...

TUSSEN HOOP EN VREES

8 mei 2012, 06:58 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De markt bli­jft zoeken naar een defin­i­tieve richt­ing voor de komende peri­ode, de AEX moest even terug tot onder de 300 pun­ten grens, de S&P 500 kwam terug tot rond de 1355 – 1360 pun­ten en moest daar snel beslis­sen of er meer dal­ing in zat of juist niet … Een lastige fase waar de BULL en de BEAR dagelijks met elka­ar in aan­rak­ing komen. Wie wint het gevecht? Gaan we omhoog of moet de markt het uitein­delijk opgeven waar­door we fors terug gaan moeten de komende weken?


Europa:
De ver­baz­ing was behoor­lijk groot maandag (7 mei) dat de markt zich na een diepe duik behoor­lijk terug kon slaan om zo uitein­delijk toch nog met een plus de dag uit kon gaan. De uit­sla­gen van de verkiezin­gen in Frankrijk en Grieken­land zorgden voor grote twi­jfels, en dat is nu net het­geen de markt eigen­lijk niet kan gebruiken. Naar­mate de sessie vorderde werd de onzek­er­heid min­der, de indices ger­aak­ten zelfs nog in de plus tegen het einde van de dag. Op zich achter­af bekeken logisch, een en ander was al lang in de stand van de index ver­w­erkt, want Hol­lande stond al die tijd al ruim op kop, het zou eerder een grote ver­rass­ing zijn geweest als hij de verkiezin­gen niet had gewon­nen.

Toch is er een en ander gaande als we naar de AEX kijken, de index kwam duidelijk onder de 300 pun­ten terecht met als gevolg een breuk van de bek­ende ste­un tussen de 301 en 305 pun­ten. Hier­door komt de weg open te liggen richt­ing de 280 pun­ten voor wat betre­ft de AEX index, op de week­grafiek hieron­der ziet u dat rond die 280 pun­ten de lijn onder de bodems van 2009 en vorig jaar uitkomen. Weer­stand voor de AEX index zien we eerst rond de 305 – 306 pun­ten, lat­er de lijn over de top­pen die nu rond de 318 – 322 pun­ten uitkomt. Zolang de AEX daar niet boven ger­aakt moeten we vrezen voor meer druk op de index.

Veel zal afhangen van de sit­u­atie bin­nen Europa, dat is logisch want elke nieuwe head­line over dit item zorgt voor een forse beweg­ing. Dat kan goed nieuws zijn, aan de andere kant ook slecht nieuws. Op dit moment stromen er vri­jwel dagelijks nieuwe feit­en bin­nen, en dat zorgt ervoor dat de enorme volatiliteit op de beurzen bli­jvend is. Voor ons nadelig aangezien de AEX meer en meer in de prob­le­men aan het komen is, zek­er na de duik onder de 300 pun­ten. Die 300 – 305 pun­ten zone is dan wel weer het gebied waar de index zich op kan mak­en voor de komende grote beweg­ing in de richt­ing van ofwel die 280 pun­ten of die weer­stand aan de bovenkant rond de 320 pun­ten. Bei­den kun­nen bin­nen enkele sessies bereikt wor­den, zek­er met de volatiliteit die we nu gewend zijn ger­aakt. Oplet­ten dus de komende weken, er kan nog veel gebeuren …

Wall Street:
Bij de S&P 500 zien we meteen dat de lange uptrend nog sterk is maar dat de kor­tere trend momenteel verkoop­druk ver­toont. De vraag is nu waar de bodem wacht voor deze toch sterke index. De bedri­jf­s­ci­jfers over het eerste kwartaal van 2012 kwa­men gemid­deld ruim boven de verwachtin­gen uit, de Amerikaanse multi­na­tion­als draaien hier­bij nog steeds op volle toeren, maar blijk­baar zit er toch al een en ander in de koersen ver­w­erkt. Aan de andere kant zijn er mijn inziens geen echte rede­nen om hierop een verkoop­golf van grote orde op te starten, de doel­stellin­gen voor de S&P 500 liggen nog ruim boven de 1400 pun­ten vol­gens de vele anal­is­ten die dat bereke­nen op de waarde van de bedri­jven op dit ogen­blik.

Een andere vraag is eerder waar de Dow Jones, en de S&P 500 nu zouden staan zon­der alle prob­le­men die er vanu­it Europa komen? Het is toch een een behoor­lijke rem op het geheel? Maar aan de andere kant absorberen mark­ten in feite alles, zo wor­den de feit­en gewogen om zo tot een bepaalde waarde uit te komen. De uitkomst van dit alles is op Wall Street uitein­delijk veel beter dan waarmee we het hier in Europa moeten doen, de Dow Jones bereik­te op 1 mei zelfs een stand die hoger lag dan de hoog­ste stand van 2011 en hier­door ook een niveau dat we in 4 jaar niet meer hebben gezien, ook de Nas­daq en de Nas­daq 100 deden het goed in deze fase. De S&P 500 kon ook doorstomen richt­ing zijn top van dit jaar maar ger­aak­te er net niet boven. Het waren vooral de tegen­val­lende cijfers over de werkgele­gen­heid die lat­er op de week voor verkoop­druk hebben gezorgd, tegen het einde van de week werd een ste­vige plus omge­bo­gen in een behoor­lijk ver­lies, het groot­ste ver­lies op week­ba­sis van dit jaar (2012).

Op Wall Street zit­ten we hier­door met een nieuwe sit­u­atie, de markt kon de nieuwe aan­val omhoog niet afron­den, er kwam verkoop­druk op gang, de BULLS wer­den getrak­teerd op een echte aan­val van de BEARS. De 1350 – 1355 pun­ten zone speelt nu toch een grote rol bij de S&P 500, het is een niveau dat we dit jaar, en vorig jaar een aan­tal keren voor­bij hebben zien komen. De ste­un (vorig jaar zware weer­stand) moet het wel houden, zo niet dan zou er wel eens een echte dal­ing op gang kun­nen komen met mogelijk verkoop­druk richt­ing de 1280 pun­ten waar tegen die tijd de oplopende ste­un­li­jn (zie grafiek) de koers moet kun­nen opvan­gen. Die 1275 – 1280 pun­ten is wel een ste­vige ste­un voor de index.

Samengevat:
Dat het een moeil­ijke markt is momenteel is bek­end, het is eigen­lijk al 2 jaar het geval, we lev­en tussen hoop en vrees. Daar waar de bedri­jven het vooral in de VS meer dan goed doen is er Europa waar men maar niet weet hoe het laat­ste hoofd­stuk zal wor­den geschreven in het meest span­nende economis­che boek dat we ons maar kun­nen voorstellen. Is dat met, of zon­der Grieken­land om maar even een hot item aan te kaarten? En hoe zal Span­je zich verder ontwikke­len? Zo kun­nen we nog wel een aan­tal vra­gen voor­bij lat­en komen. Kor­tom, we zijn nog lang niet van die enorme volatiliteit af, de beurzen zullen dan ook die forse uit­sla­gen bli­jven mak­en, zow­el omhoog als omlaag.

Wall Street bli­jft denk ik wel bin­nen de opgaande trend, gelukkig maar want als ook Wall Street het opgeeft, dan kun­nen we hier onze borst nat mak­en. Dan kri­jgt de markt hier in Europa een aan­val vanaf 2 kan­ten, eerst de bek­ende eigen moeil­ijkhe­den en vanaf de andere kant een sell­off vanaf Wall Street. Als dit sce­nario vorm zou kri­j­gen kan de AEX in no-time naar de 250 pun­ten of zelfs lager. De waan van de dag, daarmee moeten we het doen, hou daarom Wall Street de komende tijd extra goed in de gat­en, het is onze enige hou­vast in bange dagen … Wordt ver­vol­gd …


AEX Index week grafiek:


S&P 500 Index week grafiek:


Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.