...

China wordt dollar stilaan beu

11 januari 2006, 13:28 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De koers van de Chi­nese yuan was gedurende jaren met sec­on­den­li­jm vast­gek­leefd aan de dol­larko­ers. Zelfs na een officiële ontkop­pel­ing bleef de lijm nog houden… tot op 6 jan­u­ari ll. bek­end werd, dat Chi­na plan­nen had om het grote aan­deel van de USD in de deviezen­re­serves in te krimpen. Prompt kwam de lijm los en is de weg naar bene­den vrij voor de dollar…

Chi­na wordt dol­lar sti­laan beu
Uit een artikel dat ver­scheen op 7 april van vorig jaar (Zullen VS yuan loskop­pe­len van dol­lar?)
bleek dat in economis­che krin­gen in de VS hoe langer hoe meer stem­men opgin­gen, om de kop­pel­ing yuan/​dollar ongedaan te mak­en. Er wer­den ver­wi­jten geuit in de richt­ing van de Bush-admin­js­tratie die in deze materie te laks zou zijn. Er werd zelfs gedreigd met het hef­fen van een tol van 27,5% op de invo­er van Chi­nese goederen. 
Op 21 juli 2005 was het zover, zie Chi­nese yuan maakt zich los van dol­lar . De koers van de Chi­nese yuan (CNY) tegen­over de dol­lar zou mogen ver­la­gen van 8,30 naar 8,11 CNY/USD, een ver­ste­vig­ing van de USD met 2%, kijk eens aan. 
Koers CNY/USD, afgelopen jaar
Op boven­staande grafiek ziet u de koersveran­der­ing van 21 juli en hoe de CNY sinds­di­en langza­am terugliep tegen­over de USD. Naar we denken, veel te langza­am voor geciteerde Amerikaanse economis­che kringen.
Als gevolg van een recent bericht uit Chi­na zou er hierin wel eens drastisch veran­der­ing kun­nen komen. Een top­func­tionaris van de Chi­nese wis­sel­markt kondigde op 6 jan­u­ari ll. aan, dat zijn land over­weegt de deviezen­re­serves te sprei­den. Hij maak­te niet bek­end op welke manier hij dat sprei­den ziet, maar dat het gaat om afbouwen van de dol­lar­posi­tie is wel duidelijk. Van de 769 mil­jard dol­lar die Chi­na bez­it aan deviezen­re­serves, zijn er ca 70% in USD.
Tegelijk­er­ti­jd kondigde de Chi­nese top­func­tionaris aan, dat het wis­selko­ers­beleid zal ver­soe­peld wor­den. Bin­nenko­rt zullen Chi­nese bedri­jven voor hun buiten­landse investerin­gen onbeperkt vreemde valuta’s kun­nen aanschaffen.
De Chi­nese maa­tregel zal de dol­larko­ers zek­er geen goed doen en even­min de VS-economie. Voor de euro en de Japanse yen is het dan weer goed nieuws. 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

11 jan­u­ari 2006.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel
belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.