De chef van zakenbank JPMorgan Chase heeft voor de VS-senaat toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor een verlies van miljarden dollars. Veel stof heeft deze bekentenis niet doen opwaaien.
De senaat van de VS heeft onlangs (dinsdag 19 juni 2012) de JPMorgan Chase topman James Dimon op het matje geroepen.
James ‘Jamie’ Dimon (56 j.) heeft sinds 2007 de leiding over het New Yorkse zakenconcern JPMorgan Chase (JPM) dat wereldwijd meer dan 260.000 werknemers telt. De reden waarom hij verantwoording moest afleggen over zijn beleid was een opdoffer van minstens twee miljard dollar verlies dat zijn firma moest incasseren. Uit zijn verklaring bleek, dat (en dat was geen verrassing onzes inziens) foute speculaties bij het aangaan van verzekeringen tegen het wegvallen van kredietwaardigheid aan de basis liggen van het probleem.
“Als ik de hele zaak beschouw, zijn het de handelaars die de door hen aangegane risico’s onvoldoende hebben ingeschat”, was Dimons standpunt. Waar hij aan toevoegde dat de strategie voor de fatale transacties slecht uitgewerkt en getest was.
Dimon goot daarna olie op de golven door aan te geven, dat zijn bank voldoende reserves heeft opdat de zaak niet zou escaleren, zodat er “geen besmettingsgevaar voor andere financiële instellingen dreigt”. Het verlies zou dus een “geïsoleerd geval” zijn.
Het verlies van 2 miljard dollar was al bekend geworden in mei 2012. Financiële en andere media in de VS, waaronder de New York Times, melden dat die 2 miljard eigenlijk het topje van de ijsberg is en dat de verliezen kunnen accumuleren tot 5 miljard dollar. Toegegeven, 5 miljard dollar ofwel ca 3,94 miljard euro is wel niet zoveel als de 4,9 miljard van Jérôme Kerviel, het komt al aardig in de buurt.
De aanloop naar het verschijnen van Jamie Dimon voor de VS-senaat werd voorbereid door verschillende reguleringsautoriteiten, die er al herhaaldelijk hebben op aangedrongen, dat het optreden van banken om kredietrisico’s te verzekeren aan banden willen leggen. Het meeste kritiek op deze voorstellen kwam steevast van, jawel, JPMorgan Chase.
De hele zaak heeft weinig weerklank gevonden in de media. Waaraan deze lauwe reactie te wijten is, laat zich o.i. gemakkelijk raden in een klimaat van het ene slechte financiële nieuws op het andere.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.