...

VEEL ONZEKERHEDEN IN 2011

15 december 2010, 14:29 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Het beurs­jaar 2010 is bij­na ten einde en de eerste gelu­iden over het nieuwe jaar zijn al te horen. Hier kunt u alles lezen over de visie van Guy Boscart.


Goud/​zilver
Goud heeft in 2010 een sterke ral­ly achter de rug. Zolang de prob­le­men in Europa, maar ook wereld­wi­jd, voort­duren, verwacht ik dat de val­u­ta onder druk komen te staan. De euro en de dol­lar zullen t.o.v. elka­ar gaan fluctueren. Door deze fluc­tu­aties ontstaat onzek­er­heid en gaat men vlucht­en in edel­met­al­en. Het is zeer opval­lend dat niet alleen de grote spel­ers edel­met­al­en aankopen. De kleinere spel­ers richt­en zich vooral op het zil­ver.
Een kilo zil­ver is zicht­baar veel goed­kop­er dan een kilo goud en door het lagere bud­get van de kleinere beleg­ger schakelt hij over op zil­ver. Eind 2010 explodeerde de zil­ver­pri­js door diverse rede­nen. Een kilo zil­ver kostte ongeveer €700 euro, een kilo goud ongeveer €34,000.
De kap­i­taalvlucht in het zil­ver is in mijn ogen te omschri­jven als hype, omdat de kleine beleg­ger plot­sel­ing het zil­ver lijkt te hebben ont­dekt als vluchthaven tegen de onzekere finan­ciële mark­ten. Zolang de landen/​schuldencrisis bli­jft voort­duren, zal dit bli­jven voort­duren. (Het zil­ver had nog een inhaal­slag te mak­en met het goud op de lange ter­mi­jn). Mocht de hype nog grot­er wor­den, dan kan dit een enorme knal omhoog beteke­nen.
In mijn visie kan de goud­pri­js in 2011 oplopen richt­ing niveaus van $1.500. In etappes kan de koers ook oplopen richt­ing $2.000. Ook zullen er nog wel cor­rec­ties tussendoor te zien zijn. Koers­doe­len voor zil­ver zijn moeil­ijk­er. Han­del in zil­ver is spec­u­latiev­er. Als goud $1.500 bereikt zal het zil­ver richt­ing $35/36 gaan. Als goud­ko­ers $2.000 raakt dan zal het zil­ver in gelijk­waardi­ge omstandighe­den een koers lat­en zien van $50/55.
Con­clusie: Edel­met­al­en bli­jven zeer interessant.

Val­u­ta­mark­ten
In 2010 zijn er op deze mark­ten heel wat beweg­in­gen te zien geweest. De val­u­ta van een land wordt min­der inter­es­sant wan­neer het in die lan­den min­der gaat. In de V.S. is de pro­duc­tie op orde, maar zijn er prob­le­men met main street (hoge werk­loosheid) en met de grote hoeveel­heid dol­lars die wordt bijge­drukt.
In com­bi­natie met de al genoemde kap­i­taalvlucht kan de dol­lar een stuk lager. T.o.v. de yen is de dol­lar momenteel veel zwakker. T.o.v. de euro is het moeil­ijk, omdat bei­de gebieden grote prob­le­men hebben. Koers­doe­len zijn moeil­ijk te stellen.
Als het goud sterk­er wordt, betekent dat dat er een kap­i­taalvlucht van val­u­ta naar edel­met­al­en ontstaat. Dan zul je in je eigen hoofd weer een soort van goud­stan­daard moeten invo­eren. Stel dat de ver­houd­ing euro/​dollar 3 of 4 keer fluctueert met 10 cent en we bli­jven in de buurt van een koers van 1,25 tot 1,45, dan moet je er een aan­tal andere munten bij pakken om te kijken wat de daad­w­erke­lijke sit­u­atie is. Kijk naar wat de Japanse yen doet, wat de Aus­tralis­che dol­lar doet en wat de min­der bek­ende Noorse Kroon doet en wat de edel­met­al­en doen. Als edel­met­al­en en andere val­u­ta sterk­er wor­den, dan kun je er van uit­gaan dat euro/​dollar min­der waard wor­den. Het is de wet van de com­mu­nicerende vat­en… De ene keer komt de euro onder druk. Op het andere moment zijn er weer prob­le­men in Ameri­ka en dan staat de USD onder druk.
Con­clusie: Ik verwacht vooral veel moeil­ijk te voor­spellen fluc­tu­aties op de valutamarkt.

Olie
De oliepri­js is aan het ver­sterken. Momenteel staat het boven de $90,-. We gaan in 2011, denk ik, de $100,- wel bereiken. De olie zal dus wel wat duur­der gaan wor­den. Dat betekent niet dat we weer his­torisch hoge pri­jzen gaan kri­j­gen, want er zal vast een cor­rec­tie op komen, zek­er als het economisch weer min­der gaat.
Azië en Brazil­ië zullen miss­chien een pas op de plaats mak­en. Je ziet dat zij daar wat aan de rentes aan het doen zijn om de inflatie in te dammen. Dit betekent een lagere economis­che groei en daarmee ook een min­dere sti­jging van het oliege­bruik.
Con­clusie: Ik zie wel een sti­jging naar de $100,-, maar een veel hogere sti­jging ga ik niet incalculeren.

Indices
Het voor­spellen van de indices is het moeil­ijk­ste van het ver­haal. Ze zijn zeer afhanke­lijk van de val­u­ta­mark­ten. Zo is een goed­kopere dol­lar goed voor Wall Street. De AEX hebben we in 2010 gezien tussen de 300 en 350 pun­ten. Een ein­de­jaarsral­ly zou nog kun­nen, maar de hele ontwik­kel­ing van de AEX index is zwak te noe­men. DAX ontwikkelde zich sterk­er tot 7000 pun­ten. Dow Jones en zek­er de Nas­daq en de Trans­port Index zijn wel sterk­er gewor­den. Azi­atis­che indices zijn in 2010 ook sterk­er gewor­den en de emerg­ing mar­kets zek­er. Die hebben mooie win­sten in 2010 gehaald.
Maar dan 2011. Ik verwacht nog de nodi­ge prob­le­men in de economie en op de finan­ciële mark­ten, waar­door ik niet verwacht dat aan­de­len­mark­ten hele grote sti­jgin­gen gaan lat­en zien. Som­mige anal­is­ten denken dat 2011 het jaar van de aan­de­len wordt. Daar heb ik moeite mee. We hebben al een behoor­lijke ral­ly achter de rug vanaf maart 2009.
Ik zie niet in waarom er nu nog heel veel bij zal komen. Exo­tis­che koers­doe­len die hier en daar genoemd wor­den, zal ik zek­er niet noe­men. Ook al zullen er best mooie peri­odes tussen kun­nen zit­ten.
Ik verwacht dat er best wat koer­scor­rec­ties kun­nen plaatsvin­den, maar de mark­ten zullen niet in elka­ar storten. Een schrik­be­weg­ing is heel goed mogelijk. Maar of het zo’n impact gaat hebben dat we weer gaan crashen, betwi­jfel ik. Er zal best wel wat bij komen en we kun­nen miss­chien diep vallen, maar in sal­do verwacht ik dat er weer niet veel zal gebeuren.
Het is moeil­ijk de beurs te voor­spellen voor 2011. Dit zou ik liev­er niet doen. Ik verwacht dus dat we niet gaan crashen, maar ook niet dat we heel hoog zullen sti­j­gen. Als han­del­s­jaar kan het jaar 2011 best goed wor­den. Voor een trad­er zal 2011 zek­er mogelijkhe­den bieden. Voor een beleg­ger veel minder.

Landen/​schuldencrisis
De landen/​schuldencrisis bli­jft een groot prob­leem. Het is moeil­ijk te voor­spellen welke impact dat gaat hebben op de total­iteit van de economie en finan­ciële mark­ten. In 2011 zijn nog vele mil­jar­den nodig om alles op gang te houden. Of dat op lange ter­mi­jn zoden aan de dijk gaat zetten, is in mijn optiek twi­jfelachtig. In 2011 zullen we zien of de scheurt­jes gere­pa­reerd gaan wor­den of grot­er gaan wor­den. Die mil­jar­den zullen zich nog een keer tegen ons gaan keren.
De sterken zullen de zwakkeren overeind moeten houden, maar de vraag is hoe sterk de sterken zijn?


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.