...

Staan de beurzen op knappen? Let dus op!

8 maart 2005, 19:56 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De stilte, onduidelijkheid en vooral de lage volatiliteit die de markt op dit moment laat zien staat me niet aan .. Er speelt iets achter de scher­men wat vrij groot moet zijn, een soort stilte voor de storm als je het mij vraagt .. De markt laat via ver­schil­lende diver­gen­ties zien dat er dagelijks wordt bijges­tu­urt door de rotatie van de sec­toren .. Wat Brazilie laat zien slaat ech alles !! .. Even een blik op wat voor een gevol­gen dit kan hebben ..

Gevaar boven de markt neemt steeds grotere vor­men aan:

In het ver­volg op het maandag geposte artikel ” Three peaks + DOMED house tot CRASH !? ” waar we het over een tech­nisch patroon hebben gehad neem ik de markt van­daag nog maar eens onder de loep. Het artikel Three Peaks trok zeer veel aan­dacht gezien het mas­saal werd gelezen gis­teren. Daarom laat ik u nog enkele charts met uit­leg zien.

Beurs laat vreemde din­gen zien:

De markt wordt vri­jwel iedere dag een stap­je hogerop gebracht via de al zo vaak ver­noemde Wall of Fear” met een volatiliteit die zeer laag is. De beweg­in­gen die we intra­day zien tussen de hoog­ste stand en de laag­ste stand bedra­gen amper 0,5% met af en toe een uitsch­i­eter naar de 0,75 of 1%. Ook de dalin­gen bli­jven tot nog toe bin­nen deze range maar komen vri­jwel niet voor gedurende de afgelopen maan­den. Op een dal­ing van totaal 400 pnt begin dit jaar bij de Dow Jones na bleef het sinds 25 okto­ber oplopen met nu al een plus van 1300 pnt. Vanaf de bodem bij de Dow Jones gemaakt in okto­ber 2002 zien we de Dow Jones reeds 3800 pnt hoger staan.. 

Een gevolg hier­van is natu­urlijk een zeer laag bli­jvende VIX, die komt tegen­wo­ordig niet eens meer boven de 15%. Hier­door blijkt alweer dat de markt geheel onder con­t­role is, verkop­ers zijn er amper omdat er vri­jwel geen angst bestaat. 

Vergeet uit­er­aard nooit dat dalin­gen met veel meer volatiliteit plaatsvin­den, dalin­gen bren­gen over het alge­meen veel grotere intra­day uit­sla­gen en gaan effec­tief sneller gerek­end naar het aan­tal pun­ten geme­ten naar het aan­tal dagen.

Hieron­der op figu­ur 1 ziet u de chart van de Dow Jones met de toch zeer grote beweg­ing vanaf de bodem.

Figu­ur 1

Maar waarom is er dan geen angst?

Vooral omdat er de afgelopen 2 jaar geen enkele keer werd toeges­taan dat de markt meer dan 10% inleverde. Sinds de bodem die werd gemaakt tussen okto­ber 2002 en maart 2003 wordt er echt alles aan gedaan om de beurs niet te lat­en doorza­kken richt­ing meer gematigde niveaus (Dow Jones 50006000 pnt). 

Zelfs de dal­ende dol­lar, de mega grote schuld­posi­tie van de VS, een amper aantrekkende arbei­ds­markt en de veel hogere rentes. De inflatie die er nu ook nog bijkomt blijkt zelfs nog geen reden om de markt in beweg­ing te bren­gen. En wat te denken van de meer dan ver­dubbel­ing van de oliepri­js per vat. De olie komt de afgelopen 6 maan­den al gemid­deld rond de 50 dol­lar uit per vat.

Juist, het elastiek­je staat max­i­maal ges­pan­nen op dit moment .. En als we de proef op de som nemen dan weet u wel uit ervar­ing wat er gebeurd als we het elastiek­je nog maar iets verder uit gaan rekken. Het groot­ste prob­leem nu is dat de mensen die de beurs niet dagelijks vol­gen nauwelijks bevat­ten wat er aan de hand is. Het enige wat er wordt gezien is dat de aan­de­len niet meer zakken, dat ze sti­j­gen met zeer grote risico‘s zien of willen ze natu­urlijk niet zien.

Een voor­beeld:

Stel dat de economie door de hogere rente of door een veran­der­ing van het gedrag door de con­sument of zelfs een finan­cieel deba­cel voor de helft verzwakt en dat zo de omzet en winst bij veel bedri­jven gaat dalen met 30 tot 40%. In dit geval kun­nen deze aan­de­len in snel tem­po met de helft in waarde gaan dalen.

Het spel­let­je met de sectoren:

Naast de ver­melde fac­toren valt het op dat de markt via sec­tor­ro­tatie de zak­en omhoog en omlaag stu­urt in kleine stap­pen, op figu­ur 2 ziet u de indices vanaf 25 okto­ber vorig jaar. We zien dat er peri­odes bij zijn dat de tra­di­tionele indices het beter doen dan de tech­nolo­gie, maar ook ander­som. Vooral vanaf de start van dit jaar doen de S&P 500 en de Dow Jones het veel beter dan de Nas­daq en de Nas­daq 100.

Op een of andere manier wordt de markt dus door een reeks com­put­ers in bal­ans gehouden door het geld vrij onop­val­lend van de ene in de andere sec­tor (index) te lat­en routeren. Het is zo uit­ge­bal­anceerd dat die com­put­ers op een moment de markt kun­nen sturen in de richt­ing waar ze die op willen sturen. Andere sys­te­men verdedi­gen dan weer de sec­tor (Index) waar de com­put­ers op dat moment niet aan het sturen zijn. Dit is vol­gens mij de uit­leg waarop nu de vaak ver­melde Wall of Fear” wordt bek­lom­men. Dit spel­let­je kan lang duren zolang de verkoop­druk weg­bli­jft, en die verkoop­druk is er op dit moment weer niet omdat men door kri­jgt dat de markt toch niet doorza­kt als er even wat dal­ing op gang komt.

Het zal uit­er­aard zeer grote gevol­gen hebben als er door wat voor een trig­ger dan ook een prob­leem bloot komt te liggen op de financiële mark­ten. Het mas­saal dumpen van aan­de­len door de par­ti­jen die er vanu­it gin­gen dat de beurs niet meer omlaag kon zal in zo‘n peri­ode voor een zeer grote schuiver zor­gen. De hier­boven zoge­naamd intel­li­gente com­put­ers ger­ak­en op die manier totaal van slag zodat ze bij iedere koopactie meteen een verkoopactie zullen moeten uitvo­eren bij het bereiken van een kri­tisch punt wat eerder is ingesteld. Deze samen­stelling van verkoop­druk kan een ket­tin­gre­ac­tie op gang bren­gen wat het verkoop-pro­ces alleen maar zal gaan voeden. 

Lat­er kom ik nog wel eens terug op deze zak­en, het ver­haal is nogal ingewikkeld om het in enkele zin­nen aan u uit te kun­nen leggen. 

Een ander opval­lend feit is dat de bank index duidelijk under­per­for­md door de oplopende rent in de VS. Alles gebeurd tot nog toe met vrij weinig omzet en blijk­baar gecon­troleerd. Een index die een zeer opval­lende sti­jging laat zien is natu­urlijk de trasportin­dex, dat is meteen de meest cyclis­che op Wall Street en hier­mee ook de gevaar­lijk­ste. Zelfs met de hoge energiekosten zien we deze index piek na piek neerzetten. 

Figu­ur 2

De zoge­naamde tijgers:

De Zuid-Amerikaanse Boves­pa Index slaat op dit moment hele­maal door, deze index laat in een peri­ode van amper 2 jaar een sti­jging van bij­na 400% zien. U mag ervan denken wat u wil, maar ken­nen we de Nas­daq niet met een waanzin­nige top op 5100 pnt. En wie weet zich nog te herin­neren hoe de ral­ly bij de Nikkei index van 8000 pnt tot de top op 38.000 pnt tot stand kwam. En wat er daar­na gebeurde toen de index tot amper 7000 pnt terug moest. Ook de Nas­daq ver­loor na de top op 5100 pnt tot de 1100 pnt 80% van zijn waarde. 

Waar ligt de top van deze Boves­pa index?

Tot hoev­er kan deze index nog doorsti­j­gen? Of beter gezegd, is er dan de afgelopen jaren niets geleerd uit de eerdere sit­u­aties als deze? Dat dit fout gaat staat vast gezien de charts van de Dow Jones in 1929 (figu­ur 5), de Dow Jones in 1987 (figu­ur 6), de Nikkei top in 1989 (figu­ur 7) en de Nas­daq bear mar­ket vanaf 2000 (figu­ur 8). Dit wil ik u lat­en zien, het vergelijk is ook hier zo treffend.

Hieron­der ziet u dus de chart van de Brazil­i­aanse Boves­pa Index (figu­ur 3) met daaron­der 4 charts waar een crash of grote bear­mar­ket op vol­gde. Kijkt u zelf, vergelijk en trek hier voor uzelf een conclusie.

Figu­ur 3

Figu­ur 5 en 6

Figu­ur 7

Figu­ur 8


Guy Boscart
© US Mar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.