...

Three peaks + DOMED house tot CRASH !?

7 maart 2005, 10:06 | Guy Boscart | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

"Three peaks followed by DOMED HOUSE" is een zeer angstig patroon dat natuurlijk niet vaak voorkomt .. Toch lijkt het me zinvol hier dieper op in te gaan omdat de Dow Jones dit patroon tot nog toe perfect volgt ... Het patroon wordt in 14 van de 15 keer afgemaakt .. Via de grafieken heb ik alles in kaart gebracht, de Dow Jones kan hierdoor in grote problemen kunnen komen, en nogmaals .. Sneller dan iedereen verwacht .. Lees deze analyse met illustratiemateriaal verder ....

Spookhuisconstructie op de Dow Jones index in de maak?

De beelden spoken al door het hoofd zodra u de titel van deze column- analyse ziet verschijnen, maar het zal wel meevallen omdat er veel lezers zullen denken .."Daar heb je hem weer met zijn doemscenario`s".. Dat klopt, ware het niet dat ik het doemscenario nog steeds op ons af zie komen .. Het moeilijke hierbij blijft vooral de timing, en er een tijdstip erop zetten blijft altijd zeer lastig .. Het kan 1 week, 1 maand maar ook nog een kwartaal duren voor dat de grote schuiver komt .. Gelukkig begrijpen veel lezers (ook uit de professionele hoek) wel wat ik hiermee bedoel ..

Three peaks Followed by Do(o)med House:

Laat ik meteen maar beginnen met het toppatroon "Three peaks Followed by Domed House" dat er toch zeer beangstigend uitziet. Het toppatroon bestaat zoals u hieronder ziet (figuur 1) uit 28 punten, eerst een topvorming gemaakt door 3 pieken (toppen) gevolgd door een stevige correctie. Daarna volgt er vanaf de bodem (zie punt 10) een nieuwe stevige rally die via de bekende "Wall of fear" steeds verder doorzet zonder een echte pull back te laten zien. Dit is dan ook identiek aan wat we zien wat er gebeurde na dat de bodem werd gemaakt in oktober 2002 (zie punt 10 op chart Dow Jones).

Op figuur 2 ziet u het verloop van de Dow Jones, daar heb ik net als in figuur 1 van het patroon al de nummers toegevoegd zodat u duidelijk de overeenkomsten kunt zien. Een verontrustende ontwikkeling is dat het plaatje tot nog toe volledig klopt. De index bereikt op dit moment punt 23, punt 23 wordt gezien het patroon dan ook de top die er dan wel eens voor een lange tijd kan blijven staan. Die top zou ergens tussen de 10.900 en 11.150 pnt kunnen uitkomen wat in elk geval een stuk boven punt 21 is (op figuur 1 en 2 te zien).

Op de echte chart van de Dow Jones (figuur 2) heb ik punt 24, 25, 26, 27 en 28 er zelf bijgeplaatst conform het vervolg vanaf punt 23 op de theoretische figuur (figuur 1).

Figuur 1

U ziet hierboven de theoretische figuur met hieronder de Dow Jones met de zelfde cijferreekt. Het patroon past precies over het verloop van de Dow Jones op langere termijn .. De naam doet u al huiveren " Three peaks followed by Domed House " .. En neen, dat ziet er zeker niet zo prettig uit. Een dergelijk patroon kan bij de index voor een zeer grote daling zorgen.

Figuur 2

Vergelijk opzienbarend:

De overeenkomsten zijn dus opzienbarend, we zien 2 keer een "Wall of Fear" (verder WOF) op de beide grafieken. De ene tussen punt 14 en 15. de volgende is de huidige WOF tussen punt 20 en 21. Over die WOF heb ik het al vaker, zoniet dagelijks over in de updates ofwel de "Beurs Roundups". Daar ligt op dit moment het grote probleem gezien het juist de bedoeling is om iedereen weer "sunny" te laten kijken naar de aandelenmarkt zodat men zo spoedig mogelijk de slechte zaken die nog maar net zijn geweest vooral te laten vergeten. We merken ook dat de volumes laag blijven bij het beklimmen van de WOF, duidelijk hierbij is dat er geen verkopers zijn. De kopers blijven zoals ik al vaak heb aangegeven weg zodat het voor de partijen die de markt omhoog willen zeer gemakkelijk is die te sturen. En dit via een veel te lage volatiliteit.

Beide stijgingen gingen gepaard met een extreem lage volatiliteit, de VIX kwam rond de 11% uit vooral door dat de bewegingen die de indices intraday lieten zien maximaal 0.7 tot 1% bedroegen. Er ontstaat nu zeker ruimte genoeg omhoog om deze volatiliteit te laten oplopen, dit kan ervoor zorgen dat de intraday bewegingen veel groter worden tot 2 a 3%.

Markt bezig met laatste stuiptrekkingen?
De markt lijkt nu dus volop bezig te zijn met zijn laatste poot omhoog om een definitief hoogtepunt te bereiken, ik denk dat het nu belangrijk is om enkele van de onderliggende technische feiten wat te herzien aangaande mijn eerdere opstelling. Bijkomend wil ik u proberen uit te leggen waar we op dit moment staan bij het model “Three peaks followed by Domed House” wat is gebaseerd is op de historische getalsmatige weergave. Uit vroegere modellen blijkt dat het patroon van de 15 keer 14 keer uitkwam precies zoals het plaatje laat zien.
Zoals ik u de afgelopen weken al heb uitgelegd bracht de tussenliggende termijn niet de crash teweeg richting eerst de 7300 pnt maar zijn we nog steeds bezig met de rally vanaf 25 oktober rond het toen kritische punt (zie figuur 3). De rally duurt nu al ruim 4 maand en de beweging is reeds 1300 pnt vanaf die 9700 bodem op 25 oktober 2004. Inderdaad, dat is een formidabele beweging van op de Dow Jones en als je die als analist ziet aankomen (de beweging) maar je geeft die aan in de verkeerde richting (naar beneden toe) dan hoor je zoiets onmiddellijk terug in de markt.
De keuze viel op een forse stijging:
Maar goed, het gebeurde en in plaats dat er een grote daling kwam won de beurs fors na 25 oktober. Pas na de rally aan de gang was kwamen de “wisselvallige analisten” natuurlijk vanuit hun schuilplaats en roepen allemaal in koor dat het nog hoger gaat. En daar zijn we op dit moment inderdaad nog mee bezig, de beurs kan niet meer omlaag en of men het nu wil of niet kopen .. kopen .. en nog maar eens kopen .. Het kan niet op, vooral op Wall Street niet .. Echter, waar blijft de grote groep kopers? Waar blijft de toename van het volume? Ik zie het nergens als ik naar de dagelijkse volumes kijk van de afgelopen maanden .. Hieronder op figuur 3 ziet u nogmaals 25 oktober als de belangrijkste dag van het afgelopen jaar..
Figuur 3
Soms vertellen figuren meer dan de theorie erachter:
Hieronder ziet u 2 keer hetzelfde huis, een keer als spookhuis en een keer als koepelhuis waar het technische patroon op is gebasseerd. We hebben er voor u de nummers bijgeplaatst zodat duidelijk wordt waar het patroon naar is vernoemd, dat lijkt me toch een zeer duidelijke overeenkomst. Zie figuur 4.
Figuur 4: Spookhuis en/ of koepelhuis naast elkaar:

Nogmaals de gevaarlijke punten boven de financieele markt:
Hieronder ziet u nogmaals de punten die voor hetgeen ik vrees kunnen gaan zorgen.
  1. Het "TWIN DEFICIT" dat een steeds dramatische vorm aanneemt, de schulden lopen dagelijks verder op. De consument blijft consumeren maar leent zich helemaal vast.
  2. Het tekort komt al uit op 7.900 miljard dollar (zie live: http://www.uwsa.com/uwsa-usdebt.html ) wat per inwoner uitkomt op 26.350 dollar.
  3. Het handelstekort dat vorig jaar opnieuw een verontrustend record bereikt, het totaal voor 2004 kwam uit op 618 miljard dollar.
  4. Werkgelegenheid, nog steeds te weinig banen om de groei op te kunnen vangen. De jobmarket moet met minimaal 350.000 banen per maand groeien om de vraag te kunnen beantwoorden. Dat gebeurd nog lang niet en Bush loopt ver achter op elk schema.
  5. De dollar die ver terugvalt, tegoeden worden terug gehaald en nieuw kapitaal blijft weg. De euro kan later nog tot de 1,40~1,45 dollar oplopen. Bij doorbraak van die grens liggen niveaus van 1,60 en 1,75 dollar voor 1 euro te wachten.
  6. De inflatie, die krijgen we er nu nog als extra probleem bij. De inflatie loopt op zodat de rente hoger moet. De FED zal door de wegzakkende dollar en de oplopende inflatie de rente veel sneller moeten verhogen. Hogere rentes zullen dan weer zwaar wegen op het tekort en op de schulden van de Amerikaanse burgers. Gevolg? De burger kan minder geld uitgeven en kan ook in de problemen komen met als gevolg dat die richting de groep armoede verdwijnd. Ook dit wordt een groot probleem.
  7. De financieele constructies die met hefboomconstructies grote posities moeten afdekken, die derivaten constructies die via computersystemen elkaar in evenwicht moeten houden zijn natuurlijk niet tegen een zwaar financieel drama opgewassen. Denk hier bijvoorbeeld aan de huizenmarkt, als die door wat voor reden dan ook 20 tot 30% moet inleveren dan geraken bedrijven als Fannie Mea en Freddy Mac door die vorm van financieele dekking zeker in grote problemen om hun dekkingen na te kunnen komen. Dit zou een grote aardverschuiving teweeg kunnen brengen die veel banken en financieele instellingen tot een papieren waarde van 0 kunnen brengen. Dat kan toch niet hoor ik u al denken? Wel, denkt u aan Barings en aan Hendersson die beiden veel banken op hun voetstukken deed trillen. Ok, dat zijn veel mensen al lang vergeten, laat staan .. Veel beleggers weten het niet eens (meer) .. De AEX halveerde daardoor in 1997~1998. Fannie Mea loopt niet onopvallend al enkele weken fors terug, op figuur 3 ziet u een grafiek. De koers komt vanaf begin dit jaar boven de 71 dollar al terug tot rond de 57 dollar afgelopen week. Zie figuur 3
  8. Veel te hoge beurskoersen, de Dow Jones zou rond de 5000~6000 pnt juist geprijst zijn. Alles daarboven is gevaarlijk en overgewaardeerd in een land waar het financieele stelse zo slecht geregeld is. Als de Dow Jones ondergewaardeerd zou zijn op de manier waarop die nu is overgewaardeerd dan stond de index nu op nog geen 3000 pnt.
  9. Er zijn uiteraard nog meer punten, in mijn updates kom ik er indien nodig op terug.

Guy Boscart
© US Markets.nl


Guy Boscart
© US Markets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.