We staan op punt om 2009 in te duiken, een jaar waar de donkerste wolken boven hangen die we kennen in onze moderne tijden … Enkele speerpunten zet ik voor 2009 even op een rijtje voor u …
RECESSIE OF DEPRESSIE
USA — ENGELAND — EUROPA — JAPAN
De 2 grote anglosaksische landen hebben momenteel het meest te lijden onder de crisis die er nu speelt, de FED verlaagde de rente vorige week al tot 0% en als we naar het verloop van de Britse Pond kijken dan ziet het er naaruit dat ook Engeland ongeveer 6 maanden later dezelfde weg opgaat. Ook daar voorzie ik een 0% rente in de loop van 2009 waar de rente nu nog op 2% staat. Dan hebben we meteen al 3 grote regio‘s waar de rente op vrijwel 0% uitkomt, de VS, Japan (al lang) en Engeland. Hier in europa staat de rente nog op 2,25% maar zal ook nog veel lager moeten, alleen denk ik niet dat Trichet dezelfde weg op wil als die welke de FED wel verkoos.
Als ik kijk naar al de regio‘s dan valt het meteen op de de VS en Engeland op dit moment de grootste klappen krijgen van de crisis, en aangezien de FED nu maatregelen aan het nemen is die hun weerga niet kennen vraag ik me af hoe lang het nog zal duren voor de FED failliet gaat? En of dat nog wel kan in deze moderne tijden? Vooral de uitspraak bij de verlaging van de rente tot praktisch 0% dat de FED elke slechte lening zal blijven opkopen, ook al kost hun dat meer dan 1000 miljard USD… Hoe failliet kan een land wel niet zijn, het is vele malen erger dan wat er in Japan gebeurde eind vorige eeuw. Japan vecht nu al meer dan 10 jaar om er weer bovenop te komen wat tot nog toe amper lukt. Wel zal Japan hier als eerste uitkomen de komende jaren.
Maar goed, nogal ingewikkelde materie die er in feite niet meer toe doen, het leed is toch al geleden, terugdraaien kan niet meer dus moeten we kijken naar de gevolgen ervan die in feite voor ons veel belangrijker zijn dan de oorzaak. En de meest belangrijke gevolgen voor u als belegger, huizenbezitter en mogelijk werknemer zet ik hier nog een keer onder elkaar met ook wat verwachtingen voor het komende jaar.
ECONOMIE
Zelf heb ik het al vaker aangegeven, de gevolgen zijn vergelijkbaar met de Great Depression eind jaren 20 en begin jaren 30 van de vorige eeuw met de mogelijkheid dat we nu zelfs nog een stap dieper moeten dan toen. Ik zeg het al sinds 2005 dat we deze richting uit zouden gaan maar de 2 jaren daarop vond men het nodig om er nog een schep bovenop te doen. Niet zomaar een schep maar een hele grote, het vernijn zat hem in de staart ofwel er werd nog een hele grote stoot lucht in de economie geblazen in de jaren 2005, 2006 en 2007. De gevolgen daarvan komen nu dag na dag voorbij en die zijn niet gering. Het begon met het zal wel wat minder groeien, daarna kwam men met er komt geen groei wat later gevolgd door een kleine krimp (Balkenende) van 0,75% in 2009. Nu kwam Rudding al met 3% krimp wat dan weer werd overgenomen door Wellink. Dat is voor ons land, in Engeland vreest men al voor 4% krimp terwijl de VS richting een depressie gaat.
Veel rekensommen heb ik niet nodig zoals velen weten, ook maar weinig tools gebruik ik om tot mijn conclusie te komen. Waar ik op uitkom is dat er in de VS meer dan 15% werkloosheid op komst is voor 2009, ook in Engeland zie ik dat soort getallen wel komen in 2009. Kijk ik naar ons eigen land dan verwacht ik in de loop van 2009 een sterk oplopende werkloosheid maar door alle regeltjes en het moeilijker ontslaan van werknemers denk ik dat we in 2009 uit gaan komen op ongeveer 8 a 9% werkloosheid, in 2010 zal dat oplopen tot ongeveer 12 a 15%. Het wordt dus een zware storm waar we doorheen moeten de komende 24 maanden, ik moet al tot eind 2010 kijken om wat licht aan het eind van de tunnel te zien. Dus, dat kan nogal wat veroorzaken binnen onze maatschappij. Zelf denk ik dat de economie in 2009 met meer dan 5% zal krimpen in Nederland (ook in België), in de VS zou het zelfs meer dan 8% kunnen worden op het dieptepunt.
Zie ook deze foto met een vliegveld vol met onverkochte auto‘s die staan weg te roesten.…
zie deze link voor de luchtfoto
UW HUIS
Eerst en vooral gaan we kijken naar de bezittingen, en dan komen we snel uit bij uw vastgoed ofwel uw huis. In de VS zijn de prijzen al gekelderd zoals we weten, in Engeland is dat ook al zo met nu al een minimale waardevermindering van 25% gemiddeld. Regio‘s als Spanje en Italië kennen ook al waardeverminderingen van meer dan 20%.
Dat brengt ons meteen tot onze eigen regio ofwel hoe zit het in Nederland? En waar staan we nu eind 2008? En waar gaan we naartoe in 2009? Als we de instanties mogen geloven dan is er nog geen daling gaande momenteel, op papier dus. De laatste cijfers dateren van november dit jaar (2008) en men spreekt van 1% daling gemiddeld maar met de mededeling dat er 30% minder woningen werden verkocht. Kijken we naar ons straatbeeld dan merken we dat natuurlijk ook snel. U als lezer zal wel merken dat er steeds meer huizen te koop staan en daarvan geraakt 80% niet eens meer verkocht. Waarom zou dat zo zijn? Als instanties nu al die vraagprijzen eens door de molen halen dan zou het kunnen kloppen dat de prijs optisch nog niet is gezakt maar praktisch is dat verhaal natuurlijk al lang achterhaalt. Wanneer iets lang onverkocht blijft dan komt dat omdat de bied en vraagprijs teveel van elkaar verschillen, ofwel in aandelentermen de SREAD is te groot. Neem van mij maar aan dat men er minimaal 10 en in sommige gevallen 15% vanaf mag halen waardoor de huizenprijzen tov bijvoorbeeld 1 januari 2008 al met 10 tot 15% zijn weggezakt. Dat we dat nog nergens mogen lezen is andere koek.
En voor 2009 zie ik het niet anders, er kan makkelijk nog 20 tot 25% vanaf. Zeker als de economie met massa ontslagen te maken krijgt, nooit eerder sinds de 2e wereldoorlog krijgen we zo‘n akelige recessie die zo lang (meer dan 5 kwartalen) zal duren. In 2009 denk ik zelf dat de economie meer dan 4% zal moeten inleveren. Dat betekend meer verplichte verkopen door dat men het niet meer kan betalen en minder aankopen omdat veel mensen de financiëring niet meer rond krijgen. Gevolg, fors lagere huizenprijzen … Dus wie wil kopen, even wachten.…
Maar, op termijn is dit ook de enige juiste ontwikkeling. We moeten er vanaf van die gekke tijden waar men een huis kocht na het zien van een foto. Als men een huis koop moet men eerst maar eens sparen om op zijn minst 25% uit eigen zak te kunnen betalen. Met andere woorden, eerst zweten en dan kopen en niet eerst kopen en dan zweten van de angst. En daar zijn we weer, de mens moet weer mens worden en geen consumptiemachine.
Opvallend is dat de instanties er nu ook achter komen, volgens de AFM hebben banken te makkelijk leningen verstrekt aan huizenkopers en te weinig aangedrongen op aflossing van de hypotheek. Van alle hypotheken is bijna de helft aflossingsvrij en dat is veel te veel. Men heeft het dan over tophypotheken waardoor de hypotheek meer waard is dan de gekochte woning. Als u mijn standpunt hierboven doorneemt, en de waarde van de woningen neemt inderdaad zoveel af en die mensen verliezen hun werk dan weet u denk ik genoeg.
DE BEURS
Bubbels barsten, dat weten we maar velen met hebzucht helaas niet. De beursrally op lucht tussen pakweg midden 2003 en eind 2007 spat nu uiteen, de analisten die toen hebben aangegeven dat de aandelen goedkoop waren op basis van K/W verhoudingen moeten zich nu dood schamen. Telkens in die tijd heb ik het van de daken geschreeuwd, let op mensen, u weet niet wat er komt. Megawinsten boekten de bedrijven op wat nu bekend staat als lucht, het kon niet op, men kon er geen genoeg van krijgen. Natuurlijk waren de K/W verhoudingen laag toen want de kredietbubbel groeide dag na dag, meer geld, meer leningen, meer consumptie op lucht enz… Tot eind 2007 de belletjes pas gingen rinkelen. Eindelijk had men door dat het niet zo door kon gaan, de bubbel barst uiteen, de gevolgen waren nog van een hogere omvang dan waar ik al jaren bang voor was.
En, het is nog lang niet klaar, ik voorzie pas een bodem in de markt zodra de Dow Jones om en nabij de 4000 pnt staat. Voor de AEX heb ik een bodem in gedachte rondom de 125 pnt ergens in 2009. Dus we moeten nog even door het vuur voor dat het wat beter wordt. De vraag is dan nog hoe we dat bodemproces gaan ondergaan, een lange zijwaarts markt met een range van pakeweg 25 a 30%? Kan zeker als de economie langer met deze problemen te maken krijgt, en ik zie niet in waarom dat niet zo zal moeten zijn. De leencultuur is nu definitief voorbij, dus de consument zal eerst moeten werken en sparen om te kunnen spenderen. Een geheel andere fase duiken we na 2010 in, veel mensen moeten dus heropgevoed worden. Een fase waar ik wel mee kan leven hoor, zo moet het ook zijn weet u zelf ook wel.
Dus om op de beurs terug te komen, men zal een ander patroon moeten vinden om er goed mee te kunnen verdienen. Maar, flexibel zijn we gelukkig wel en redden ons wel zolang we naar de markt luisteren. Daarom zal US Markets er alles aan blijven doen om met onze tijd mee te gaan.
Tot mijn ergernis las ik ergens dat analisten weer aangeven dat men de aandelen kan kopen omdat ze goedkoop zijn, en helaas constateer ik voor de zoveelste keer dat men achterom kijkt in plaats van vooruit. Kijken we naar de winsten van vorig jaar dan lijken aandelen inderdaad goedkoop, kijken we vooruit waar we al weten dat het zoveel slechter zal gaan, bedrijven in moeilijkheden kunnen komen en zelfs verlies gaan maken dan kan ik nu al zeggen dat de aandelen binnen 2 jaar heel erg duur zijn rond hun huidige koersen. Dus de helft van de indices eraf halen lijkt met toch zo gek nog niet. Dus nogmaals aan de analisten, hou SVP uw mond nog een paar jaar, dan zadelt u de mensen niet op met nog meer verliezen.
HET GOUD EN DE OLIE
Grondstoffen zakken in elkaar, behalve het Goud dat het nog redelijk doet en tot nog toe het best rendeerde sinds de start van het vorige jaar. Goud is ook emotie, een vluchthaven enz… Dus, in deze barre tijden zal het Goud wel populair blijven neem ik aan. Maar toch even opletten, u kunt 10 tot 15% van uw bezit omzetten in Goud als u het kan aanschaffen tussen de pakweg 750 en 850 USD maar u moet wel rekening houden met enorme fluctuaties, denk aan het NEPGOUD ofwel derivatengoud. Afgeleide producten dus, als sommige partijen scheef zitten moeten ze plots geld vrijmaken en dan moet men tegen elke prijs Goud dumpen wat men enkel op papier heeft, gladstrijken van posities dus. Vooral als de CARRY TRADE erom roept met een stiigende JPY tov de euro en de USD. Laat u daardoor niet gek maken, het Goud kan hierdoor zelfs terug tot de 600 USD maar in feite is er dan nog niks aan de hand. Door de onrust, de vlucht en natuurlijk de vraag naar fysiek Goud zie ik de prijs wel oplopen tot ver boven de 1000 USD. Dus, blijven kopen.…
Wat de Olie betreft, 2008 was een jaar waar alles in zit, naar de 149 USD en terug tot onder de 40 USD. Een duidelijker beeld kan men niet schetsen, de economie valt volledig stil. Men gaat van inflatie terug naar mogelijk deflatie, ook een item waar men rekening mee moet blijven houden. En, de Olie kan zelfs terug tot rond de 20 USD. Zeker iets om in de gaten te houden in 2009.
VALUTA
De EUR kan verder aansterken tov de USD, aan de andere kant kan de JPY nog sterker worden tov de EUR en de USD. Dit zal natuurlijk weer gevolgen hebben voor de CARRY TRADES die in 2009 nog veel geld uit vele potten zal graaien waardoor de versnellingen omlaag op de beurzen en grondstoffen zal doen inzetten. Er komen dus ook nog veel Hedgefunds in de problemen, en wie weet komt er nog een MEGA Madoff uit de kast vallen. Allemaal zaken waar we nog rekening mee moeten houden de komende 48 maand.
SOCIAAL LEVEN
De ontwikkelingen zijn dermate ernstig, ongekend en onbeschijfbaar dat het ieder veel pijn zal doen de komende jaren. Als ieder pijn moet lijden dan zoekt men troost en juist dat zal het positieve worden aan wat we overhouden van deze MEGA crisis. De mensen gaan weer naar elkaar toe groeien, het sociale contact zal zich herstellen, het egoisme zal wegebben. Ook het motto leven om te werken zal omslaan in het motto werken om te leven.
Al bij al, het materialisme zal dus plaats maken voor mogelijk weer gezellige contacten en vriendschappen die echt zijn. Dan heeft inderdaad elk nadeel plots zijn voordeel… Voor de rest… Prettige Kerstdagen en een voor zover mogelijk goed Nieuwjaar.
Guy Boscart
US Markets