...

Brussel in de clinch met Microsoft

24 december 2005, 14:03 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De Europese Com­missie maakt nog­maals een vuist naar soft­waregi­gant Microsoft. De aan­klacht is al eerder geho­ord: mis­bruik van een monop­o­lieposi­tie. Dit­maal is er sprake van dwang­som van vele miljoe­nen euro wegens het niet betal­en van een mega-boete. Zal dit indruk mak­en op Bill Gates?

Brus­sel in de clinch met Microsoft
Als het van de Europese Com­missie (EC), Afdel­ing Mededing­ing, afhangt, hangt voor Microsoft een een dwang­som van vele miljoe­nen euro boven het hoofd. De soft­waregi­gant heeft verzuimd een boete te betal­en die was opgelegd door de EC voor mis­bruik van zijn dominerende positie. 
De dwang­som is 2 miljoen euro per dag met terug­w­erk­ende kracht vanaf 15 decem­ber ll. Dat cijfert mooi door: van­daag 24 decem­ber is de boete the­o­retisch al opgelopen tot 18 miljoen euro. Met dit geld kan je bij voor­beeld al 10 Bugat­ti’s kopen.
Het is de Ned­er­landse polit­i­ca Neel­ie Kroes, Europees Com­mis­saris voor de Mededing­ing, die de bal aan het rollen bracht.
Neel­ie Kroes
Wat de EC, bij monde van mevrouw Kroes, bij­zon­der dwarsz­it is dat de Microsoft haar ver­plichtin­gen niet nakomt. In maart 2004 heeft de EC Microsoft namelijk een boete van 
497 miljoen euro opgelegd. Dit is zowat het bedrag­je dat Kirk Kerko­ri­an onlangs ver­loor bij de verkoop van een deel van zijn Gen­er­al Motors-aan­de­len. Microsoft betaalde niet en ging even­min in op de eis om haar con­cur­renten infor­matie te bezor­gen over haar soft­ware. Het doel van deze laat­ste eis was, dat de diverse stu­ur­pro­gram­ma’s met elka­ar zouden moeten kun­nen com­mu­niceren. Vooral dit laat­ste punt zit mevrouw Kroes enorm dwars. Ze zegde: Spi­jtig genoeg kan ik niet anders, en dat na een jaar informele gedachtewis­selin­gen met de onderne­m­ing, dan een formele pro­ce­dure van inge­brekestelling te starten.’
De juridis­che adviseur bij Microsoft, de heer Brad Smith, heeft onmid­del­lijk mevrouw Kroes’ aan­ti­jging ver­wor­pen als zijnde niet gerecht­vaardigd. Hij zegt ook dat het stand­punt van de EC veron­trustend is, omdat ze de deur wagen­wi­jd open­zet voor de pro­duc­tie van klo­nen van Win­dows en zek­er delen ervan. Hij ver­wi­jt de EC ook niet de moeite hebben gedaan om de doc­u­men­tatie door te nemen die vorige week werd bezorgd door Microsoft. Brad Smith bek­lem­toont dat Microsoft zich strikt aan de regel­gev­ing van Brus­sel heeft gehouden door een nieuwe Win­dows-ver­sie te lev­eren en toe­gang te hebben ver­leend tot haar technologie. 
Mevrouw Kroes geeft Microsoft tot 25 jan­u­ari ek. de tijd om al dan niet akko­ord te gaan met haar eis. Hier­mee is Microsoft niet akko­ord en eist als tegen­voors­tel een over­leg met de EC.
Wordt dat nu een tri­omf plus kas­sa-kas­sa voor de EC of een aftocht met stille trom? Van één ding mogen we zek­er zijn: er zullen nog heel wat weken, om niet te zeggen maan­den passeren vooraleer dit dis­pu­ut beslecht zal zijn. 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

24 decem­ber 2005.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.