...

Sell Yom Kippur

13 september 2010, 11:51 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het aardi­ge van een seizoens­ge­bon­den adag­ium is dat je er jaar­lijks op terug kunt vallen. Sell Rosh HaShana and buy Yom Kip­pur’ is er zo een­t­je. Bij zon­son­der­gang op 8 sep­tem­ber begon Rosh HaShana, het­geen 2 dagen duurde tot vri­jdag 10 sep­tem­ber. Yom Kip­pur begint vri­jda­gavond 17 sep­tem­ber eve­neens bij zonsondergang.


Het adag­ium Sell Rosh HaShana and buy Yom Kip­pur’ wil zeggen dat je je aan­de­len van de hand moet doen tij­dens de aan­vang van Rosh HaShanah (joods nieuw­jaar) om ze 10 dagen lat­er ron­dom Yom Kip­pur (dag van de ver­zoen­ing) weer terug te kopen. Het gezegde is ontstaan in de jaren 20 van de vorige eeuw bij aan­de­len­han­de­laren op Wall Street. Veel van die han­de­laren had­den (en hebben) een Joodse achter­grond en ten einde zich volledig op de religieuze ver­plichtin­gen te kun­nen focussen zou het beter zijn dat de porte­feuilles tussen­ti­jds liq­uide waren. Vol­gens Tick­er Sense laat een onder­zoek zien dat liet zien dat sinds 1915 het gemid­delde ren­de­ment van de Dow Jones in deze tussen­liggende peri­ode ‑0,62% bedroeg, ter­wi­jl vanaf Yom Kip­pur tot het einde van het jaar het ren­de­ment gemid­deld 1,99% zou bedra­gen. De dal­ing van 0,62% in de tussen­liggende peri­ode alsmede de sti­jging vanaf Yom Kip­pur beves­tigt in principe het gezegde dat je rond Rosh HaShana moet verkopen en rond Yom Kip­pur moet kopen.


Dat wil overi­gens niet zeggen dat het gezegde daarom elk jaar klopt, het is immer een gemid­delde. Som­mige anal­is­ten draaiden het adag­ium ook wel eens om: voor 2010 zou dat beteke­nen dat we moeten kopen rond 8 sep­tem­ber en moeten verkopen rond 17 sep­tem­ber. De joodse kalen­der wijkt af van onze Gre­go­ri­aanse kalen­der aangezien de joodse kalen­der op de maankalen­der gebaseerd is. Aangezien de water­standen eve­neens op de maan­stand (alsmede op de zonne­s­tand) gebaseerd is, is het inter­es­sant om te bezien wat de tides voor 2010 over dit adag­ium zeggen.


alt

Lat­en we om te begin­nen eens kijken naar de high tides with the great­est val­ue, de water­standen van Bat­tery Park, dicht in de buurt van Wall Street. De laag­ste waarde die zich bevin­dt tussen de hoog­ste hoge water­standen geeft aan dat dan de zwaartekracht­en (de aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde) het ger­ingst zijn. Dit voor­spelt – in begin­sel – een top op Wall Street. We zien in het boven­staande overzicht dat de laag­ste waarde 146 cm is, zicht­baar op don­derdag 16, vri­jdag 17 en zater­dag 18 sep­tem­ber. De nautis­che soft­ware die ik gebruik (Nobel­tec) rondt de waar­den af. Wan­neer ik daarom doork­lik in die soft­ware naar de achterliggende, niet-afgeronde, getallen zie ik respec­tievelijk 147 cm, 145 cm en 146 cm. Met andere woor­den: de laag­ste waarde 145 cm valt op vri­jdag 17 sep­tem­ber en sug­gereert daarmee een top voor Wall Street op die datum. Het lijkt echter goed om tevens een blik te wer­pen op de zoge­naamde tidal sum. De tidal sum is de optel­som van alle extreme waar­den gedurende een etmaal: de hoog­ste en de laag­ste hoge waar­den, de hoog­ste en de laag­ste lage waar­den en de hoog­ste en de laag­ste tidal swings (= ampli­tude tussen de hoog­ste en de laag­ste waarden):



alt

De tidal sum geeft de laag­ste waar­den eve­neens op don­derdag 16 en vri­jdag 17 sep­tem­ber (540 cm). Kijk ik ook hier naar alle achterliggende, niet-afgeronde, waar­den dan geeft 16 sep­tem­ber 542 cm en 17 sep­tem­ber 536 cm. Met andere woor­den: ook de tidal sum geeft aan dat een top ligt op 17 september.

Met deze analyse zijn we er nog niet. De kans bestaat namelijk dat een zoge­naamde inver­sie optreedt. Een inver­sie wil zeggen dat we een top verwacht­en maar dat een bodem vol­gt en omge­keerd. Door mid­del van mijn zel­fontwikkelde inver­sie-indi­ca­tor ben ik in staat de inver­sies te onderken­nen. Vanaf de bodem op 8 sep­tem­ber jl. tre­den namelijk twee inver­sies op: één op 13 sep­tem­ber en één op 14 sep­tem­ber. Wat betekent dit? Dit betekent dat een top verwacht mag wor­den op 13 sep­tem­ber plus of min 1 dag. In principe zouden we der­halve niet gaan sti­j­gen maar gaan dalen richt­ing 17 sep­tem­ber. Echter, door de inver­sie op 14 sep­tem­ber wordt dit weer omge­draaid: op 14 sep­tem­ber plus of min 1 dag vol­gt een bodem. Samengevat geeft dit dus een top rond 13 sep­tem­ber, dan een dal­ing met een bodem rond 14 sep­tem­ber, gevol­gd door een sti­jging richt­ing 17 sep­tem­ber plus of min 1 dag. Kijk­end naar het adag­ium heeft het er dus eerder schi­jn van dat het dit jaar weer het omge­keerde is, der­halve Buy RoShanah, Sell Yom Kippur.

Elmer Hoger­vorst
http://​www​.goudtekoop​.nl
www​.hoger​vorstad​vies​.nl
http://​weblog​.goudtekoop​.nl
http://​www​.twit​ter​.com/​g​o​u​d​t​ekoop


Elmer Hoger­vorst is auteur van de tweeweke­lijkse pub­li­catie de Zon, de Maan en uw Beleg­gin­gen’. U kunt gratis het exem­plaar van 22 augus­tus 2010 hier down­load­en. Stu­ur Elmer een email om zon­der verdere ver­plichtin­gen een gratis exem­plaar te ontvangen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.