...

RECESSIE JA, DEPRESSIE NEEN

2 september 2009, 16:48 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De huidi­ge finan­ciële pijn zou moeten verveelvoudi­gen om enige vergelijk­ing met de Grote Depressie van de jaren der­tig te doen opgaan.
RECESSIE JA, DEPRESSIE NEEN

De huidi­ge finan­ciële pijn zou moeten verveelvoudi­gen om enige vergelijk­ing met de Grote Depressie van de jaren der­tig te doen opgaan (hoewel je die vergelijk­ing wel inder­daad hier en daar hoort luiden — niet naar luis­teren, het zijn de pes­simis­ten). Die Depressie was trouwens te voorkomen geweest als de finan­ciële over­he­den tijdig en kor­daat had­den inge­grepen. De lessen die toen geleerd wer­den zullen voorkomen dat zoi­ets zich nog een keer voordoet.

Amerika’s Bru­to Nation­aal Prod­uct kromp vier jaar op een rij, van 1930 tot 1933. De dol­lar ver­loor zo’n 50 % van zijn waarde door dal­ende pri­jzen — deflatie. De enorme uit­gaven onder Franklin D. Roo­sevelt’s New Deal deden dat BNP opnieuw sti­j­gen van 1934 tot 1937. In 1938 was het effect echter uit­gew­erkt; toen begon de Roo­sevelt Reces­sion. De Grote Depressie eindigde uitein­delijk niet door die New Deal maar door het begin van Werel­door­log II, toen de indus­triële activiteit enorm steeg ter voor­berei­d­ing van de oorlog.

In 1929 zagen we een con­trac­tie van de economie met 7 %. Verwacht u aan lagere cijfers : van 2 tot 4 %. In dat eerste jaar van de Crash ver­drievoudigde de werk­loosheid, om dan nog­maals te ver­dubbe­len tot 16 % in 1931 en verder te sti­j­gen tot 24 % in 1932. Van­daag zit­ten we in de States aan slechts een goeie 8 %. Wij verwacht­en dat die zal oplopen tot 10 à 12 % maar niet meer.
Negen­duizend banken gin­gen fail­li­et met een ver­lies voor spaarders van 140 mil­jard dol­lar. Van­daag zijn er dat slechts een paar hon­derd en geen cent spaargeld (we hebben het hier niet over beleg­gings­geld) is nog verd­we­nen. Maar : van­daag bezit­ten veel meer Amerika­nen aan­de­len dan toen, dus een slecht presterende beurs tre­ft nu veel meer burgers.

De Dow Jones daalde met 89 % van 1929 tot 1932. Het duurde tot mid­den jaren vijftig vooraleer ze dat ver­lies recu­pereerde. Van­daag is de beurs tien jaar terug in de tijd gezet. Met 40 % ver­lies vanaf het hoogtepunt van zomer 2007 komen we nog niet aan de beren­mark­ten van 2000 tot 2002 of 1973 tot 1975.

De huizen­markt dan. Toen gin­gen enorm veel meer huizen ver­loren door fail­lisse­menten; van­daag is dat cijfer ongeveer 8 %. Tij­dens de Grote Depressie ver­loren miljoe­nen mensen hun baan, dus veel con­sumeren was er niet meer bij (van­daar de deflatie). Toen beg­ing de FED een grote fout : ze deed de geld­to­evo­er krimpen in plaats van te doen uitzetten, drie jaar lang zelfs. Drie jaar lang ook daalden de pri­jzen, van 1930 tot 1932, tot wel zo’n tien procent.

Van­daag is het gevaar van een lange, aan­houdende dal­ing van pri­jzen en lonen veel min­der groot. Ja, con­sumentenbeste­din­gen en bedri­jf­s­in­vesterin­gen zullen dalen — maar niet instorten. Van­daag wordt de kredi­etkraan volop opengezet en Wash­ing­ton zal met grote investerin­gen de privé­sec­tor er terug bovenop helpen.

Een ander groot ver­schil tussen toen en nu was : han­dels­beperkin­gen en hoge import­tak­sen die zovele regerin­gen invo­er­den om hun eigen han­del te bescher­men. De Amerikaanse export daalde met 50 % in de peri­ode van 1929 tot 1932. Regerin­gen en finan­ciële over­he­den zullen die ver­giss­ing geen tweemaal mak­en. In 1930 was er ook geen gecoördi­neerde aan­pak inter­na­tion­aal om de cri­sis te bevecht­en; die is er nu duidelijk wel.
Alle­maal zeer grote ver­schillen dus tussen de tijd van de Grote Depressie en de toe­s­tand van­daag, die er ons toe doen besluiten dat we het dit­maal bij een Grote Recessie zullen houden. De stier…wacht als alti­jd om de hoek.

www​.haa​gen​in​vest​.com

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.