...

ZO MAAK JE MEER WINST!

23 februari 2011, 08:36 | Pablo en Rico Vicento | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

De strate­gie die je gebruikt om je posi­tieg­rootte te bepalen zorgt er voor dat je de kansen max­i­maliseert om je doel te bereiken. Je doel kan zijn x% winst mak­en op een jaar of max­i­maal x% draw­down hebben of miss­chien wel een com­bi­natie van beide. 

Ik wil even ingaan op draw­down, wat dat is en waarom het zo belan­grijk is.

Draw­down
alt
Voor­beeld

Als je start met 50.000 euro en je hebt op dit moment onder de streep nog 40.000 euro. Dus 10.000 euro ver­lies over al je (lopende/​gesloten) posi­ties dan is dat je draw­down.

Waarom is dat nu belan­grijk om te weten?
In de vol­gende tabel kun je zien hoeveel pro­cent winst je moet mak­en om terug naar je beginbedrag te komen na een x% drawdown.

Draw­down % winst
5% 5,3% winst
10% 11,1% winst
15% 17,6% winst
20% 25% winst
25% 33% winst
30% 42,9% winst
40% 66,7% winst
50% 100% winst
60% 150% winst
75% 300% winst
90% 900% winst

Je kan zien dat het tot 2030% draw­down nog wel over­brug­baar is om terug tot je beginbedrag te komen, maar daar­na wordt het toch heel moelijk om er snel bovenop te ger­ak­en. Bij 50% draw­down moet je al je bedrag ver­dubbe­len, dus 100% winst mak­en om weer terug op je beginbedrag te komen. Wil je dan nog winst mak­en voor het lopende jaar dan wordt het al heel moeil­ijk.

Meten van draw­down
Hou al je trades (afgesloten/​lopende posi­ties) bij in een spread­sheet en zet je totale bedrag van het begin tot nu uit in een grafiek om je draw­down in de gat­en te kun­nen houden. Meten is weten en als je niet weet wat jouw draw­down is dan zou ik graag willen aan­raden dat je een trade log (reg­is­tratie van afgesloten/​lopende posi­ties) maakt. Ik zal er vast in één van de vol­gende artikels nog eens verder op in gaan, op een trade log omdat je hier­mee echt inzicht kri­jgt in je han­de­len. Heb je geen trade log dan weet je niet wat je goed doet en al zek­er niet wat je fout doet. Dus hoe kan je dan je trad­ing verbeteren?

Tip
Bek­ijk jouw eigen trad­ing of die van iemand anders, kijk dan wat het max­i­male bedrag is en als het zakt, kijk dan wat het min­i­male bedrag is om de draw­down te bepalen en stel jezelf de vraag: Is dit risi­co aan­vaard­baar voor mij?”.

Grootte van een posi­tie bepalen
Heel veel traders zien alleen maar de grote eurotekens in hun ogen en houden niet of te weinig reken­ing met het risi­co dat ze lopen. Eigen­lijk is het aan te raden als je han­delt op de beurs dat je eerst vertrekt van het risi­co en dan pas bek­ijkt wat je mogelijk aan winst kan maken.

Ik ga nu een aan­tal strate­gieën om je posi­tieg­rootte (posi­tion siz­ing mod­els) te bepalen bespreken en wil vooral ingaan op een­t­je die reken­ing houdt met het risi­co namelijk: het Per­cent Risk Mod­el. Wij gebruiken een aangepaste ver­sie van dat mod­el.

Fixed Units Mod­el
Bij deze meth­ode (bij futures bijvoor­beeld) ga je 1 con­tract kopen voor elke X euro in je account.

Bijvoor­beeld
Als je han­delt in futures dan neem je 1 con­tract per 50.000 euro. Als je op een gegeven moment 100.000 euro hebt dan neem je 2 con­tracten. Dus je inzet ver­hoogt als je totale bedrag in je account verhoogt.

Per­cent Invest­ment Mod­el
Elke posi­tie kri­jgt even­veel geld toegewezen. Dit wordt meestal door traders gebruikt die han­de­len in aandelen.

Bijvoor­beeld
Als je 50.000 euro hebt dan heb je 10 posi­ties van elk 5000 euro. In dit geval heb je vooraf bepaald dat je max­i­maal 10% van je totale account gaat inzetten of in dit geval 5000 euro.

Per­cent Risk Mod­el
Deze meth­ode gaat uit van het risi­co om de posi­tieg­rootte te bepalen. Deze meth­ode is aan­bev­olen voor kleine en grote accounts om je kap­i­taal ges­taag te lat­en groeien. Je risi­co wordt hier­mee gelijk­matig verdeeld over je posi­ties. Een nadeel is dat een stop loss niet alti­jd gegaran­deerd is (slip­page) en dat je ver­lies dus hoger kan zijn als je ingeschat had. Maar dat is bij elke meth­ode wel het geval.

Voor­beeld
Ik ga uit van een account van 50.000 en ik wil een risi­co van 1% nemen op mijn totale account.

Risco in Euro Pri­js per aandeel Stop loss Risi­co per aandeel %Risi­co Doel pri­js %winst doel Risk/​Reward Aan­tal stuks
500 10 8 2 20% 14 40% 2 250 stuks
= 50.000 * (1÷100) Pri­js per aan­deel — Stop loss Risi­co per aan­deel
/ Pri­js per aandeel
(doel pri­js — pri­js per aan­deel) / Pri­js per aandeel Risi­co in Euro / (Pri­js per aan­deel — Stop loss) 

In dit geval heb je dus 250 stuks x 10 = 2500 dat je inzet (posi­tieg­rootte). Wordt de stop loss van 8 bereikt dan heb je net 500 euro ver­lies wat dus 1% risi­co is. Voor de vol­gende posi­tie ga je dan 1% risi­co nemen op 49.500. Dus je neemt dan 495 euro risico.

Per­cent Volatil­i­ty Mod­el
Even een paar zak­en op een rij om de rest van het ver­haal te kun­nen volgen:

  • De pri­jss­chom­mel­ing van een aan­deel is zijn volatiliteit.
  • Aver­age True Range (ATR) is een met­ing van deze hoeveelheid.
  • ATR kan gebruikt wor­den om de posi­tieg­rootte te bepalen afhanke­lijk van de volatiliteit.

Dit mod­el kijkt naar de Aver­age True Range om de posi­tieg­rootte te bepalen. Met andere woor­den wordt er min­der gekocht als de schom­mel­ing grot­er is, en meer gekocht als de schom­mel­ing klein­er is. Meer schom­mel­ing is meer risi­co. Dit mod­el probeert een bal­ans te zoeken tussen risi­co en verwacht­ing. De schom­mel­ing over alle posi­ties heen tra­cht deze te egalis­eren.

Stel dat de gemid­delde pri­jss­chom­mel­ing (ATR) voor bijvoor­beeld een future (suik­er, tar­we,…) 9% is op een dag. Als je op deze een tur­bo met hef­boom 10 neemt dan zit je meteen 90% in het ver­lies als de markt in de ver­keerde richt­ing beweegt met zijn gemid­delde pri­jss­chom­mel­ing van 9%.

Voor­beeld

  • Ik ga uit van een account van $50.000 (even in Canadese dol­lars, dadelijk wordt wel duidelijk waarom)
  • Ik wil een risi­co van 1% nemen op mijn totale account, dus $500.
  • Ik neem Lev­on Resources (wordt op de Canadese beurs ver­han­deld) die in onze aankoopli­jst stond (en plus minus 30% winst opgeleverd heeft)

Als ik naar de grafiek van Lev­on kijk dan zie ik het volgende:

  • De ATR(10) indi­ca­tor = $0,13
  • De slotko­ers van Lev­on Resources = $1,76

Nu gaan we reke­nen om de gemid­delde schom­mel­ing per dag te bereke­nen in een per­cent­age:
We delen de ATR(10) door de slotko­ers en ver­menigvuldigen met 100 om een per­cent­age te kri­j­gen = ($0,13/$1,76)*100 = 7,4%
Dus de gemid­delde schom­mel­ing voor de vorige 10 dagen was 7,4% op een dag. Dit staat gelijk met 1ATR.

We moeten nu bepalen hoeveel keer de ATR we toes­taan als schom­mel­ing uitge­drukt in xATR (x is meestal ergens tussen 1 tot 5).

(R/(ATR*M))*C = positiegrootte

Waar:

  • R= Risi­co in geld
  • ATR = Aver­age True Range voor een bepaalde tijd, ik kies 10.
  • M= Ver­meningvuldiger (Multi­pli­er) voor ATR, bijvoor­beeld 3.
  • C= De laat­ste Close (slotko­ers)

Dus dan hebben we de vol­gende positiegrootte:

  • (R/(ATR*M)) = ($500/($0,13*3)) = 1282 aandelen
  • (R/(ATR*M))*C = 1282 * $1,76 = $2256.32 positiegrootte

Het leuke van dit mod­el is dat de stop loss al meteen vast ligt: dat is in dit geval 3ATR = $0.13*3 = $0.39 (dus de huidi­ge slotko­ers — $0.39)

Per­for­mance van boven­staande mod­ellen
Door Dr. Van K. Tharp is een exper­i­ment gedaan dat aan­toont dat het mod­el om de posi­tieg­rootte te bepalen ontzettend belan­grijk is. In zijn boek Trade Your Way to Finan­cial Free­dom” doet hij een test over 5,5 jaar. Hij neemt één trad­ing strate­gie en het enige wat ver­schilde was de meth­ode om de posi­tieg­rootte te bepalen. Wat bleek nu, het Per­cent Invest­ment Mod­el’ sco­orde het min­ste. Het mod­el Fixed Units Mod­el sco­orde 44,6x beter. Het 1 Per­cent Risk Mod­el mod­el sco­orde zelfs nog 7,75x beter als het vorige mod­el en het 0,5% Per­cent Volatil­i­ty Mod­el deed daar nog een fac­tor bovenop van 1,146%.

Er zijn nog veel meer mod­ellen om je posi­tieg­rootte te bepalen maar hier­mee kan je al starten om je trad­ing weer een stuk te verbeteren.

Wat kun je nu doen?

  • Ga voor jezelf eens na hoe jij je posi­tieg­rootte bepaalt?
  • Als je geen trade log hebt, maak deze dan voor het afgelopen jaar.
  • Reken aan de hand van je trade log eens door wat voor ver­schil in winst/​verlies je zou hebben met een mod­el dat ik hier­boven beschreven heb.
  • Als je het Per­cent Invest­ment Mod­el gebruikt dan zou ik zek­er eens goed kijken of je met een ander mod­el niet meer winst maakt.

Ik weet het, de meeste traders hebben niet zo veel zin in admin­is­tratie, maar wil je suc­cesvol wor­den of bli­jven dan hoort dat er bij. Trad­ing is niet zo maar een hob­by, trad­ing is busi­ness en een busi­ness heeft een plan nodig en daar hoort o.a. een trad­ing strate­gie, trade log en posi­tion siz­ing mod­el bij.

Pablo en Rico Vicen­to
Pub­li­cis­ten US Markets



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.