Het blijft rommelen op de Valutamarkten, de Yen wordt opnieuw sterker terwijl de Euro enorm aan het verzwakken is. Wel is het zo dat nu de dollar beter voor de dag komt ten opzichte van de euro maar dan weer niet ten opzichte van de Yen. Met andere woorden, de Yen is momenteel de sterkste munt globaal bekeken, maar dat is dan weer enorm slecht voor de Japanse economie die maar niet los komt. We kijken deze week onder andere naar de dollar die mogelijk even kan toppen nu.
Dollar sterker:
De dollar gewogen tegenover de belangrijke wereldmunten wordt sterker, dat merken we natuurlijk al aan de verzwakking van de euro maar de belangrijke USD Index die de algemene waarde van de dollar het best weergeeft geraakt boven de 80 punten. Vorige week hebben we zelfs even de 81,5 punten gezien waardoor de top van eind 2010 werd bereikt. De vraag is nu of de dollar uit kan breken met als doel de 84 – 85 punten in eerste instantie en later tot de 87 – 88 punten waar we nog een eerdere top zien staan. Wel moet de index eerst die 81,5 punten zien te doorbreken, zover is het nu nog niet. Dat is de stand van zaken op dit moment voor wat betreft de dollar in het algemeen tegenover de andere wereldmunten, we kunnen het gerust sterk noemen.
Maar, het is nog niet zo dat de dollar nu plots weer als vluchthaven gezien moet worden, er blijven voldoende redenen achter de hand om de munt snel weer zwakker te maken. De dollar kent nu eenmaal van die periodes met kracht zoals nu, vooral de toestand in Europa zorgt momenteel voor een (tijdelijke) vlucht naar de dollar omdat andere munten al behoorlijk sterker zijn geworden. Aan de andere kant is het zo dat bijvoorbeeld de Zwitserse franc niet meer toe wordt gelaten als vluchthaven, niet ten opzichte van de euro in ieder geval, er werd een zogenaamde PLUG geslagen op de 1,20 Zwitserse franc waardoor de combinatie niet meer onder die 1,20 kan komen voorlopig. Tegenover de Yen wordt de dollar al helemaal niet sterker, we zien de Yen zelfs gestaag weer oplopen tegenover alle munten wereldwijd, en dan in het bijzonder tegenover de euro waar de 100 Yen voor 1 euro met gemak werd gebroken vorige week, we staan al rond de 98 Yen (10 januari) momenteel. Ook de dollar verzwakt tegenover de Yen gestaag …
Gemeten naar de dollar en de euro lijkt het me opnieuw opletten voor een interventie van de Bank of Japan op korte termijn, de concurrentie positie van Japan wordt door de dure Yen steeds moeilijker, de export naar Europa is in jaren niet zo duur geweest waardoor Europa het land zal ontzien. Vergeet niet dat het in Europa dan ook niet zo best gaat met de economie waardoor het mes aan 2 kanten begint te snijden. De Japanners staan volgens mij op punt om weer wat te gaan doen, want ook ten opzichte van de dollar die ook op zichzelf zoals ik al aangaf sterker is geworden mag de Yen wel wat goedkoper worden. We doen nu zo‘n 76,8 Yen voor 1 dollar, bij de vorige interventie stond er 75,5 Yen voor een dollar. Na de interventie stond er in no time 79+ op de borden.
Opletten vanaf nu dus, en iets waar men op in kan spelen door bijvoorbeeld een Turbo Long te kopen op de USD-JPY. De vorige keer bracht dat een mooie winst op, ik verwacht dat de kans daarop nu weer vrij groot is. Met andere woorden, hou die Yen goed in de gaten de komende periode.
Euro-dollar blijft zwak:
De 2e grafiek laat het verloop van de EUR-USD zien, het gaat steeds slechter merkt u ook als u naar de grafiek kijkt. Wel denk ik dat er een pauze kan komen als de zone 1,25−1,26 dollar wordt bereikt, een kort en krachtig herstel dat zelfs tot net boven de 1,30 dollar kan duren zit er dan wel in. Echter, de technische toestand momenteel is zo slecht dat ik vrees voor een hernieuwde test van de 1,20 dollar later dit jaar. Kan zelfs snel gaan eens de troubles binnen Europa weer gaan toenemen, we weten dat de crisis hier nog bij lange na niet is opgelost. De vraag is wat, en vooral wanneer er opnieuw wat naar buiten komt … Wordt vervolgd in een latere fase …
Grafiek Dollar index:
Grafiek EUR-USD:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl