We richten ons zoeklicht op een aantal bekende banken en noteren wat analisten denken van de beleggingskansen
Onlangs verschenen in de Duitse krant ‘Handelsblatt’ artikels met besprekingen van de gezondheid van een aantal gerenommeerde banken. Hieraan werden beschouwingen over de ontwikkeling van hun aandeelkoers op middellange termijn gekoppeld. Wij vatten deze commentaren voor u samen en beginnen met een tabel als leidraad bij onze tocht door bankenland.
Ons eerste bezoek is in Madrid bij de Banco Popular Espanol, die het jaar 2012 zo snel mogelijk zal willen vergeten wegens een verlies op jaarbasis van 2,5 miljard euro. Volgens de bank komt dit verlies voort uit het verplichte aanleggen van reserves, zonder dewelke er 0,5 miljard euro winst zou zijn geweest.
Veel indruk heeft deze uitleg blijkbaar niet gemaakt. Het aandeel zal volgens de analisten nog een hele tijd op eurocentniveau blijven hangen.
De omstreden verkoop van complexe financiële instrumenten (denk aan derivaten e.d) is Barclays duur komen te staan. Voor die handel moest de bank 1 miljard GBP (1,16 miljard euro) opzijzetten. Voor zogenaamde restschuldverzekeringen moest de bank 2,6 miljard GBP (3 miljard euro) reserveren wat neerkomt op 600 miljoen GBP (695 miljoen euro) meer dan tot nog toe gepland.
Al deze cijfers zullen het jaarresultaat voor 2012, dat bekend wordt einde februari 2013, negatief beïnvloeden.
Analisten zien het blijkbaar niet zo somber in en verwachten een koersgroei.
BBVA (volledige naam zie tabel) realiseerde in 2012 een winst van 1,68 miljard euro, wat op zichzelf niet slecht is, maar toch 44% minder dan in 2011 (3 miljard euro). De bank liet weten dat zonder de verplicht aangelegde reserves de winst 4,4 miljard euro zou zijn geweest, ofwel bijna 47% meer dan in 2011.
Nu nog afwachten, of deze verklaring de beleggers kon overtuigen want het aandeel lijkt zich vast te zetten in het 7 à 8 eurokanaal.
Afschrijvingen in Italië en de herschikkingen van de eigen schulden hebben vooral in het 4de kwartaal van 2012 BNP Paribas pijn gedaan. De afschrijvingen in Italië waren ter belope van 345 miljoen euro en de vermelde schuldherschikking maakte een put van 286 miljoen euro.
Pijn of niet, de bank kon over het jaar 2012 een winst realiseren van 6,55 miljard euro, dit is 8% meer dan in 2011.
Voor vele analisten is het aandeel BNP Paribas aantrekkelijk geprijsd.
In 2012 boekte Citigroup een winst van 7,5 miljard dollar (5,6 miljard euro), dat is 32% minder dan de 11,1 miljard dollar (8,3 miljard euro) het jaar ervoor. De reden van deze winstdaling is dat de derde grootste bank van de VS 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro) heeft moeten uitgeven wegens het schrappen van banen en rechtszaken. Wat wel bijzonder goed liep in 2012 (en nu nog loopt) is het verlenen van allerlei soorten leningen.
Analisten zien de toekomst van Citigroup rooskleurig in en denken dat het aandeel richting 55 tot 57 dollar kan klimmen.
Wat Commerzbank betreft, zijn de meningen van analisten verdeeld. Sommigen zien niet veel koersgroei de komende maanden, anderen stellen vast dat de onderneming haar marktaandeel uitbreidt en gaan ervan uit, dat de koers zich spoedig gaat herstellen richting niveau midden januari 2013 of hoger. CEO Martin Blessing van Commerzbank speelt het voorzichtig. Hij zegt wel, dat het effect van de herstructureringen die hij heeft opgezet in 2012 zich begint te manifesteren. Maar hij voegt eraan toe, dat ‘de weg lang is’ en dat eerst tegen begin 2016 alles in orde zou komen. Overigens, de recente winst van Commerzbank is, alles in acht genomen, bescheiden want bedroeg slechts 6 miljoen euro bij de afsluiting van het boekjaar in december 2012. Het jaar ervoor was de winst meer dan 100 maal groter, nl. 638 miljoen euro. Wat was er misgelopen in 2012? Vooral de uitzonderlijke activa-afschrijvingen voor een bedrag van bijna 1 miljard euro waren een bittere pil om te slikken.
Crédit Agricole is de derde grootste Franse bank maar haar resultaten voor 2012 waren allesbehalve fraai. Zo moest de waarde van de firma met bijna 2,7 miljard euro verminderd worden, moesten waardeloos geworden aandelen van de Portugese Banco Espirito Santo voor 267 miljoen euro worden afgeschreven en als klap op de vuurpijl moesten voor ca 1,1 miljard euro uitzonderlijke belastingen worden betaald.
Waarschijnlijk onverwoestbaar optimistische analisten bevelen aan, het aandeel te houden, maar of ze veel navolging zullen hebben is maar zeer de vraag.
De twee CEO’s (Jürgen Fitschen en Anshuman Jain) van Deutsche Bank hadden het moeilijk wanneer ze moesten opbiechten dat Duitslands bank nummer 1 in het vierde kwartaal van 2012 een verlies van 2,2 miljard euro moest incasseren. Er werden wel minder goede resultaten verwacht, maar dat het zo erg zou zijn…
Nochtans gaan analisten uit van een koersstijging de komende maanden en bevelen aan, het aandeel te behouden.
Goldman Sachs beleefde in 2012 een gouden tijd dankzij de vergoedingen die de onderneming opstreek wegens talloze overnames, beursgangen en kapitaalverhogingen. Allen al in het vierde kwartaal van 2012 bedroeg de omzet 9,2 miljard dollar (6,9 miljard euro).
Volgens analisten is het af te wachten of de opwaartse trend verder gaat of dat er een adempauze komt in de vorm van een bescheiden terugval.
De vijfde grootste Europese bank heeft van de monetaire crisis serieuze klappen moeten incasseren. Bij het bekendmaken van de resultaten voor 2012 liet het management van deze Nederlandse reus weten, dat de 2.350 eerder (november 2012) aangekondigde ontslagen niet zouden volstaan en dat er in Nederland 1.400 en in België 1.000 banen zouden sneuvelen.
De reden voor deze ontslagronde waren de tegenvallende resultaten voor 2012, die onder de prognoses lagen. Niettemin mocht ING Groep een nettowinst van 1,43 miljard euro in haar balans schrijven. Mooi, maar 12% minder dan de vooropgestelde 1,63 miljard. Of die 12% minus nu de echte reden is voor de massale ontslagen laten we in het midden.
Misschien ook daarom is de meerderheid van analisten positief wat het aankopen van het aandeel betreft.
JP Morgan, topper onder de zakenbanken boekte in 2012 een recordwinst van 21,3 miljard euro. Wat wind in de zeilen gaf, net als bij concurrenten Goldman Sachs en Wells Fargo, waren het herstel van de woningmarkt en de toenemende handelsactiviteit. Daardoor kon JP Morgan het zich permitteren, minder gelden te blokkeren als buffer voor mogelijke kredietproblemen.
De meeste analisten gaan ervan uit, dat het 50-dollarplafond spoedig zal sneuvelen en dat op middellange termijn 60 dollar haalbaar moet zijn.
Om kosten te drukken schrapte Morgan Stanley in 2012 bijna 5.000 jobs. Voor het jaar 2012 moest de bank een verlies van 50 miljoen dollar (37,4 miljoen euro) bekendmaken, tegenover een winst van 2,1 miljard dollar (2,4 miljoen euro) in 2011.
Volgens de analisten is het ergste voorbij en maakt het aandeel kans om te kunnen doorstijgen.
Het operationele resultaat van het Zweedse SEB daalde 7% in het vierde kwartaal van 2012 tot 330 miljoen euro. Ondanks deze daling kondigde de bank aan, het dividend te zullen verhogen van 1,70 naar 2,75 SEK / aandeel.
De aandeelhouders lijken tevreden te zijn want ze houden het effect in de buurt van 60 SEK.
Aan het jaar 2012 heeft de Société Générale, de tweede grootste Franse bank, weinig plezier beleefd. Het jaar sloot af met een verlies van zo mar eventjes 476 miljoen euro. Daarmee vergeleken zijn de 4,9 miljoen euro die superfraudeur Kerviel in rook deed opgaan maar klein bier. En te bedenken dat de bank het jaar ervoor (2011) nog 100 miljoen euro winst had opgestreken. Een analist (James Chapell) bij de oeroude (sinds 1590) Duitse privébank Berenberg heeft zelfs gesuggereerd dat de Société Générale maar best zou worden verkocht aan de meestbiedende. Voor wie een bod wil doen: Chapell houdt er rekening mee dat een gat van 10 miljard euro in de activa kan ontstaan.
Anderzijds dient te worden genoteerd, dat de meerderheid van analisten, zoals S. Bongardt van Independent Research, een koopadvies geeft voor het aandeel. Hierbij gaat laatstgenoemde uit van de huidige koers (ca 30 euro) die ruimte laat voor een klim tot ca 34 euro.
UBS, de grootste Zwitserse bank, moest einde 2012 voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis rode cijfers publiceren. De betrokkenheid in het Libor-schandaal en de aan de gang zijnde kaalslag in investeringsbankieren veroorzaakten een verlies op jaarbasis van 2,5 miljard CHF (ca 2 miljard euro). Analisten dachten dat het nog veel erger zou zijn met een verlies van om en rond 3 miljard CHF.
Ondanks het toch wel enorme verlies had UBS nog de mogelijkheid om voor net hetzelfde bedrag van 2,5miljard CHF bonussen uit te keren.
De beleggers reageerden gelaten en het aandeel verliet zijn prijsniveau niet.
In het vierde kwartaal van 2012 kon Wells Fargo, de onbetwiste marktleider voor woningkredieten, een recordwinst boeken van 5,1 miljard dollar (3,8 miljard euro), wat 24% meer is dan dezelfde periode in 2011. Het management is ervan overtuigd, dat wat hun bank betreft de crisis voorbij is.
De analisten volgen deze redenering blijkbaar en verwachten een koersstijging van 33% tot 46 à 47 dollar.
Tot slot herhalen we het credo ‘bezint eer ge begint’. Want hoewel we een aantal van de hierboven geciteerde banken terugvinden in het lijstje van de 10 grootste ter wereld, treffen we er geen enkele van aan in de top-10 veiligste banken.
’t Is maar dat u het weet.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl