Een Amerikaanse miljardair, die zich ook ‘Sir’ mag laten noemen, is erin geslaagd zijn klanten op te lichten voor zeker 8 miljard dollar en dit onder het mom van aantrekkelijke investeringen via belastingsparadijzen.
Alweer megafraudeur geklist
Het jaar 2008 begon en eindigde met een verbluffende fraudezaak: Jérôme Kerviel bekende in januari ca 5 miljard euro te hebben doen verdampen en Bernard Madoff die in december tegen de lamp liep wegens het verdonkermanen van ca 50 miljard dollar, ofwel 37 miljard euro.
We vroegen ons af, of dit jaar 2009 ook zou inzetten met een monsterfraude. Januari ging voorbij, niets op dit vlak te signaleren. Oef, dachten we. Maar kijk, op vrijdag 20 februari 2009 maakten de media bekend, dat de FBI een Amerikaanse miljardair had geklist, die verdacht was van een fraude ten belope van ca 8 miljard dollar, ofwel 6,23 miljard euro.
Hij beloofde zijn cliënten hun kapitalen op fiscaal vriendelijke wijzen te zullen beleggen in hoogrentende obligaties. In werkelijkheid kocht hij er speculatief vastgoed mee.
De man die dit exploot op zijn kerfstok heeft, is Sir Robert Allen Stanford, een 57-jarige financier, ook bekend als filantroop die bovendien met gulle hand verschillende sportclubs sponsort. Hoe hij erin is geslaagd om voor meer dan 6 miljard euro bedrog te plegen, zien we verder. Laten we het eerste even hebben over ’s mans afkomst en achtergrond.
Hij is geboren in Texas, waar hij op 24-jarige leeftijd een universitaire graad Financiën behaalde. Samen met zijn vader James Stanford begon hij een immobiliënfirma, die snel zeer lucratief bleek te zijn en werd toegevoegd aan het familiebedrijf Stanford Financial Group, waarvan Allen Stanford tot zijn recente arrestatie de voorzitter van was. Cliënten, afkomstig van de hele wereld, van deze firma zijn/waren institutionele en andere beleggers, evenals groeibedrijven.
Toen hij 35 was, startte hij een bank op het eiland Montserrat, een eiland in de Caribische Zee ten zuidoosten van Puerto Rico. Later verhuisde de bank naar Antigua en Barbuda, een eilandenstaatje iets ten noorden van Montserrat en behorend tot de Britse Commonwealth. Stanford herdoopte de bank in Stanford International Bank en de klanten stroomden toe, aangetrokken door het gunstige financiële klimaat. In 1999 bekwam hij de nationaliteit van Antigua en Barbuda maar behield zijn Amerikaans staatsburgerschap. In 2006 werd hij tot ridder geslagen en mocht hij ‘Sir’ toevoegen aan zijn naam.
Stanford ontpopte zich niet alleen tot een succesvolle beleggingsadviseur, maar besteedde vele miljoenen dollars van zijn persoonlijk fortuin, dat geraamd wordt op ca 2,2 miljard dollar, aan liefdadigheid, culturele, opvoedkundige en sociale doelen en aan sportevenementen over gans de wereld.
Kortom, een modelburger die zijn rijkdom deelde met zijn minder fortuinlijke medemens. Een onberispelijk blazoen? Toch niet, bij nader toezien vertoonde het schild van onze ‘Sir’ al spoedig hier en daar een krasje. Zo schepte hij graag op over zijn gulheid en schreef hij bij voorbeeld in een magazine dat zijn naam draagt, dat hij een bepaald kinderhospitaal in drie jaar tijd totaal 15 miljoen dollar had toegestopt, terwijl later bleek dat zijn steun na twee jaar (2007 en 2008) al afgelopen was, voor totaal niet meer dan 8 miljoen dollar.
Opscheppen lijkt wel Robert Stanfords handelsmerk te zijn, want zo liet hij enkele jaren geleden (2001) weten, dat hij de rechtstreekse afstammeling was van Leland Stanford, oprichter van de Stanford University. Om aan te tonen dat hij meende wat hij zei, liet hij betoveroverovergrootvader Lelands woning restaureren. Maar Stanford University liet zich niet strikken en toonde na genealogisch onderzoek aan, dat Robert Allen niets te maken had met Leland.
Bluffen over je afkomst, pochen met de caritatieve inzet, het is niet mooi. Nog veel minder mooi wordt het plaatje, wanneer blijkt dat Stanford door het FBI in 2008 verdacht werd betrokken te zijn in het zg. Gulf Cartel, een Mexicaanse organisatie die zich bezighoudt met drugtrafiek.
Het beeld van de joviale, sociale en gulle filantroop-sponsor begint danig te verbleken. Wacht maar. Want nu is komen bovendrijven, dat Stanford en zijn vrouw, Susan systematisch hun belastingaangifte hebben vervalst, zodat nu blijkt dat ze nu voor ettelijke honderden miljoenen dollar in het krijt staan bij de overheid.
Bluffer, witwasser van drugsgeld, belastingontduiker. Kan het nog erger? Het wordt nog erger. Begin februari 2009 kwam aan het licht dat beurswaakhond SEC samen met het FBI en financiële controleorganismen Stanford Financial Group aan het doorlichten waren.
De SEC had ontdekt dat Robert Stanford zijn cliënten om de tuin leidde met vervalste beleggingsresultaten, volgens dewelke hij steevast betere returns realiseerde dan de markt. Eigenlijk verkocht hij gebakken lucht, want het geld van zijn cliënen ging niet naar soliede obligaties met beloftevolle rentes, maar naar allerlei bouwprojecten waar alleen Stanfords spaarvarkentje dikker van werd.
Feit is, dat de autoriteiten op 17 februari 2009 genoeg bewijslast meenden te hebben om te besluiten dat Stanford voor om en nabij de 8 miljard dollar (6,23 miljard euro) gefraudeerd had. Diezelfde dag bestormde het FBI zijn kantoren. Alle geleden en andere activa werden in beslag genomen en ter beschikking gesteld van een federale rechter, die onmiddellijk beval dat Stanford zijn paspoort zou inleveren.
Nu, dat was hij zeker niet van plan. Was het omdat hij twee paspoorten heeft, één van de VS en één van Antigua en Barbuda en hij dus niet kon kiezen? In alle geval, diezelfde
17de februari 2009 probeerde hij de VS te verlaten door een privé-vliegtuigje te charteren. Hij wilde betalen met zijn creditcard, maar de maatschappij aanvaardde enkel elektronische overschrijvingen en Stanford geraakte niet weg.
Dan sloeg Stanford op de vlucht, maar het FBI was hem te slim af en op 20 februari 2009 voelde hij de spreekwoordelijke arm der wet op zijn schouder ergens in de staat Virginia.
’t Is te zeggen, die arm der wet is (nog) niet bij machte hem te arresteren, maar daarvoor zal waarschijnlijk beurswaakhond SEC spoedig voor gaan zorgen. Want meer dan 50.000 investeerders uit meer dan 130 landen worden slachtoffer van zijn miljardenzwendel.
Wel heeft Robert Allen Stanford zijn risico’s nauwkeurig berekend en ervoor gezorgd, dat ook de politieke wereld aan hem schatplichtig is. Zo gaf hij in 2007 en in 2008 meer dan 2 miljoen dollar uit als steun voor politici, waaronder Barack Obama.
Momenteel zit hij geblokkeerd in Virginia, waar hij onderkomen had gezocht in het appartement van zijn vriendin, de 30-jarige Andrea Stoelker (enkele jaren geleden is Stanford, die 6 kinderen heeft, gescheiden van zijn vrouw).
Naar onze mening is het geval-Stanford zich niet zozeer te vergelijken met de trieste exploten van Jérôme Kerviel maar eerder met deze van Bernard Madoff. Kerviel is een koele kikker, die door veel te riskante transacties zijn werkgever Société Générale bijna 5 miljard euro armer maakte maar er, voor zover het onderzoek heeft kunnen vaststellen, geen cent rijker is van geworden. Madoff en Stanford zijn gewiekste bedriegers, die zich een aura van filantroop hebben toegemeten om zich niet in het minst gehinderd door gewetensbezwaren te verrijken.
Net op het ogenblik dat we dit stukje wilden publiceren, kwam er nog een bericht binnen, dat Robert Stanford ook op Aruba zijn illegale praktijken heeft uitgeoefend.
Het laatste woord is nog niet gezegd over het geval-Stanford. En we vrezen dat het hiermee nog niet afgelopen is met monsterfraudes.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.