Als je dacht dat 5 miljard veel was…
En wij die dachten dat de 5 miljard euro, nodig om de Landesbank Baden-Württemberg
(L‑Bank) te redden toen die dreigde door de vangrails te gaan, een recordbedrag was. We zijn eraan voor onze moeite.
De Bayern Landesbank verpulvert het record van de L‑Bank met lengtes. Dertig miljard euro, daar gaat het om. Eerst een toelichting over deze financiële instelling, die ontstaan is in 1884 als centraliserend orgaan van een reeks Beierse spaarkassen. Op dit ogenblik werken er meer dan 19.000 mensen. Eind 2007 bedroeg de marktkapitalisatie ca 416 miljard euro.
Aan het hoofd van de BayernLB staat Michael Kemmer, die waarschijnlijk spoedig een einde zal zien komen aan zijn mandaat. In oktober 2008 moest het management bekend maken, dat de bank voor ca 20 miljard euro risicodragende portfolio’s heeft. Als compensatie zou een injectie van 5,4 miljard euro, afkomstig van een nationaal reddingsfonds, nodig zijn.
Op 28 november 2008, ongeveer een maand later, blijkt het tekort bij de BayerLB nog veel erger te zijn. De Beierse ministerpresident Horst Seefelder deelde mede, dat om te beginnen 10 miljard euro vers kapitaal onmiddellijk nodig is. Hiervan komt grootste deel, nl. 7 miljard, van de Vrijstaat Beieren, die hierdoor de controle over de bank krijgt. De Duitse staat past de overige 3 miljard euro bij. Daar bovenop is voor de BayernLB 15 miljard euro van de Duitse staat als garanties nodig voor de interbancaire handelstransacties. Dat brengt ons al bij 25 miljard euro. Om het rekeningetje te vervolledigen, vraagt de bank aan de Freistaat Bayern om haar ‘rommelinvesteringen’ te verzekeren voor het niet onaardige bedrag van
6 miljard euro. Dus alles samen: 31 miljard euro om te kunnen blijven voortbestaan.
Door gans deze operatie komen uiteindelijk blunders, verkeerde inschattingen en ander fraais voor rekening van BayernLB. De vele kleine spaarkassen, die samen tot dusver voor 50% eigenaar waren van BayernLB, zien door de kapitaalsinjectie hun aandeel verwateren. Niemand weet wat ze de komende dagen zullen doen. Er zijn geruchten, dat ze zich niet meer verplicht voelen om nog verder te participeren.
Het evenement rond BayernLB toont aan, dat we spijtig genoeg het laatste nog niet hebben beleefd omtrent de krediet‑, gevolgd door de financiële crisis.
Voor de meer dan 19.000 personeelsleden is het in alle geval bang afwachten. Tussen de lijnen door heeft het management van BayernLB al laten weten, dat afvloeiingen niet te vermijden zullen zijn.
De chef van BayernLB, Michael Kemmer, heeft zich er al mee verzoend dat hij spoedig zijn stoel zal moeten afstaan aan een opvolger. Mits natuurlijk een afscheidspremie. Wegens bewezen diensten?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.