De Britse oliereus BP is – en wie zal dat tegenspreken? – verantwoordelijk gesteld voor alle schade ten gevolge van de ramp op 20 april 2010 met het boorplatform Deepwater Horizon. De factuur hiervan groeit hand over hand aan en BP ziet zich hierdoor genoodzaakt nog meer activa dan verwacht van de hand te doen.
Volgens recente gegevens zijn zeker 780 miljoen liter ofwel meer dan 4,9 miljoen vaten ruwe olie in zee gelekt sinds die zwarte 20ste april. Een deel ervan heeft men kunnen bijeenhouden en opruimen, een deel is aangespoeld met aanzienlijke schade voor fauna en flora van de getroffen kusten maar het gros zweeft nog ergens in zee rond, is gezonken naar de oceaanbodem of, en dat is wellicht het ergste, is veranderd in een gevaarlijke emulsie. Want om de olie ‘te lijf te gaan’ zoals dat heet werden tonnen detergenten in zee gestort, waardoor de olie verandert in een soort mayonaise die zich vlot vermengt met het water. Maar de olie is niet weg en dat zullen de dieren die in deze verontreinigde gebieden terecht komen, geweten hebben.
BP staat in voor het opruimen van alle olie, voor het vergoeden van alle economische schade, voor het wegwerken van alle schadelijke effecten op de omgeving, voor het herstellen van het milieu en zo voort. Voor dit alles werd enkele maanden geleden een bestek opgemaakt van 30 miljard dollar (23,5 miljard euro). Om dit bedrag te kunnen reserveren werd besloten een deel van de activa van de hand te doen. En activa dat betekent in de wereld van het kleverige goud olieputten.
Nieuwe en meer precieze kostenramingen duiden erop, dat er minstens 8 miljard dollar extra nodig zal zijn. Ermee rekening houdend dat het kostenplaatje nog niet heeft opgehouden aan te groeien, heeft BP besloten om nog eens 10 miljard dollar activa meer te verwerven door verkoop van eigen middelen.
Dit maakt, dat de factuur momenteel aangedikt is tot 40 miljard dollar ofwel 31,4 miljard euro.
Om dit meer dan behoorlijke bedrag (29% van de waarde van de onderneming op 7 september 2010) in te zamelen zal BP onder meer volgende transacties realiseren:
- op de markt brengen van 26% van het kapitaal, geïnvesteerd in het grootste olieveld van de VS, gesitueerd in Prudhoe Bay, Alaska,
- verkoop aan het Russische TNK-BP (fusie van de Russische activiteiten van BP en Oekraïnse olie-en gasmaatschappijen) van oliebronnen in de Noordzee voor een waarde van 5 à 10 miljard dollar
In het begin van augustus 2010 verkocht BP al 2 miljard dollar van haar activa in Colombia aan het Colombiaans-Canadese consortium Ecopetrol. Een maande eerder liet BP weten zich te willen ontdoen van haar activiteiten in Pakistan en Vietnam, zonder een bedrag bekend te maken.
Hoe het aandeel op dit nieuws zal reageren is nog onzeker, maar naar onze mening is er niet veel reden tot vreugde bij de beleggers, die nochtans het vanaf eind juni 2010 weer wat zagen zitten.
En bij BP zal de almaar aandikkende onkostenfactuur ook geen euforie veroorzaken. Maar wie potje breekt, potje betalen. In alle geval laat BP nog meer van zijn pluimen dan aanvankelijk gedacht en wie zegt dat het die 40 miljard dollar genoeg zullen zijn?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.