...

TA Goud: Goud technisch aantrekkelijk na hapering aandelenmarkten

7 april 2017, 12:15 | Daïm Boscart | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Nu de aan­de­len­mark­ten de afgelopen weken de voet van het gaspedaal hebben gehaald ontstaan er weer nieuwe kansen voor de grond­stof­fen. Zo zien we een mooie posi­tieve ontwik­kel­ing in de goud­pri­js die de afgelopen peri­ode weer afrekent met enkele belan­grijke weer­standen. Zow­el op de lange ter­mi­jn als op de mid­del­lange ter­mi­jn ver­beteren de tech­nis­che con­di­ties voor zow­el goud als voor de oliepri­jzen. Een korte TA waarin we kijken naar de WEEK en DAG grafieken van goud.


Goud in trek
De goud­pri­jzen zijn de afgelopen weken serieus in waarde geste­gen. Vlak nadat de Amerikaanse beurzen nieuwe All Time Highs noteer­den rond het begin van de maand maart kelderde de goud­ko­ers. Uitein­delijk viel de goud­pri­js terug tot onder de $1.200 per troy ounce. Na de cor­rec­tieve beweg­ing op Wall Street waar de koersen zo’n 3% terugvie­len wist de goud­pri­js goed te her­stellen. Het edel­metaal noteert inmid­dels zelfs de hoog­ste pri­js van het huidi­ge kalen­der­jaar ($1.265) en staat hier­mee weer rond de koer­sniveaus van vlak na de pres­i­dentsverkiezin­gen in Ameri­ka.

Nu de goud­pri­js weer enkele oude top­zones opwaarts heeft door­bro­ken zijn de opwaartse mogelijkhe­den voor goud weer aanzien­lijk toegenomen. Zow­el op de mid­del­lange als op de lange ter­mi­jn heeft de goud­pri­js enkele mooie stap­pen gemaakt. Enkele tech­nis­che weer­standsindi­ca­toren zijn niet in staat gebleken om de opmars van goud een halt toe te roepen en zodoende wacht­en er nu mogelijkhe­den aan de bovenkant van zow­el de week- als de dag­grafiek.

Mid­del­lange ter­mi­jn — Dag­ba­sis
Voor koersverwachtin­gen op de korte- en mid­del­lange ter­mi­jn kijk ik onder andere naar de dag­grafiek. De ontwik­kelin­gen op de dag­grafiek geven duidelijk aan wat voor een sen­ti­ment er momenteel heerst op de mark­ten en daar­naast gebruik ik vaak enkele mooie tech­nis­che indi­ca­toren zoals het 50- en 200-daags gemid­delde die in het verleden hun waarde al vak­er hebben bewezen.

Wat direct opvalt aan dag­grafiek van goud is dat de goud­pri­js momenteel op een belan­grijk Kruis­punt” staat. De goud­pri­js heeft de afgelopen dagen een mooie beweg­ing omhoog ingezet nadat het 50-MA opwaarts is door­bro­ken. Verder zien we dat de goud­pri­js van­daag echt vertrokken is gezien het feit dat de goud­pri­js van­daag ook het 200-MA opwaarts heeft weten te door­breken.

Genoeg kansen voor goud dus om een verdere opwaartse opmars te starten vol­gens de dagchart maar rond de huidi­ge koer­sniveaus wacht nog een zeer belan­grijke weer­stand: de neer­waartse weer­stand­sli­jn over de top­pen die de goud­pri­js al vanaf medio 2016 in bed­wang houdt. Deze weer­stand­sli­jn die rond de $1.270-$1.275 uitkomt is van­daag voor het eerst in lange tijd weer getest door de goud­pri­js. Echter wist men deze weer­stand niet direct te door­breken. Zodoende wacht er de komende uren/​dagen nog een belan­grijke opdracht voor goud. Aan de onderkant is het van belang dat men boven de $1.257 bli­jft noteren ter­wi­jl aan de bovenkant serieuze neer­waartse druk ontstaat rond de $1.270. Een lastige range voor goud op het moment maar bij aan­houdende onzek­er­heid op de aan­de­len­mark­ten kan de goud­pri­js wel eens een opwaartse door­braak forceren waar­na de koer­sniveaus van medio 2016 weer in beeld komen.

Dai­ly Goud:De weekchart voor de lange ter­mi­jn doe­len
Op de week­grafiek van Goud zijn er ook wat opmerke­lijke ontwik­kelin­gen waar te nemen. De afgelopen zes jaar zit de goud­pri­js in een behoor­lijke down­trend waar­bij de goud­pri­js is terug gevallen van de top van $1.920 (2011) naar het koer­sniveau van de afgelopen peri­ode rond de $1.100-$1.200. Hier danst de koers al enkele maan­den rond twee belan­grijke voortschri­j­dende gemid­delden namelijk het 50- en 200-weeks gemid­delde. De afgelopen weken zien we meerdere pogin­gen van de BULLS om de goud­pri­js boven deze twee weer­stand­sli­j­nen te kri­j­gen en met de koerssti­jging van de afgelopen peri­ode zijn de BULLS er wederom in ges­laagd om de goud­pri­js boven deze weer­stand­sli­j­nen te stuwen. Een posi­tieve ontwik­kel­ing voor de goud­pri­js aangezien een aanzien­lijk deel van de neer­waartse druk is weggenomen.

Wat verder opvalt is dat de MA-lij­nen elka­ar de afgelopen peri­ode hebben gekruist, het 50-MA heeft het 200-MA opwaarts door­bro­ken. Een GOLD­EN-CROSS noe­men we dit, een zeer BULL­ISH sig­naal waar­bij anal­is­ten uit­gaan van een ver­vol­gsti­jging op de mid­del­lange ter­mi­jn.

Ondanks deze posi­tieve ontwik­kel­ing voor de BULLS omtrent de voorschri­j­dende gemid­delden is men nog steeds niet af van alle neer­waartse druk op de goud­pri­js. Zo komt de goud­pri­js momenteel onder druk te staan door de neer­gaande trend van de afgelopen zes jaar. De weer­stand­sli­jn over de top­pen die de goud­pri­js nu al zes jaar geen toe­gang ver­schaft tot hogere koer­sniveaus komt nu uit rond de $1.280-$1.290 zone waar de druk op de goud­pri­js nu wordt opgevo­erd. Een uit­braak boven deze weer­stand­szone zou voor een zeer BULL­ISH beweg­ing voor goud op de lange ter­mi­jn kun­nen zor­gen. Het is dan wel zaak dat men boven de MA’s bli­jft bewe­gen, het 50-MA mee omhoog beweegt en dat de overige inter­mar­ket indi­ca­toren de goud­pri­js gun­stig beïn­vloe­den.

De huidi­ge ral­ly op de aan­de­len­mark­ten heeft de aan­de­lenko­ersen al erg hoog gezet en de vraag die rijst is hoe­lang beleg­gers en instellin­gen nog in staat zullen zijn om deze hoge koersen vast te houden. Indi­en de aan­de­len­mark­ten gaan cor­rigeren is een toevlucht naar goud een logisch ver­volg. De ner­vositeit ron­dom de huidi­ge koersen neemt toe, de FED spreekt haar zor­gen over de waarder­ing van aan­de­len uit en de geopoli­tieke span­nin­gen kun­nen zor­gen voor een run naar waardev­aste investerin­gen.

Zodoende con­cludeer ik dat goud de komende jaren uit de neer­gaande cyclus kan rak­en en een beweg­ing richt­ing de koer­sniveaus van 2011 – 2013 kan gaan inzetten. Op de lange ter­mi­jn zou dit beteke­nen dat de goud­pri­js bin­nen enkele jaren weer rond de $1.800-$2.000 kan noteren. De eerste stap­pen richt­ing dit koers­doel zullen op de korte/​middellange ter­mi­jn moeten wor­den gezet. Zodoende verwacht ik dan ook een koer­sh­er­s­tel van goud tot $1.390,- , de top van novem­ber 2016.

Week­ly Goud:
Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.