...

Chef JP Morgan geeft miljardenverlies toe

20 juni 2012, 08:45 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De chef van zak­en­bank JPMor­gan Chase heeft voor de VS-senaat toegegeven dat hij ver­ant­wo­ordelijk is voor een ver­lies van mil­jar­den dol­lars. Veel stof heeft deze beken­te­nis niet doen opwaaien.


De senaat van de VS heeft onlangs (dins­dag 19 juni 2012) de JPMor­gan Chase top­man James Dimon op het mat­je geroepen.

alt

James Jamie’ Dimon (56 j.) heeft sinds 2007 de lei­d­ing over het New Yorkse zak­en­con­cern JPMor­gan Chase (JPM) dat wereld­wi­jd meer dan 260.000 werkne­mers telt. De reden waarom hij ver­ant­wo­ord­ing moest afleggen over zijn beleid was een opd­of­fer van min­stens twee mil­jard dol­lar ver­lies dat zijn fir­ma moest incasseren. Uit zijn verk­lar­ing bleek, dat (en dat was geen ver­rass­ing onzes inziens) foute spec­u­laties bij het aan­gaan van verzek­erin­gen tegen het weg­vallen van kredi­et­waardigheid aan de basis liggen van het probleem.

Als ik de hele zaak beschouw, zijn het de han­de­laars die de door hen aange­gane risico’s onvol­doende hebben ingeschat”, was Dimons stand­punt. Waar hij aan toevoegde dat de strate­gie voor de fatale trans­ac­ties slecht uit­gew­erkt en getest was.

Dimon goot daar­na olie op de gol­ven door aan te geven, dat zijn bank vol­doende reserves heeft opdat de zaak niet zou escaleren, zodat er geen besmet­tings­gevaar voor andere finan­ciële instellin­gen dreigt”. Het ver­lies zou dus een geï­soleerd geval” zijn.

Het ver­lies van 2 mil­jard dol­lar was al bek­end gewor­den in mei 2012. Finan­ciële en andere media in de VS, waaron­der de New York Times, melden dat die 2 mil­jard eigen­lijk het top­je van de ijs­berg is en dat de ver­liezen kun­nen accu­muleren tot 5 mil­jard dol­lar. Toegegeven, 5 mil­jard dol­lar ofwel ca 3,94 mil­jard euro is wel niet zoveel als de 4,9 mil­jard van Jérôme Kerviel, het komt al aardig in de buurt.

De aan­loop naar het ver­schi­j­nen van Jamie Dimon voor de VS-senaat werd voor­bereid door ver­schil­lende reg­u­ler­ingsautoriteit­en, die er al her­haaldelijk hebben op aange­dron­gen, dat het optre­den van banken om kredietrisico’s te verzek­eren aan ban­den willen leggen. Het meeste kri­tiek op deze voorstellen kwam steev­ast van, jawel, JPMor­gan Chase.

De hele zaak heeft weinig weerk­lank gevon­den in de media. Waaraan deze lauwe reac­tie te wijten is, laat zich o.i. gemakke­lijk raden in een kli­maat van het ene slechte finan­ciële nieuws op het andere.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.