...

2 (olie) honden vochten om een been..

10 augustus 2005, 08:23 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Er heeft een felle over­namestri­jd gewoed tussen twee oliefir­ma’s, de Chi­nese CNOOC en de Amerikaanse Chevron. UItein­delijk won Chevron het pleit. Welke belan­gen hebben hier een rol gespeeld? Hoe zullen de aan­de­len rea­geren?
Twee hon­den vocht­en voor een been…
… en niet de derde, maar wel een van de twee ging ermee lopen. In dit geval ging het om een felle stri­jd tussen twee oliefirma’s, enerz­i­jds het Amerikaanse Chevron (NYSE: CVX) en anderz­i­jds Chi­na Nation­al Off­shore Oil Co. (CNOOC) uit Hong Kong (NYSE: CEO). Het been in kwest­ie was de fir­ma Uno­cal (NYSE: UCL) uit El Segun­do, Californië. 
En het is Chevron die het pleit gewon­nen heeft. De stri­jd was ongelijk: Chevron is een kloek bedri­jf, geves­tigd in San Ramon, Cal­i­fornië dat 56.600 mensen tew­erk stelt. De tegen­stander CNOOC heeft slechts 2.524 medew­erk­ers. Uno­cal, de fir­ma waarom het ging, heeft er 6.590.
Nochtans had het Chi­nese CNOOC met zijn bod van 18,5 mil­jard dol­lar (ca 15 mil­jard euro) op Uno­cal dat van de mededinger Chevron met 1 mil­jard dol­lar overtrof­fen.
Wat Chevron heeft ges­te­und in deze over­namestri­jd, was puur poli­tiek belang van de VS. Stel je voor: een Chi­nese fir­ma die een Amerikaans bedri­jf ver­w­erft! Van over­hei­dswege werd dit beschouwd als een regel­rechte aan­val op de nationale vei­ligheid in de VS. En dat is blijk­baar min­stens 1 mil­jard dol­lar waard.
Langs zijn kant argu­menteerde CNOOC dat een merg­er met Uno­cal een mooi start­plat­form had kun­nen beteke­nen voor de uit­bouw van de olie- en gas­ac­tiviteit­en in het Verre Oosten. 
Maar de over­weg­in­gen dat Chi­na zelf nooit dergelijke trans­ac­ties met eigen firma’s zou toes­taan, heeft waarschi­jn­lijk de doorslag gegeven in de VS. Een grot­er bod of niet, CNOOC mag Uno­cal niet ver­w­er­ven, zo luid­de het advies van het Com­mit­tee on For­eign Investment.
En zo wordt van­daag 10 augus­tus Chevron eige­naar van Uno­cal en het hoopt daarmee zijn wat gehavende omzetci­jfers op te krikken, want in het tweede kwartaal van dit jaar liep Chevrons pro­duc­tie met 6% terug. 
De charts van Chevron en CNOOC geven in alle geval een ver­schil­lend beeld:
Meegesleurd door de oliespike is Chevron teruggekaatst van de weer­stand bij 50 dol­lar en lijkt op weg naar het door­breken van het 61-dol­larpla­fond. Veel zal afhangen van de wijze waarop de beleg­gers de samensmelt­ing met Uno­cal zullen ver­w­erken. En ook van de pro­duc­tiviteit van het nieuwe kop­pel Chevron-Unocal.
Het aan­deel van CNOOC trekt zich blijk­baar weinig aan van al de com­motie. Span­nend bli­jft de vraag, of de sterke klim sinds half juli zich zal doorzetten. Net als bij Chevron moeten we de visie van de beleg­gers afwachten. 
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.