De koers van de Chinese yuan was gedurende jaren met secondenlijm vastgekleefd aan de dollarkoers. Zelfs na een officiële ontkoppeling bleef de lijm nog houden… tot op 6 januari ll. bekend werd, dat China plannen had om het grote aandeel van de USD in de deviezenreserves in te krimpen. Prompt kwam de lijm los en is de weg naar beneden vrij voor de dollar…
China wordt dollar stilaan beu
Uit een artikel dat verscheen op 7 april van vorig jaar (Zullen VS yuan loskoppelen van dollar?)
bleek dat in economische kringen in de VS hoe langer hoe meer stemmen opgingen, om de koppeling yuan/dollar ongedaan te maken. Er werden verwijten geuit in de richting van de Bush-adminjstratie die in deze materie te laks zou zijn. Er werd zelfs gedreigd met het heffen van een tol van 27,5% op de invoer van Chinese goederen.
Op 21 juli 2005 was het zover, zie Chinese yuan maakt zich los van dollar . De koers van de Chinese yuan (CNY) tegenover de dollar zou mogen verlagen van 8,30 naar 8,11 CNY/USD, een versteviging van de USD met 2%, kijk eens aan.

Koers CNY/USD, afgelopen jaar
Op bovenstaande grafiek ziet u de koersverandering van 21 juli en hoe de CNY sindsdien langzaam terugliep tegenover de USD. Naar we denken, veel te langzaam voor geciteerde Amerikaanse economische kringen.
Als gevolg van een recent bericht uit China zou er hierin wel eens drastisch verandering kunnen komen. Een topfunctionaris van de Chinese wisselmarkt kondigde op 6 januari ll. aan, dat zijn land overweegt de deviezenreserves te spreiden. Hij maakte niet bekend op welke manier hij dat spreiden ziet, maar dat het gaat om afbouwen van de dollarpositie is wel duidelijk. Van de 769 miljard dollar die China bezit aan deviezenreserves, zijn er ca 70% in USD.
Tegelijkertijd kondigde de Chinese topfunctionaris aan, dat het wisselkoersbeleid zal versoepeld worden. Binnenkort zullen Chinese bedrijven voor hun buitenlandse investeringen onbeperkt vreemde valuta’s kunnen aanschaffen.
De Chinese maatregel zal de dollarkoers zeker geen goed doen en evenmin de VS-economie. Voor de euro en de Japanse yen is het dan weer goed nieuws.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
11 januari 2006.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .