Het beursjaar 2010 is bijna ten einde en de eerste geluiden over het nieuwe jaar zijn al te horen. Hier kunt u alles lezen over de visie van Guy Boscart.
Goud/zilver
Goud heeft in 2010 een sterke rally achter de rug. Zolang de problemen in Europa, maar ook wereldwijd, voortduren, verwacht ik dat de valuta onder druk komen te staan. De euro en de dollar zullen t.o.v. elkaar gaan fluctueren. Door deze fluctuaties ontstaat onzekerheid en gaat men vluchten in edelmetalen. Het is zeer opvallend dat niet alleen de grote spelers edelmetalen aankopen. De kleinere spelers richten zich vooral op het zilver.
Een kilo zilver is zichtbaar veel goedkoper dan een kilo goud en door het lagere budget van de kleinere belegger schakelt hij over op zilver. Eind 2010 explodeerde de zilverprijs door diverse redenen. Een kilo zilver kostte ongeveer €700 euro, een kilo goud ongeveer €34,000.
De kapitaalvlucht in het zilver is in mijn ogen te omschrijven als hype, omdat de kleine belegger plotseling het zilver lijkt te hebben ontdekt als vluchthaven tegen de onzekere financiële markten. Zolang de landen/schuldencrisis blijft voortduren, zal dit blijven voortduren. (Het zilver had nog een inhaalslag te maken met het goud op de lange termijn). Mocht de hype nog groter worden, dan kan dit een enorme knal omhoog betekenen.
In mijn visie kan de goudprijs in 2011 oplopen richting niveaus van $1.500. In etappes kan de koers ook oplopen richting $2.000. Ook zullen er nog wel correcties tussendoor te zien zijn. Koersdoelen voor zilver zijn moeilijker. Handel in zilver is speculatiever. Als goud $1.500 bereikt zal het zilver richting $35/36 gaan. Als goudkoers $2.000 raakt dan zal het zilver in gelijkwaardige omstandigheden een koers laten zien van $50/55.
Conclusie: Edelmetalen blijven zeer interessant.
Valutamarkten
In 2010 zijn er op deze markten heel wat bewegingen te zien geweest. De valuta van een land wordt minder interessant wanneer het in die landen minder gaat. In de V.S. is de productie op orde, maar zijn er problemen met main street (hoge werkloosheid) en met de grote hoeveelheid dollars die wordt bijgedrukt.
In combinatie met de al genoemde kapitaalvlucht kan de dollar een stuk lager. T.o.v. de yen is de dollar momenteel veel zwakker. T.o.v. de euro is het moeilijk, omdat beide gebieden grote problemen hebben. Koersdoelen zijn moeilijk te stellen.
Als het goud sterker wordt, betekent dat dat er een kapitaalvlucht van valuta naar edelmetalen ontstaat. Dan zul je in je eigen hoofd weer een soort van goudstandaard moeten invoeren. Stel dat de verhouding euro/dollar 3 of 4 keer fluctueert met 10 cent en we blijven in de buurt van een koers van 1,25 tot 1,45, dan moet je er een aantal andere munten bij pakken om te kijken wat de daadwerkelijke situatie is. Kijk naar wat de Japanse yen doet, wat de Australische dollar doet en wat de minder bekende Noorse Kroon doet en wat de edelmetalen doen. Als edelmetalen en andere valuta sterker worden, dan kun je er van uitgaan dat euro/dollar minder waard worden. Het is de wet van de communicerende vaten… De ene keer komt de euro onder druk. Op het andere moment zijn er weer problemen in Amerika en dan staat de USD onder druk.
Conclusie: Ik verwacht vooral veel moeilijk te voorspellen fluctuaties op de valutamarkt.
Olie
De olieprijs is aan het versterken. Momenteel staat het boven de $90,-. We gaan in 2011, denk ik, de $100,- wel bereiken. De olie zal dus wel wat duurder gaan worden. Dat betekent niet dat we weer historisch hoge prijzen gaan krijgen, want er zal vast een correctie op komen, zeker als het economisch weer minder gaat.
Azië en Brazilië zullen misschien een pas op de plaats maken. Je ziet dat zij daar wat aan de rentes aan het doen zijn om de inflatie in te dammen. Dit betekent een lagere economische groei en daarmee ook een mindere stijging van het oliegebruik.
Conclusie: Ik zie wel een stijging naar de $100,-, maar een veel hogere stijging ga ik niet incalculeren.
Indices
Het voorspellen van de indices is het moeilijkste van het verhaal. Ze zijn zeer afhankelijk van de valutamarkten. Zo is een goedkopere dollar goed voor Wall Street. De AEX hebben we in 2010 gezien tussen de 300 en 350 punten. Een eindejaarsrally zou nog kunnen, maar de hele ontwikkeling van de AEX index is zwak te noemen. DAX ontwikkelde zich sterker tot 7000 punten. Dow Jones en zeker de Nasdaq en de Transport Index zijn wel sterker geworden. Aziatische indices zijn in 2010 ook sterker geworden en de emerging markets zeker. Die hebben mooie winsten in 2010 gehaald.
Maar dan 2011. Ik verwacht nog de nodige problemen in de economie en op de financiële markten, waardoor ik niet verwacht dat aandelenmarkten hele grote stijgingen gaan laten zien. Sommige analisten denken dat 2011 het jaar van de aandelen wordt. Daar heb ik moeite mee. We hebben al een behoorlijke rally achter de rug vanaf maart 2009.
Ik zie niet in waarom er nu nog heel veel bij zal komen. Exotische koersdoelen die hier en daar genoemd worden, zal ik zeker niet noemen. Ook al zullen er best mooie periodes tussen kunnen zitten.
Ik verwacht dat er best wat koerscorrecties kunnen plaatsvinden, maar de markten zullen niet in elkaar storten. Een schrikbeweging is heel goed mogelijk. Maar of het zo’n impact gaat hebben dat we weer gaan crashen, betwijfel ik. Er zal best wel wat bij komen en we kunnen misschien diep vallen, maar in saldo verwacht ik dat er weer niet veel zal gebeuren.
Het is moeilijk de beurs te voorspellen voor 2011. Dit zou ik liever niet doen. Ik verwacht dus dat we niet gaan crashen, maar ook niet dat we heel hoog zullen stijgen. Als handelsjaar kan het jaar 2011 best goed worden. Voor een trader zal 2011 zeker mogelijkheden bieden. Voor een belegger veel minder.
Landen/schuldencrisis
De landen/schuldencrisis blijft een groot probleem. Het is moeilijk te voorspellen welke impact dat gaat hebben op de totaliteit van de economie en financiële markten. In 2011 zijn nog vele miljarden nodig om alles op gang te houden. Of dat op lange termijn zoden aan de dijk gaat zetten, is in mijn optiek twijfelachtig. In 2011 zullen we zien of de scheurtjes gerepareerd gaan worden of groter gaan worden. Die miljarden zullen zich nog een keer tegen ons gaan keren.
De sterken zullen de zwakkeren overeind moeten houden, maar de vraag is hoe sterk de sterken zijn?