...

Als je dacht dat 5 miljard veel was…

28 november 2008, 21:37 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

…dan is dat een peulschil vergeleken met de kap­i­taalsin­jec­tie, die de bank Bay­ernLB nodig heeft om te kun­nen over­leven. De oper­atie is ges­tart, het per­son­eel houdt zijn hart vast.

Als je dacht dat 5 mil­jard veel was…

En wij die dacht­en dat de 5 mil­jard euro, nodig om de Lan­des­bank Baden-Württemberg 
(L‑Bank) te red­den toen die dreigde door de van­grails te gaan, een recordbedrag was. We zijn eraan voor onze moeite. 

De Bay­ern Lan­des­bank ver­pul­vert het record van de L‑Bank met lengtes. Der­tig mil­jard euro, daar gaat het om. Eerst een toelicht­ing over deze finan­ciële instelling, die ontstaan is in 1884 als cen­tralis­erend orgaan van een reeks Beierse spaarkassen. Op dit ogen­blik werken er meer dan 19.000 mensen. Eind 2007 bedroeg de mark­tkap­i­tal­isatie ca 416 mil­jard euro.


Aan het hoofd van de Bay­ernLB staat Michael Kem­mer, die waarschi­jn­lijk spoedig een einde zal zien komen aan zijn man­daat. In okto­ber 2008 moest het man­age­ment bek­end mak­en, dat de bank voor ca 20 mil­jard euro risi­co­dra­gende portfolio’s heeft. Als com­pen­satie zou een injec­tie van 5,4 mil­jard euro, afkom­stig van een nation­aal red­dings­fonds, nodig zijn.

Op 28 novem­ber 2008, ongeveer een maand lat­er, blijkt het teko­rt bij de Bay­erLB nog veel erg­er te zijn. De Beierse min­is­ter­pres­i­dent Horst Seefelder deelde mede, dat om te begin­nen 10 mil­jard euro vers kap­i­taal onmid­del­lijk nodig is. Hier­van komt groot­ste deel, nl. 7 mil­jard, van de Vri­js­taat Beieren, die hier­door de con­t­role over de bank kri­jgt. De Duitse staat past de overige 3 mil­jard euro bij. Daar bovenop is voor de Bay­ernLB 15 mil­jard euro van de Duitse staat als garanties nodig voor de inter­ban­caire han­del­strans­ac­ties. Dat brengt ons al bij 25 mil­jard euro. Om het rekeninget­je te ver­volledi­gen, vraagt de bank aan de Freis­taat Bay­ern om haar rom­melin­vesterin­gen’ te verzek­eren voor het niet onaardi­ge bedrag van 
6 mil­jard euro. Dus alles samen: 31 mil­jard euro om te kun­nen bli­jven voortbestaan. 

Door gans deze oper­atie komen uitein­delijk blun­ders, ver­keerde inschat­tin­gen en ander fraais voor reken­ing van Bay­ernLB. De vele kleine spaarkassen, die samen tot dusver voor 50% eige­naar waren van Bay­ernLB, zien door de kap­i­taalsin­jec­tie hun aan­deel ver­wa­teren. Nie­mand weet wat ze de komende dagen zullen doen. Er zijn gerucht­en, dat ze zich niet meer ver­plicht voe­len om nog verder te participeren. 

Het even­e­ment rond Bay­ernLB toont aan, dat we spi­jtig genoeg het laat­ste nog niet hebben beleefd omtrent de krediet‑, gevol­gd door de finan­ciële crisis.

Voor de meer dan 19.000 per­son­eel­sle­den is het in alle geval bang afwacht­en. Tussen de lij­nen door heeft het man­age­ment van Bay­ernLB al lat­en weten, dat afvloei­in­gen niet te ver­mi­j­den zullen zijn. 

De chef van Bay­ernLB, Michael Kem­mer, heeft zich er al mee ver­zoend dat hij spoedig zijn stoel zal moeten afs­taan aan een opvol­ger. Mits natu­urlijk een afschei­d­spremie. Wegens bewezen diensten?

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.