Al een tijdje zien we dat de euro ten opzichte van de dollar aan het verzwakken is, de 1,30 dollar staat onder zware druk momenteel. Daarentegen is het wel zo dat de dollar sterker aan het worden is tegenover de meeste wereldmunten, via de USD Index is dat duidelijk te zien … Wat zijn de verwachtingen voor het komende jaar?
Euro:
Het is logisch dat de euro onder druk staat dit jaar, maar dat komt deze keer niet alleen door de Euro zone crisis. Het is vooral ook zo dat de dollar sterker aan het worden is ten opzichte van alle wereldmunten. Toch wordt de euro momenteel ook niet echt gekocht, men blijft er liever af en kiest men ervoor om het bezit te parkeren in andere valuta zoals in de dollar of in andere wereldmunten die sterk voor de dag komen. Denk hier bijvoorbeeld ook aan Australische dollars of Noorse kronen.
Bekijken we het tegenover de dollar dan moet de euro al een behoorlijk gevecht voeren met de 1,30 grens, eens de euro daaronder zakt dan komt de 1,27−1,28 in beeld. Aangezien ik verwacht dat de dollar tijdens het eerste kwartaal van 2012 nog sterker gaat worden zit een terugval van de euro tot de 1,23−1,25 er ook nog wel in de komende maanden. Niet best mogen we concluderen, al is het logisch dat de euro met de naweeën van de crisis blijft zitten. Een echte reden om de euro naar niveaus boven de 1,40 te sturen tov de dollar zie ik op korte termijn nu dan ook niet aankomen. Daarom, de euro kan het nog wel even moeilijk krijgen, maar de daling van de munt wil niet zeggen dat de euro zijn einde aan het naderen is zoals veel doemscenario‘s dat wel eens willen aangeven. Trouwens, in juni 2010 kwam de euro al even onder de 1,20 dollar terecht waarna de munt een jaar later naar de 1,49 dollar wist te herstellen. Nu is het weer even wat moeilijker maar mijn inziens komt alles op termijn wel weer goed … We kijken nu ook even naar de dollar in het algemeen, via de dollar index …
USD Index:
Voor wie nog niet weet wat die index exact inhoud, het is een gewogen index waar de dollar gemeten wordt met de grote wereld valuta. Zakt de index dan wordt de dollar zwakker in het algemeen, loopt de index zoals nu stevig op dan wil dat zeggen dat de dollar behoorlijk sterker wordt. Het verloop van deze index zegt dus meer over hoe de dollar ervoor staat dan dat we het alleen via de euro meten. Op de grafiek onderaan deze column kunt u duidelijk het verloop van de dollar zien gedurende de afgelopen jaren.
Sinds de zomermaanden werd de dollar al ruim 10% sterker. Technisch bekeken zou er nu wat rust moeten komen na deze eerste duidelijke fase omhoog, er is weerstand merkbaar rond de 80 – 81 pnt waardoor in feite het eerste doel werd bereikt. Maar, de kans is vrij groot dat de dollar nog verder omhoog kan zodra de 81 pnt wordt gebroken naar boven toe, dan ligt er plots een grote ruimte tot de index de zone 87 – 88 pnt bereikt waar ik zelf denk dat het maximale er dan moet staan. De vraag is natuurlijk nog of de dollar index die 81 pnt achter zich kan laten begin 2012, maar voor het eerste kwartaal van 2012 verwacht ik hoe dan ook een meer positief scenario voor de dollar.
Hierdoor kan zoals ik al aangaf de euro ten opzichte van de dollar verder inleveren. De VS is duidelijk al enkele stappen verder dan waar we hier in Europa staan op dit moment, de in 2011 door de Eurozone crisis opgelopen schade is niet zomaar weg te vegen, daar is nog wel een paar jaar voor nodig. Daarom denk ik dat het eerste kwartaal van 2012 voor de dollar samen met de aandelenmarkten goed voor de dag kunnen komen. Dat is wel de juiste samenstelling om vooral de opstart van 2012 op de financiële markten goed te ondersteunen. De dollar mag dan wel sterker worden, de munt is dan nog steeds niet te duur om er ons zorgen over te maken. Sterker nog, het vertrouwen in de dollar is zowat het belangrijkste wapen op de financiële markten …
Dag grafiek EUR-USD:
Week grafiek USD Index:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl