­tieve overeenkomst’ is ges­loten. Onder de nieuwe naam Mor­gan Stan­ley Smith Bar­ney zal een joint ven­ture opgericht wor­den om de wealth man­age­ment’ busi­ness (effecten­han­del, beleg­gin­gen) verder te zetten. 

Via diverse bron­nen ver­na­men we, dat Mor­gan Stan­ley voor deze oper­atie een bedrag van 2,7 mil­jard dol­lar (2,06 mil­jard euro) op tafel zal leggen. 

In zijn artikel van 22 novem­ber 2008 over Dex­ia, KBC en Cit­i­group schreef Edwin Van­damme o.m. Cit­i­group is wat mij betre­ft het meest af te raden aan­deel’ en Cit­i­group lijkt me een aan­deel dat thuishoort in een gok­tent’. De feit­en geven hem geen ongelijk. Kijk maar naar het aan­deel, bij voorbeeld.

Tussen 1 okto­ber en 21 novem­ber 2008 roet­sjte het aan­deel van 23,00 naar 3,77 dol­lar, een klap van bij­na 84%. Op 9 decem­ber 2008 was het aan­deel licht her­steld tot 8,54 dol­lar maar gis­teren 14 jan­u­ari 2009 was het teruggevallen tot 4,53 dol­lar, een dal­ing met 47%. De short­ers zullen in hun nop­jes zijn. 


Op de maand­grafiek zien we duidelijk de impact van het bericht van de joint venture. 
Op 13 jan­u­ari was de koers van C 5,90 dol­lar, de dag erop sloot het aan­deel zoals gezegd op 4,53 dol­lar ofwel 23% lager. Wan­neer Cit­i­group op 16 jan­u­ari 2009 haar cijfers zal bek­end­mak­en, is een nog grotere terug­val van de beleg­ger­in­ter­esse te vrezen, want waarne­mers hebben het nu al over een mogelijk oper­a­tion­eel ver­lies van 10 mil­jard dol­lar voor het vierde kwartaal 2008

De offi­ciële cijfers ver­melden nog steeds, dat Cit­i­group wereld­wi­jd (meer dan 100 lan­den) over 374.000 medew­erk­ers beschikt en vier activiteits­ge­bieden telt: Glob­al Cards, Con­sumer Bank­ing, Insti­tu­tion­al Cards Group en Glob­al Wealth Man­age­ment (zeg maar Smith Bar­ney). Het is deze laat­ste activiteit die in han­den zal komen van Mor­gan Stan­ley. Hoeveel mensen hier­bij gemoeid zijn en – het belan­grijk­ste van alles – hoeveel jobs er zullen overeind bli­jven in de joint ven­ture Mor­gan Stan­ley Smith Bar­ney is de vraag die ons bezighoudt. 


Mor­gan Stan­ley maakt zich sterk, dat met Mor­gan Stan­ley Smith Bar­ney s werelds groot­ste onderne­m­ing zal ontstaan op het vlak van beleg­gin­gen en effecten­han­del. De nieuw te vor­men fir­ma zou 6,8 tot 6,9 miljoen klanten hebben en een te verwacht­en zak­en­ci­jfer van 
ca 15 mil­jard dol­lar (11,5 mil­jard euro). Wan­neer de joint ven­ture een feit zal zijn, is nog niet nauwkeurig gek­end. Het kan nog duren tot na de zomer van 2009.

Het ziet ernaar uit, dat de deal met Mor­gan Stan­ley de eerste is in een reeks ini­ti­atieven, die Cit­i­group moet nemen, sim­pel­weg om te kun­nen over­leven. Het For­tis-ver­haal lijkt zich hier te her­halen, maar dan op nog grotere schaal. Zo gaan er gerucht­en dat Cit­i­group zijn afdel­ing Glob­al Cards (eigen kredi­etkaart­la­bel) zou willen afs­toten eve­nals Con­sumer Bank­ing wil afs­lanken door afs­toten van de kredi­etver­lenin­gen aan particulieren.

Het is onwaarschi­jn­lijk dat een gigant zoals Cit­i­group een ont­man­tel­ing tege­moet gaat. Maar ja, we lev­en nu een­maal in onwaarschi­jn­lijke tijden.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.