...

THREE PEAKS followed by DOMED HOUSE !

16 januari 2006, 19:31 | Guy Boscart | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

" Three peaks + DOMED house tot CRASH !? " is een artikel dat ik op 23 oktober nogmaals bewerkte voor u ... De toen uitgestippelde weg werd nadien niet bevestigd zodat ik het patroon wat heb aangepast ... Als die theorie klopt dan kan de Dow Jones doorstoten tot rond de 12.000~12.250 pnt voor dat we fors omlaag gaan met deze index ... Deze weg probeer ik al vanaf maart vorig jaar te zoeken en gezien de enorme terugkoppeling op dit artikel kom ik er nu met de nieuwe feiten nogmaals op terug ...

Spookhuisconstructie op de Dow Jones index

Het is alweer 8 maanden geleden dat ik het artikel " Three peaks + DOMED house tot CRASH !? " op de site heb geplaatst zodat het nu een mooi moment is om er even op terug te kijken en vooral om te constateren of de uitgestippelde weg wel werd gevolgd. Zoals u in dit artikel kunt zien lijkt het erop dat de Dow Jones dit tot op heden perfect doet.

Uiteraard spookt deze titel alweer door ons hoofd als we er naar kijken maar het zal denk ik wel meevallen omdat er veel lezers zullen denken .."Daar heb je hem weer met zijn doemscenario`s".. Dat klopt, ware het niet dat ik het doemscenario nog steeds op ons af zie komen .. Het moeilijke hierbij blijft vooral de timing, en er een tijdstip erop zetten blijft altijd zeer lastig .. Wel wordt de tijd tot de dag dat de klap komt telkens korter .. Gelukkig begrijpen veel lezers (ook uit de professionele hoek) wel wat ik hiermee bedoel ..

Three peaks Followed by Do(o)med House:

Eerst laat ik nogmaals kennis maken met het toppatroon "Three peaks Followed by Domed House" dat er toch zeer beangstigend uitziet. Het toppatroon bestaat zoals u hieronder ziet (figuur 1) uit 28 punten, eerst een topvorming gemaakt door 3 pieken (toppen) gevolgd door een stevige correctie. Daarna volgt er vanaf de bodem (zie punt 10) een nieuwe stevige rally die via de bekende "Wall of fear" steeds verder doorzet zonder een echte pull back te laten zien. Daarna rond punt 23 wordt de top gemaakt gevolgd door de daling tot punt 26 en later tot punt 28 waar de bodem zou moeten uitkomen. Die bodem zou dan ongeveer gelijk moeten zijn aan punt 1 en punt 10. Zie figuur 1 waar het niveau van punt 1, punt 10 en punt 28 op hetzelfde punt uitkomen...

Figuur 1

Situatie tot maart 2005 en die tot op heden :

Figuur 2

Figuur 3

Het verloop is vrijwel identiek aan dat van de theoretische chart (figuur 1). Punt 1 eind 1998 en punt 10 eind 2002 liggen rond de 7400 pnt en dat is dus op hetzelfde niveau. Na de bodem op punt 10 waar de bodem werd gemaakt in oktober 2002 kwam er een rally op gang die duurde tot punt 23 waar de top werd gemaakt en ook hier zien we op de chart van de Dow Jones dat punt 23 er staat.

Op figuur 2 en 3 ziet u het verloop van de Dow Jones, daar heb ik net als in figuur 1 van het patroon al de nummers toegevoegd zodat u duidelijk de overeenkomsten kunt zien. In maart heb ik de punten 22 tot 25 er zelf bij getekend. Op de chart tot op heden ziet u dat de Dow Jones in werkelijkheid die punten ook heeft neergezet zodat de vergelijking met het theoretische pad nog steeds perfect klopt.

Het is een verontrustende ontwikkeling dat het plaatje tot nog toe volledig klopt. De index is op dit moment op weg richting punt 26 dat ongeveer rond de 9700 pnt uitkomt. Daarna moet de index herstellen tot punt 27 dat ongeveer rond de 10.000 pnt uitkomt dan. Daarna moet de genadeklap komen tot punt 28 dat gelijk moet liggen met punt 1 en punt 10. Het doel van punt 28 ligt dan ook op 7400 pnt, dat is ongeveer 2800 pnt onder het huidige niveau van de Dow Jones index.

De top die we herkennen door punt 23 en net onder de 11.000 pnt wordt binnen dit patroon gezien als de top die er wel eens voor een lange tijd kan blijven staan. In deze analyse van maart 2005 heb ik vermeld dat die top ergens tussen de 10.900 en 11.150 pnt zou kunnen uitkomen.

Op de echte chart van de Dow Jones (figuur 3) heb ik punt 26, 27 en 28 er zelf nog bijgeplaatst conform het vervolg vanaf punt 25 op de theoretische figuur (figuur 1).

De naam doet u al huiveren " Three peaks followed by Domed House " .. En neen, dat ziet er zeker niet zo prettig uit. Dat een dergelijk patroon voor een zeer grote daling kan zorgen lijkt me dan ook meer dan duidelijk, en ook u als lezer zal dit niet kunnen ontkennen.

Vergelijk opzienbarend:

De overeenkomsten zijn dus opzienbarend, vergelijk zelf maar de charts en de figuur waarvan we de " Tree Peaks and a Domed House " patroon vanaf leiden. De laatste rally die plaatsvindt vanaf eind 2002 tot de top begin dit jaar (2005) is er een die al lange tijd gedoemd is te mislukken. Niet voor niks waarschuw ik u als belegger voor de gevaren die men niet ziet (of wil zien). Bij de beurs Roundup waar ik dagelijks enkele keren de markt van commentaar voorzie heb ik het daarom over de Wall of Fear, of de poppenspelers die de markt hoog proberen te houden.

Daar ligt op dit moment het grote probleem gezien het juist de bedoeling is om iedereen weer positief te laten kijken naar de aandelenmarkt zodat men zo snel mogelijk de slechte zaken die nog maar net achter ons liggen vooral te doen vergeten. We merken ook dat de volumes laag blijven bij de pogingen tot herstel, duidelijk bij rally`s is dat er geen verkopers zijn. De kopers blijven zoals ik al vaak heb aangegeven weg zodat het voor de partijen die de markt wat hoger willen zeer gemakkelijk te sturen is. En dit via een zeer lage volatiliteit.

De recente rally`s gingen steeds gepaard met een extreem lage volatiliteit, de VIX kwam rond de 10% uit vooral door dat de bewegingen die de indices intraday lieten zien bij stijgingen van maximaal 0.7 tot 1% (dit tussen hoog en laag). Er ontstaat nu zeker ruimte genoeg omhoog om deze volatiliteit te laten oplopen, dit kan ervoor zorgen dat de intraday bewegingen veel groter worden tot 2 a 3%. De VIX probeert op dit moment uit te breken richting de 20%, daar kunnen we na onrust angst verwachten. En die angst zal nodig zijn om de laatste bewegingen van dit patroon te realiseren, vooral van punt 24 naar punt 25 en van punt 27 naar punt 28 waar de angst in paniek kan omslaan.

Markt bezig met laatste stuiptrekkingen?
De markt lijkt nu dus klaar met de stijging waar rond punt 23 mogelijk een definitief hoogtepunt werd bereikt, ik denk dat het nu belangrijk is om enkele van de onderliggende technische feiten wat te herzien aangaande mijn eerdere opstelling. Bijkomend wil ik u proberen uit te leggen waar we op dit moment staan bij het model “Three peaks followed by Domed House” wat is gebaseerd is op de historische getalsmatige weergave. Uit vroegere modellen blijkt dat het patroon van de 15 keer 14 keer uitkwam precies zoals het plaatje laat zien.
Zoals ik u de afgelopen maanden al heb uitgelegd bracht de CRASH vorig jaar geen uitkomst, ik ging er toen vanuit dat de 7400 pnt meteen kon worden opgezocht als de Dow Jones toen onder de 9700 pnt terecht zou komen. Een nieuwe rally was dus het gevolg met een stevige stijging tot net onder de 11.000 pnt. Maar zoals u nu kunt zien is het uitstel van executie, het patroon dat we nu zien kan de index tot punt 28 brengen en dat punt komt net als ik vorig jaar aangaf uit op 7400 pnt. Vandaar dat ik tussentijds niet positief kon worden, de dreiging van die 7400 pnt blijft staan als een huis. Waarom zou ik tussentijds mijn visie naar positief moeten wijzigen?
U ziet dat het eindpunt snel dichterbij komt, of het patroon nu echt klopt zullen we denk ik ergens eind dit jaar of tijdens de eerste maanden van volgend jaar kunnen navertellen. Van punt 1 tot punt 25 klopt het zeker, we zijn nu op weg richting punt 26 waarna er nog 2 zijn te gaan. Het herstel tot punt 27 en de domper tot punt 28. Als ik het nu in percentage uitdruk dan is 90% van het patroon al voltooit, nog 10% te gaan. De CRASH zal dus niet al te lang meer op zich laten wachten.
Soms vertellen figuren meer dan de theorie erachter:
Hieronder ziet u 2 keer hetzelfde huis, een keer als spookhuis en een keer als koepelhuis waarop de naam van dit technische patroon op is gebaseerd. We hebben er voor u de nummers bijgeplaatst zodat duidelijk wordt wat men precies bedoeld, dat lijkt me toch een zeer duidelijke uitleg van een Domed House.
Figuur 4: Spookhuis en koepelhuis naast elkaar:


Guy Boscart
© US Markets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.