...

Buffett, Gates en oliezand

25 augustus 2008, 18:12 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Twee van de drie rijk­ste mensen ter wereld waren in de Canadese provin­cie Alber­ta. Dat was niet zomaar een reis­je, dat is hun sti­jl niet, wel een doel­gericht bezoek aan­gaande oliezand. Dit reis­je miste zijn effect niet op de aan­de­lenko­ersen van betrokken bedrijven.


Buf­fett, Gates en oliezand

De Canadese provin­cie Alber­ta (rood aange­duid op boven­staande kaart) beslaat met haar 662.000 vierkante kilo­me­ter ongeveer 6,6% van de totale opper­vlak­te van Cana­da. Hier­mee is deze provin­cie een stuk grot­er dan bij voor­beeld Oekraïne (603.700 km²) of Frankrijk (551.500 km²), de twee groot­ste Europese lan­den na Rus­land (3,683 miljoen km²). Qua bevolk­ing (3,376 miljoen) betekent Alber­ta ongeveer 11% van het totaal van Canada. 


In toeris­tis­che fold­ers komt de majestueuze natu­ur van deze regio steev­ast aan bod. Nochtans heeft niet die natu­ur, maar wel het oliezand Alber­ta defin­i­tief op de kaart gezet. Afhanke­lijk van de bron zouden hier 235 tot 265 mil­jard vat­en ruwe olie voor­ra­dig zijn in de vorm van bitu­men, ver­mengd met zand. Deze cijfers slaan op relatief gemakke­lijk te exploiteren voor­raden, gewoon door afgraven zoals getoond op boven­staande foto. Alhoewel dit afgraven, soms tot 90 meter diep, meestal alles­be­halve gewoon is.

Als men de dieper en/​of nog moeil­ijk­er toe­ganke­lijke reserves in Alber­ta bek­ijkt, dan zou de voor­raad olie (als oliezand) oplopen tot 1.700 mil­jard vat­en, ofwel behoor­lijk meer dan de bewezen’ olievoor­raden (1.238 à 1.372 mil­jard vat­en). Als deze voor­raden klop­pen en als er rend­abele ont­gin­ningsmeth­od­es bestaan, dan kan het oli­eti­jd­perk nog een eind­je verder­gaan. Als, natuurlijk.

En in dat woord­je als’ zit ook een sterke weer­stand ver­vat vanu­it de ecol­o­gis­che hoek. Want oliezand ont­gin­nen heeft zijn pri­js in de vorm van ver­woest­ing van de plaats waar het oliezand afgeschraapt wordt en milieuschade in de vorm van pollutie. 

De debat­ten rond oliezand zijn meer en meer ver­hit, want de druk op de olieke­tel neemt elke dag toe. Ter­wi­jl de indus­trie bli­jft aan­drin­gen op het starten van uit­ge­brei­de oliewin­ning uit oliezand, komen er in de media bericht­en van toegenomen kankergevallen en zelfs mutaties bij gew­ervelde dieren zoals vis­sen die men toeschri­jft aan de huidi­ge activiteit­en in Alberta. 

In deze gevoelige sit­u­atie hebben de rijk­ste en de derde rijk­ste mensen ter wereld, met name War­ren Buf­fett en Bill Gates, enkele dagen gele­den een bezoek gebracht aan Alber­ta en meer bepaald aan het stad­je Fort McMur­ray in de oliezan­dre­gio Athabas­ca. Het moest een incog­ni­to reis­je wor­den, maar dat is natu­urlijk een utopie als je Buf­fett of Gates heet. En een valse baard en pruik had­den ze zich niet aangeschaft, blijkbaar.

In alle geval heeft de lokale pers het nieuws breed uit­ges­meerd en er dadelijk spec­u­laties aan vast­ge­knoopt, als zouden bei­de heren bereid zijn te investeren in het win­nen van olie uit Canadees zand. 

Hoe dan ook, vanu­it de hoek van de milieube­weg­in­gen is de toon dezelfde gebleven: de smerige olie uit Alber­ta is en bli­jft een ramp voor het milieu en als al die mil­jar­den vat­en gepro­duceerd en ver­bruikt wor­den, dan zal dat de glob­ale opwarm­ing de hoogte in jagen met alle kwal­ijke gevol­gen van dien.’ Einde citaat.







Als we de aan­de­lenko­ersen van enkele van dicht­bij betrokken bedri­jven (bij voor­beeld Cana­di­an Nat­ur­al, Cana­di­an Oil Sands, Sun­cor Ener­gy) bek­ijken, dan merken we de opwaartse boost die het nieuws van het bezoek van het twee­t­al heeft teweeggebracht. 

Genoemde heren onthouden zich voor­lop­ig van alle com­men­taar. Toch iets om van nabij op te vol­gen. Wordt oliezand een nieuwe hype? 


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.