Gevaar boven de markt neemt steeds grotere vormen aan:
In het vervolg op het maandag geposte artikel ” Three peaks + DOMED house tot CRASH !? ” waar we het over een technisch patroon hebben gehad neem ik de markt vandaag nog maar eens onder de loep. Het artikel Three Peaks trok zeer veel aandacht gezien het massaal werd gelezen gisteren. Daarom laat ik u nog enkele charts met uitleg zien.
Beurs laat vreemde dingen zien:
De markt wordt vrijwel iedere dag een stapje hogerop gebracht via de al zo vaak vernoemde “Wall of Fear” met een volatiliteit die zeer laag is. De bewegingen die we intraday zien tussen de hoogste stand en de laagste stand bedragen amper 0,5% met af en toe een uitschieter naar de 0,75 of 1%. Ook de dalingen blijven tot nog toe binnen deze range maar komen vrijwel niet voor gedurende de afgelopen maanden. Op een daling van totaal 400 pnt begin dit jaar bij de Dow Jones na bleef het sinds 25 oktober oplopen met nu al een plus van 1300 pnt. Vanaf de bodem bij de Dow Jones gemaakt in oktober 2002 zien we de Dow Jones reeds 3800 pnt hoger staan..
Een gevolg hiervan is natuurlijk een zeer laag blijvende VIX, die komt tegenwoordig niet eens meer boven de 15%. Hierdoor blijkt alweer dat de markt geheel onder controle is, verkopers zijn er amper omdat er vrijwel geen angst bestaat.
Vergeet uiteraard nooit dat dalingen met veel meer volatiliteit plaatsvinden, dalingen brengen over het algemeen veel grotere intraday uitslagen en gaan effectief sneller gerekend naar het aantal punten gemeten naar het aantal dagen.
Hieronder op figuur 1 ziet u de chart van de Dow Jones met de toch zeer grote beweging vanaf de bodem.
Figuur 1
Maar waarom is er dan geen angst?
Vooral omdat er de afgelopen 2 jaar geen enkele keer werd toegestaan dat de markt meer dan 10% inleverde. Sinds de bodem die werd gemaakt tussen oktober 2002 en maart 2003 wordt er echt alles aan gedaan om de beurs niet te laten doorzakken richting meer gematigde niveaus (Dow Jones 5000 a 6000 pnt).
Zelfs de dalende dollar, de mega grote schuldpositie van de VS, een amper aantrekkende arbeidsmarkt en de veel hogere rentes. De inflatie die er nu ook nog bijkomt blijkt zelfs nog geen reden om de markt in beweging te brengen. En wat te denken van de meer dan verdubbeling van de olieprijs per vat. De olie komt de afgelopen 6 maanden al gemiddeld rond de 50 dollar uit per vat.
Juist, het elastiekje staat maximaal gespannen op dit moment .. En als we de proef op de som nemen dan weet u wel uit ervaring wat er gebeurd als we het elastiekje nog maar iets verder uit gaan rekken. Het grootste probleem nu is dat de mensen die de beurs niet dagelijks volgen nauwelijks bevatten wat er aan de hand is. Het enige wat er wordt gezien is dat de aandelen niet meer zakken, dat ze stijgen met zeer grote risico‘s zien of willen ze natuurlijk niet zien.
Een voorbeeld:
Stel dat de economie door de hogere rente of door een verandering van het gedrag door de consument of zelfs een financieel debacel voor de helft verzwakt en dat zo de omzet en winst bij veel bedrijven gaat dalen met 30 tot 40%. In dit geval kunnen deze aandelen in snel tempo met de helft in waarde gaan dalen.
Het spelletje met de sectoren:
Naast de vermelde factoren valt het op dat de markt via sectorrotatie de zaken omhoog en omlaag stuurt in kleine stappen, op figuur 2 ziet u de indices vanaf 25 oktober vorig jaar. We zien dat er periodes bij zijn dat de traditionele indices het beter doen dan de technologie, maar ook andersom. Vooral vanaf de start van dit jaar doen de S&P 500 en de Dow Jones het veel beter dan de Nasdaq en de Nasdaq 100.
Op een of andere manier wordt de markt dus door een reeks computers in balans gehouden door het geld vrij onopvallend van de ene in de andere sector (index) te laten routeren. Het is zo uitgebalanceerd dat die computers op een moment de markt kunnen sturen in de richting waar ze die op willen sturen. Andere systemen verdedigen dan weer de sector (Index) waar de computers op dat moment niet aan het sturen zijn. Dit is volgens mij de uitleg waarop nu de vaak vermelde “Wall of Fear” wordt beklommen. Dit spelletje kan lang duren zolang de verkoopdruk wegblijft, en die verkoopdruk is er op dit moment weer niet omdat men door krijgt dat de markt toch niet doorzakt als er even wat daling op gang komt.
Het zal uiteraard zeer grote gevolgen hebben als er door wat voor een trigger dan ook een probleem bloot komt te liggen op de financiële markten. Het massaal dumpen van aandelen door de partijen die er vanuit gingen dat de beurs niet meer omlaag kon zal in zo‘n periode voor een zeer grote schuiver zorgen. De hierboven zogenaamd intelligente computers geraken op die manier totaal van slag zodat ze bij iedere koopactie meteen een verkoopactie zullen moeten uitvoeren bij het bereiken van een kritisch punt wat eerder is ingesteld. Deze samenstelling van verkoopdruk kan een kettingreactie op gang brengen wat het verkoop-proces alleen maar zal gaan voeden.
Later kom ik nog wel eens terug op deze zaken, het verhaal is nogal ingewikkeld om het in enkele zinnen aan u uit te kunnen leggen.
Een ander opvallend feit is dat de bank index duidelijk underperformd door de oplopende rent in de VS. Alles gebeurd tot nog toe met vrij weinig omzet en blijkbaar gecontroleerd. Een index die een zeer opvallende stijging laat zien is natuurlijk de trasportindex, dat is meteen de meest cyclische op Wall Street en hiermee ook de gevaarlijkste. Zelfs met de hoge energiekosten zien we deze index piek na piek neerzetten.
De zogenaamde tijgers:
De Zuid-Amerikaanse Bovespa Index slaat op dit moment helemaal door, deze index laat in een periode van amper 2 jaar een stijging van bijna 400% zien. U mag ervan denken wat u wil, maar kennen we de Nasdaq niet met een waanzinnige top op 5100 pnt. En wie weet zich nog te herinneren hoe de rally bij de Nikkei index van 8000 pnt tot de top op 38.000 pnt tot stand kwam. En wat er daarna gebeurde toen de index tot amper 7000 pnt terug moest. Ook de Nasdaq verloor na de top op 5100 pnt tot de 1100 pnt 80% van zijn waarde.
Waar ligt de top van deze Bovespa index?
Tot hoever kan deze index nog doorstijgen? Of beter gezegd, is er dan de afgelopen jaren niets geleerd uit de eerdere situaties als deze? Dat dit fout gaat staat vast gezien de charts van de Dow Jones in 1929 (figuur 5), de Dow Jones in 1987 (figuur 6), de Nikkei top in 1989 (figuur 7) en de Nasdaq bear market vanaf 2000 (figuur 8). Dit wil ik u laten zien, het vergelijk is ook hier zo treffend.
Hieronder ziet u dus de chart van de Braziliaanse Bovespa Index (figuur 3) met daaronder 4 charts waar een crash of grote bearmarket op volgde. Kijkt u zelf, vergelijk en trek hier voor uzelf een conclusie.
Figuur 3
Figuur 5 en 6
Figuur 7
Figuur 8
Guy Boscart
© US Markets.nl