Vandaag 21 juli maakte China bekend de yuan, de officiële munt, los te koppelen van de dollar. Het was een verrassend bericht, dat aanvankelijk tot euforie leidde bij de waarnemers en economen. Achteraf bekeken mankeerde het nieuws wel wat bodem…
Chinese yuan maakt zich los van dollar
Vandaag 21 juli 2005 maakten officiële instanties in China bekend, dat de koers van de yuan losgekoppeld is van die van de US dollar. China zou meteen de yuan (CNY) tegenover de USD met 2% verhogen van 8,28 naar 8,11 CNY/USD.
Aanvankelijk was er euforie op de markten, vooral in de VS, omdat gehoopt werd dat de concurrentiepositie van China eindelijk zou verzwakken, wat meer kansen zou bieden aan de Amerikaanse export. Ook werd ervan uitgegaan, dat het Congress zijn beschermingsmaatregelen tegenover China zou afzwakken. Dat zou een handelsoorlog, nooit goed voor de betrokken partijen, vermijden.
Maar de euforie was van korte duur, want men realiseerde zich dat China eigenlijk geen enkele aanduiding heeft gegeven van het koersdoel van hun munt, evenmin als over de snelheid van de revaluatie. Zou de yuan over een jaar 30% gezakt zijn tegenover de USD? Of 10%? Dit laatste cijfer zou al mooi zijn volgens de meeste waarnemers. Bovendien doemde het beruchte cijfers van het handelstekort tussen de VS en China op, nl. 72,5 miljard dollar voor de eerste 5 maanden van 2005. Hoelang kan het duren voor die kloof gedicht is? Met andere woorden, hoe snel en met welke percentages moet de yuan versterken tegenover de dollar?
Dit alles leidde ertoe dat vandaag de futures met veel energie opsprongen na het nieuws uit China en een uur later even snel neerdoken. Trouwens, de nieuwe aanslagen in Londen van vandaag hebben ook wat roet in het eten gestrooid en een deel van de impact van het Chinese bericht teniet gedaan.
Er is dus niet veel enthousiasme in Amerikaanse economische kringen. Men gaat ervan uit, dat de yuan minstens 40% moet versterken om eraan te kunnen denken het tekort in de handelsbalans te herstellen. Een verondersteld ritme van 10% per jaar is geen remedie. Integendeel, het tekort zou nog rustig kunnen aangroeien. Waarom? De Chinese fabrikanten hebben nu al grote stocks en ze zullen niet aarzelen hun prijzen te verlagen. Zolang de revaluatie van de yuan maar klein genoeg is, kan dat probleemloos…
Jan Van Besauw