...

OP ZOEK NAAR MEER!

19 januari 2011, 08:00 | Bob Emanuels | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Als er iets is wat beleg­gers de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het wel dat bomen in aan­de­len­land niet tot in de hemel groeien. Natu­urlijk wist iedere beleg­ger wel, dat koersen niet in een streep omhoog bewe­gen en dat er nu een­maal fluc­tu­aties op de trend bestaan die soms voor een peri­ode van negatieve ren­de­menten zor­gen. Maar over de trend bestond weinig dis­cussie: die was per sal­do omhoog gericht. Aan­de­lenko­ersen sti­j­gen alti­jd over een lan­gere peri­ode geme­ten, zo was tot nu toe de algemene opvat­ting. Wel­nu, het is juist dit fun­da­ment onder de aan­de­lenko­ersen waaraan beleg­gers zijn gaan twi­jfe­len. En terecht!


Inflatie
Tot voor kort bedroeg het gemid­delde ren­de­ment op een Buy & Hold porte­feuille in de groot­ste Amerikaanse aan­de­len nog meer dan 12% over de laat­ste der­tig jaar. Dat ren­de­ment is nu geza­kt tot ruim onder de 10% per jaar. Maar veel erg­er is dat het ren­de­ment geme­ten over vijf jaren is teruggeza­kt van boven de 10% tot rond de 2,3 % per jaar! Gecor­rigeerd voor de te betal­en belast­ing (vol­gens de regel van het fic­tieve ren­de­ment) is dat voor Ned­er­landse beleg­gers nauwelijks vol­doende om de gel­dont­waard­ing van een dergelijke porte­feuille bij te houden.

Excessieve ver­liezen
Daar­bij komt ook nog, dat vele beleg­gers hun porte­feuilles gedurende de afgelopen jaren – in ieder geval tijdelijk – met vele tien­tallen pro­cen­ten hebben zien dalen. De risico’s in de porte­feuilles bleken veel grot­er dan menigeen was voorge­houden bij aan­vang van zijn of haar beleg­gingsavon­tu­ur. En met name dat laat­ste heeft bij veel beleg­gers de ogen geopend. Het is pret­tig om een goede kans op redelijke ren­de­menten te verkri­j­gen, behalve als daar een kans op excessieve ver­liezen bij hoort! Beleg­gers zijn gaan inzien, dat het na een waardedal­ing van 60% — zelfs bij een gemid­deld ren­de­ment van 10,6% op jaar­ba­sis- meer dan negen jaar duurt om weer op het begin­punt aan te komen. En dan hebben we het nog maar niet over ren­de­ment …..

Absolute Return’
De twi­jfel over de meer­jarige trend­matige ontwik­kel­ing van aan­de­lenko­ersen in com­bi­natie met het besef van excessieve risico’s heeft het gedrag van beleg­gers de afgelopen jaren beïn­vloed. En dat is begri­jpelijk. Wan­neer de trend per sal­do opwaarts is gericht, is het voor beleg­gers aantrekke­lijk om een strate­gie te kiezen die erop is gericht om het gemid­deld beter te doen dan die trend. Vanu­it deze gedachte is het index-beleggen ooit geboren. Maar wat gebeurt er wan­neer de lange ter­mi­jn trend omlaag gericht is? Zelfs beleg­gers die beter presteren dan de brede mark­tindices zien de waarde van hun porte­feuille toch achteruit hollen. Ze doen het beter dan de index, maar ver­liezen toch geld. Door schade en schande wijs gewor­den hebben beleg­gers zich leren realis­eren, dat het beste jonget­je van de klas ook een onvol­doende kan behalen. Relatieve presta­tiemet­ing heeft daarom de laat­ste jaren aan waarde inge­boet. Daar­voor in de plaats is de vraag naar absolute ren­de­menten gekomen. Absolute ren­de­menten en lief­st bij een gelim­i­teerd risi­co.

Sec­toren en Div­i­dend
De hamvraag is natu­urlijk hoe dit gere­aliseerd kan wor­den. Het klinkt eigen­lijk te mooi om waar te kun­nen zijn: Alti­jd winst bij een beperkt risi­co. Maar ik ga u hier in de komende maan­den uit­leggen, dat het antwo­ord toch even sim­pel als verbluffend is.

Dat ga ik natu­urlijk doen aan de hand van een aan­tal con­crete voor­beelden, zodat u er bij uw beleg­gin­gen ook nog iets aan heeft. U kunt dus gerust zijn: het zullen geen acad­emis­che ver­han­delin­gen wor­den. Ik zal u uit­leggen waarom ik ervoor kies om als sec­tor­be­leg­ger te oper­eren, hoe ik dat doe en wat daar­van de con­se­quen­ties zijn. En waarom div­i­dend voor u nog steeds een belan­grijk argu­ment dient te zijn bij de keuze van uw beleg­gin­gen. Want wist u dat (vol­gens Stan­dard & Poor’s) de div­i­den­den in de afgelopen 80 jaar goed waren voor 44% van het totale ren­de­ment van de S&P‑Index? Naast tim­ing is dus ook de div­i­dend-strate­gie van doorslaggevend belang in elke porte­feuille.

Daarover de vol­gende keer meer en nu wens ik u suc­ces met uw beleg­gin­gen.

Bob Emanuels
Pub­li­cist is strate­gisch plan­ner & kwan­ti­tatief finan­cieel anal­ist
bij Research Unlim­it­ed BV, een onafhanke­lijke research & invest­ment organisatie 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.