...

Banken in het spotlight

18 februari 2013, 15:50 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

We richt­en ons zoek­licht op een aan­tal bek­ende banken en noteren wat anal­is­ten denken van de beleggingskansen


Onlangs ver­sch­enen in de Duitse krant Han­dels­blatt’ artikels met besprekin­gen van de gezond­heid van een aan­tal gerenom­meerde banken. Hier­aan wer­den beschouwin­gen over de ontwik­kel­ing van hun aan­deelko­ers op mid­del­lange ter­mi­jn gekop­peld. Wij vat­ten deze com­mentaren voor u samen en begin­nen met een tabel als lei­draad bij onze tocht door bankenland. 

alt
alt

Ons eerste bezoek is in Madrid bij de Ban­co Pop­u­lar Espanol, die het jaar 2012 zo snel mogelijk zal willen ver­geten wegens een ver­lies op jaar­ba­sis van 2,5 mil­jard euro. Vol­gens de bank komt dit ver­lies voort uit het ver­plichte aan­leggen van reserves, zon­der dewelke er 0,5 mil­jard euro winst zou zijn geweest.
Veel indruk heeft deze uit­leg blijk­baar niet gemaakt. Het aan­deel zal vol­gens de anal­is­ten nog een hele tijd op euro­cent­niveau bli­jven hangen.

De omstre­den verkoop van com­plexe finan­ciële instru­menten (denk aan derivat­en e.d) is Bar­clays duur komen te staan. Voor die han­del moest de bank 1 mil­jard GBP (1,16 mil­jard euro) opz­i­jzetten. Voor zoge­naamde restschuld­verzek­erin­gen moest de bank 2,6 mil­jard GBP (3 mil­jard euro) reserveren wat neerkomt op 600 miljoen GBP (695 miljoen euro) meer dan tot nog toe gep­land.

Al deze cijfers zullen het jaar­resul­taat voor 2012, dat bek­end wordt einde feb­ru­ari 2013, negatief beïn­vloe­den.
Anal­is­ten zien het blijk­baar niet zo somber in en verwacht­en een koersgroei. 

alt
BBVA (volledi­ge naam zie tabel) realiseerde in 2012 een winst van 1,68 mil­jard euro, wat op zichzelf niet slecht is, maar toch 44% min­der dan in 2011 (3 mil­jard euro). De bank liet weten dat zon­der de ver­plicht aan­gelegde reserves de winst 4,4 mil­jard euro zou zijn geweest, ofwel bij­na 47% meer dan in 2011.
Nu nog afwacht­en, of deze verk­lar­ing de beleg­gers kon over­tu­igen want het aan­deel lijkt zich vast te zetten in het 7 à 8 eurokanaal.

Afschri­jvin­gen in Ital­ië en de her­schikkin­gen van de eigen schulden hebben vooral in het 4de kwartaal van 2012 BNP Paribas pijn gedaan. De afschri­jvin­gen in Ital­ië waren ter belope van 345 miljoen euro en de ver­melde schuld­her­schikking maak­te een put van 286 miljoen euro.
Pijn of niet, de bank kon over het jaar 2012 een winst realis­eren van 6,55 mil­jard euro, dit is 8% meer dan in 2011.

Voor vele anal­is­ten is het aan­deel BNP Paribas aantrekke­lijk geprijsd.

alt

In 2012 boek­te Cit­i­group een winst van 7,5 mil­jard dol­lar (5,6 mil­jard euro), dat is 32% min­der dan de 11,1 mil­jard dol­lar (8,3 mil­jard euro) het jaar ervoor. De reden van deze win­st­dal­ing is dat de derde groot­ste bank van de VS 2,3 mil­jard dol­lar (1,7 mil­jard euro) heeft moeten uit­geven wegens het schrap­pen van banen en recht­sza­k­en. Wat wel bij­zon­der goed liep in 2012 (en nu nog loopt) is het ver­lenen van aller­lei soorten lenin­gen.
Anal­is­ten zien de toekomst van Cit­i­group rooskleurig in en denken dat het aan­deel richt­ing 55 tot 57 dol­lar kan klimmen. 

Wat Com­merzbank betre­ft, zijn de menin­gen van anal­is­ten verdeeld. Som­mi­gen zien niet veel koers­groei de komende maan­den, anderen stellen vast dat de onderne­m­ing haar mark­taan­deel uit­brei­dt en gaan ervan uit, dat de koers zich spoedig gaat her­stellen richt­ing niveau mid­den jan­u­ari 2013 of hoger. CEO Mar­tin Bless­ing van Com­merzbank speelt het voorzichtig. Hij zegt wel, dat het effect van de her­struc­turerin­gen die hij heeft opgezet in 2012 zich begint te man­i­festeren. Maar hij voegt eraan toe, dat de weg lang is’ en dat eerst tegen begin 2016 alles in orde zou komen. Overi­gens, de recente winst van Com­merzbank is, alles in acht genomen, beschei­den want bedroeg slechts 6 miljoen euro bij de afs­luit­ing van het boek­jaar in decem­ber 2012. Het jaar ervoor was de winst meer dan 100 maal grot­er, nl. 638 miljoen euro. Wat was er mis­gelopen in 2012? Vooral de uit­zon­der­lijke acti­va-afschri­jvin­gen voor een bedrag van bij­na 1 mil­jard euro waren een bit­tere pil om te slikken. 

alt
Crédit Agri­cole is de derde groot­ste Franse bank maar haar resul­tat­en voor 2012 waren alles­be­halve fraai. Zo moest de waarde van de fir­ma met bij­na 2,7 mil­jard euro ver­min­derd wor­den, moesten waarde­loos gewor­den aan­de­len van de Por­tugese Ban­co Espir­i­to San­to voor 267 miljoen euro wor­den afgeschreven en als klap op de vuurpi­jl moesten voor ca 1,1 mil­jard euro uit­zon­der­lijke belastin­gen wor­den betaald.
Waarschi­jn­lijk onver­woest­baar opti­mistis­che anal­is­ten beve­len aan, het aan­deel te houden, maar of ze veel navol­ging zullen hebben is maar zeer de vraag.

De twee CEO’s (Jür­gen Fitschen en Anshu­man Jain) van Deutsche Bank had­den het moeil­ijk wan­neer ze moesten opbiecht­en dat Duit­s­lands bank num­mer 1 in het vierde kwartaal van 2012 een ver­lies van 2,2 mil­jard euro moest incasseren. Er wer­den wel min­der goede resul­tat­en verwacht, maar dat het zo erg zou zijn…
Nochtans gaan anal­is­ten uit van een koerssti­jging de komende maan­den en beve­len aan, het aan­deel te behouden.

alt

Gold­man Sachs beleefde in 2012 een gouden tijd dankz­ij de ver­goedin­gen die de onderne­m­ing opstreek wegens tal­loze over­names, beurs­gan­gen en kap­i­taalver­hogin­gen. Allen al in het vierde kwartaal van 2012 bedroeg de omzet 9,2 mil­jard dol­lar (6,9 mil­jard euro).
Vol­gens anal­is­ten is het af te wacht­en of de opwaartse trend verder gaat of dat er een adem­pauze komt in de vorm van een beschei­den terug­val.

De vijfde groot­ste Europese bank heeft van de mon­e­taire cri­sis serieuze klap­pen moeten incasseren. Bij het bek­end­mak­en van de resul­tat­en voor 2012 liet het man­age­ment van deze Ned­er­landse reus weten, dat de 2.350 eerder (novem­ber 2012) aangekondigde ontsla­gen niet zouden vol­staan en dat er in Ned­er­land 1.400 en in Bel­gië 1.000 banen zouden sneu­ve­len.
De reden voor deze ontsla­gronde waren de tegen­val­lende resul­tat­en voor 2012, die onder de prog­noses lagen. Niet­temin mocht ING Groep een net­towinst van 1,43 mil­jard euro in haar bal­ans schri­jven. Mooi, maar 12% min­der dan de vooropgestelde 1,63 mil­jard. Of die 12% minus nu de echte reden is voor de mas­sale ontsla­gen lat­en we in het mid­den.
Miss­chien ook daarom is de meerder­heid van anal­is­ten posi­tief wat het aankopen van het aan­deel betreft. 

alt

JP Mor­gan, top­per onder de zak­en­banken boek­te in 2012 een record­winst van 21,3 mil­jard euro. Wat wind in de zeilen gaf, net als bij con­cur­renten Gold­man Sachs en Wells Far­go, waren het her­s­tel van de won­ing­markt en de toen­e­mende han­del­s­ac­tiviteit. Daar­door kon JP Mor­gan het zich per­mit­teren, min­der gelden te blokkeren als buffer voor mogelijke kredi­et­prob­le­men.
De meeste anal­is­ten gaan ervan uit, dat het 50-dol­larpla­fond spoedig zal sneu­ve­len en dat op mid­del­lange ter­mi­jn 60 dol­lar haal­baar moet zijn.

Om kosten te drukken schrapte Mor­gan Stan­ley in 2012 bij­na 5.000 jobs. Voor het jaar 2012 moest de bank een ver­lies van 50 miljoen dol­lar (37,4 miljoen euro) bek­end­mak­en, tegen­over een winst van 2,1 mil­jard dol­lar (2,4 miljoen euro) in 2011.
Vol­gens de anal­is­ten is het erg­ste voor­bij en maakt het aan­deel kans om te kun­nen doorstijgen.

alt

Het oper­a­tionele resul­taat van het Zweedse SEB daalde 7% in het vierde kwartaal van 2012 tot 330 miljoen euro. Ondanks deze dal­ing kondigde de bank aan, het div­i­dend te zullen ver­hogen van 1,70 naar 2,75 SEK / aan­deel.
De aan­deel­houd­ers lijken tevre­den te zijn want ze houden het effect in de buurt van 60 SEK

Aan het jaar 2012 heeft de Société Générale, de tweede groot­ste Franse bank, weinig plezi­er beleefd. Het jaar sloot af met een ver­lies van zo mar even­t­jes 476 miljoen euro. Daarmee vergeleken zijn de 4,9 miljoen euro die super­fraudeur Kerviel in rook deed opgaan maar klein bier. En te bedenken dat de bank het jaar ervoor (2011) nog 100 miljoen euro winst had opgestreken. Een anal­ist (James Chapell) bij de oer­oude (sinds 1590) Duitse privébank Beren­berg heeft zelfs gesug­gereerd dat de Société Générale maar best zou wor­den verkocht aan de meest­biedende. Voor wie een bod wil doen: Chapell houdt er reken­ing mee dat een gat van 10 mil­jard euro in de acti­va kan ontstaan.
Anderz­i­jds dient te wor­den geno­teerd, dat de meerder­heid van anal­is­ten, zoals S. Bon­gardt van Inde­pen­dent Research, een koopad­vies geeft voor het aan­deel. Hier­bij gaat laat­stge­noemde uit van de huidi­ge koers (ca 30 euro) die ruimte laat voor een klim tot ca 34 euro. 

alt

UBS, de groot­ste Zwit­serse bank, moest einde 2012 voor het eerst sinds het uit­breken van de finan­ciële cri­sis rode cijfers pub­liceren. De betrokken­heid in het Libor-schan­daal en de aan de gang zijnde kaal­slag in invester­ings­bankieren veroorza­ak­ten een ver­lies op jaar­ba­sis van 2,5 mil­jard CHF (ca 2 mil­jard euro). Anal­is­ten dacht­en dat het nog veel erg­er zou zijn met een ver­lies van om en rond 3 mil­jard CHF.

Ondanks het toch wel enorme ver­lies had UBS nog de mogelijkheid om voor net het­zelfde bedrag van 2,5miljard CHF bonussen uit te keren.
De beleg­gers reageer­den gelat­en en het aan­deel ver­li­et zijn pri­js­niveau niet.

In het vierde kwartaal van 2012 kon Wells Far­go, de onbe­twiste mark­tlei­der voor won­ingkredi­eten, een record­winst boeken van 5,1 mil­jard dol­lar (3,8 mil­jard euro), wat 24% meer is dan dezelfde peri­ode in 2011. Het man­age­ment is ervan over­tu­igd, dat wat hun bank betre­ft de cri­sis voor­bij is.
De anal­is­ten vol­gen deze redener­ing blijk­baar en verwacht­en een koerssti­jging van 33% tot 46 à 47 dollar.

Tot slot her­halen we het cre­do bezint eer ge begint’. Want hoewel we een aan­tal van de hier­boven geciteerde banken terugvin­den in het lijst­je van de 10 groot­ste ter wereld, tre­f­fen we er geen enkele van aan in de top-10 veilig­ste banken.

t Is maar dat u het weet.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.