...

Rentestanden bereiken all time low

15 juni 2016, 17:36 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Door de aan­houden onzek­er­he­den op de markt vlucht­en beleg­gers naar veilige beleg­gin­gen. Van­daag kijken we naar de rentes op de 10 jarige staat­slenin­gen van zow­el Europa als de V.S.


Gis­teren een his­torische dag voor de Duitse oblig­aties. Voor het eerst in de geschieder­nis kri­jg je een negatieve rente op een oblig­atie­len­ing. Hier­mee vol­gt Duit­s­land Japan dat al eerder dit jaar in de negatieve rente­zone terecht kwam. Door dat het aan­nemelijk­er wordt van een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Euro­zone zoeken beleg­gers mas­saal de veilige investerin­gen op waarmee ze gro­ten­deels bij staa­to­blig­aties uitkomen. De rente en de pri­js zijn negatief gecor­releerd aan elka­ar, de nor­male economis­che the­o­rie zegt dat bij een hogere vraag de pri­js van een prod­uct sti­jgt. Dit is bij oblig­aties het geval door­dat over­he­den goed­kopere lenin­gen kun­nen kri­j­gen door lagere rentes waar­door de oblig­atiepri­jzen omhoog gedreven wor­den. Met nu een negatieve rente zijn beleg­gers zelf bereid iets te betal­en voor hun risi­cov­ri­je invester­ing’

Cen­trale banken zijn nu ook bezig om negatieve rentes in te voeren voor lenin­gen bij cen­trale banken. Dit zou de economie op gang moeten trekken en de inflatie doen sti­j­gen. Dit is tot op heden nog niet het geval, in Europa zien we afgelopen 3 maan­den van dit jaar zelfs een kleine deflatie. Economen zijn verdeeld over de effecten van negatieve rentes, door­dat de inflatie niet aantrekt twi­jfe­len ze of deze maa­tregel wel helpt want zoi­ets kan een negatief effect op gang bren­gen waar­door er deflatie kan ontstaan. Bij economie leer je als eerste dat er niks schadelijk­er is voor de economie dan deflatie door­dat iedereen zijn uit­gaven uit bli­jft stellen omdat men verwacht dat de pro­ducten toch goed­kop­er zullen wor­den in de toekomst. Daar­naast kan de con­sument op negatieve rentes rea­geren door dat ze hun geld oud­er­wets onder het mat­tras stop­pen. Hier­door zorgt de con­sument ervoor dat banken geen geld meer hebben om aan bedri­jven lenin­gen te ver­schaf­fen waar­door de economie hier­door kan stil vallen. Door­dat deze meth­ode in the­o­ry wel bestaat maar nog nooit in de prak­tijk werd toegepast moeten we nu het resul­taat ervan afwacht­en. Economen zijn goed in het bedenken van the­o­retis­che mod­ellen waar­van velen er zich op verk­ijken, de echte economie laat daar­door soms geheel tegen­sti­jdi­ge resul­tat­en zien.

Rente stand V.S. (10 jaar)

De rente op een 10 jarige staatlen­ing word naast de aan­houdende onzek­er­heid op de finan­ciële mark­ten ook bein­vloed door een eventuele verdere rentev­er­hoging in de V.S. Inves­ter­ders zien een hogere rente als negatief door­dat er meer betaald moet wor­den voor deze beleg­ging waar ze daar­naast ook gewoon gewend zijn ger­aakt aan de lage rente. De rentes in de V.S. hebben ook een sterke dal­ing lat­en zien de afgelopen peri­ode maar staan nog niet op een dus­danig laag niveau zoals momenteel in Japen en Europa.

Door een sterke dal­ing is de rente op de ste­un beland rond de 1.55%. Mocht de rente verder wegza­kken dan wacht de vol­gende ste­un rond de 1.45% met daaron­der de bodem­li­jn rond de 1.38% die in july 2012 werd bereikt.

De rente staat nu een eind­je onder de hor­i­zon­tale weer­stand die rond de 1.7% uitkomt. Bij een verdere sti­jging wacht de vol­gende weer­stand rond de 1.8% waar­boven het er iets posi­tiev­er uit begint te zien.

VS rente TA cc60d

Rente stand E.U. (10 jaar)

Brex­it speelt een grote rol voor de Europese rente zek­er nu de groep voor­standers grot­er aan het wor­den is lijkt het aan­nemelijk­er dat het Vereg­ingd kon­ingkrijk toch uit de EU gaat. Dit drukt de 10 jarige rente extreem naar bene­den waar deze nu een negatieve stand heeft bereikt. Ste­un ligt er momenteel op de lijn onder de bodems die rond de ‑0.04% uitkomt. Bij een verdere dal­ing zal de rente verder het negatief gebied in duiken en kri­j­gen we dus nieuwe diepere bodems. Als we de vergelijk­ing met de Japanse rente mak­en zien we dat die als rond de 0.165% negatief staat, er is dus nog een verdere dal­ing mogelijk.

Weer­stand voor de Europese rente ligt er nu rond de 0.07%, bij een verder sti­jging komt het 50-daags gemid­delde in beeld dat mogelijk weer­stand kan bieden rond de 0.15%. Daar­boven zien we de lijn over de top­pen uitkomen met weer­stand rond de 0.33%. Zo ziet het er slecht uit voor de rente die je kri­jgt op een 10 jarige lening, de koers ligt dan ook ver onder het 200-daags gemid­delde. Naast de tech­nis­che grafiek is er ook de fun­da­mentele onzek­er­heid op de markt die de rente verder naar bene­den drukt. Hier­mee is het vooruitzicht op de korte ter­mi­jn gewoon­weg slecht. 

Eurorente TA 16df4

US Mar­kets redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.