Als er iets is wat beleggers de afgelopen jaren hebben geleerd, dan is het wel dat bomen in aandelenland niet tot in de hemel groeien. Natuurlijk wist iedere belegger wel, dat koersen niet in een streep omhoog bewegen en dat er nu eenmaal fluctuaties op de trend bestaan die soms voor een periode van negatieve rendementen zorgen. Maar over de trend bestond weinig discussie: die was per saldo omhoog gericht. Aandelenkoersen stijgen altijd over een langere periode gemeten, zo was tot nu toe de algemene opvatting. Welnu, het is juist dit fundament onder de aandelenkoersen waaraan beleggers zijn gaan twijfelen. En terecht!
Inflatie
Tot voor kort bedroeg het gemiddelde rendement op een Buy & Hold portefeuille in de grootste Amerikaanse aandelen nog meer dan 12% over de laatste dertig jaar. Dat rendement is nu gezakt tot ruim onder de 10% per jaar. Maar veel erger is dat het rendement gemeten over vijf jaren is teruggezakt van boven de 10% tot rond de 2,3 % per jaar! Gecorrigeerd voor de te betalen belasting (volgens de regel van het fictieve rendement) is dat voor Nederlandse beleggers nauwelijks voldoende om de geldontwaarding van een dergelijke portefeuille bij te houden.
Excessieve verliezen
Daarbij komt ook nog, dat vele beleggers hun portefeuilles gedurende de afgelopen jaren – in ieder geval tijdelijk – met vele tientallen procenten hebben zien dalen. De risico’s in de portefeuilles bleken veel groter dan menigeen was voorgehouden bij aanvang van zijn of haar beleggingsavontuur. En met name dat laatste heeft bij veel beleggers de ogen geopend. Het is prettig om een goede kans op redelijke rendementen te verkrijgen, behalve als daar een kans op excessieve verliezen bij hoort! Beleggers zijn gaan inzien, dat het na een waardedaling van 60% — zelfs bij een gemiddeld rendement van 10,6% op jaarbasis- meer dan negen jaar duurt om weer op het beginpunt aan te komen. En dan hebben we het nog maar niet over rendement …..
‘Absolute Return’
De twijfel over de meerjarige trendmatige ontwikkeling van aandelenkoersen in combinatie met het besef van excessieve risico’s heeft het gedrag van beleggers de afgelopen jaren beïnvloed. En dat is begrijpelijk. Wanneer de trend per saldo opwaarts is gericht, is het voor beleggers aantrekkelijk om een strategie te kiezen die erop is gericht om het gemiddeld beter te doen dan die trend. Vanuit deze gedachte is het index-beleggen ooit geboren. Maar wat gebeurt er wanneer de lange termijn trend omlaag gericht is? Zelfs beleggers die beter presteren dan de brede marktindices zien de waarde van hun portefeuille toch achteruit hollen. Ze doen het beter dan de index, maar verliezen toch geld. Door schade en schande wijs geworden hebben beleggers zich leren realiseren, dat het beste jongetje van de klas ook een onvoldoende kan behalen. Relatieve prestatiemeting heeft daarom de laatste jaren aan waarde ingeboet. Daarvoor in de plaats is de vraag naar absolute rendementen gekomen. Absolute rendementen en liefst bij een gelimiteerd risico.
Sectoren en Dividend
De hamvraag is natuurlijk hoe dit gerealiseerd kan worden. Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te kunnen zijn: Altijd winst bij een beperkt risico. Maar ik ga u hier in de komende maanden uitleggen, dat het antwoord toch even simpel als verbluffend is.
Dat ga ik natuurlijk doen aan de hand van een aantal concrete voorbeelden, zodat u er bij uw beleggingen ook nog iets aan heeft. U kunt dus gerust zijn: het zullen geen academische verhandelingen worden. Ik zal u uitleggen waarom ik ervoor kies om als sectorbelegger te opereren, hoe ik dat doe en wat daarvan de consequenties zijn. En waarom dividend voor u nog steeds een belangrijk argument dient te zijn bij de keuze van uw beleggingen. Want wist u dat (volgens Standard & Poor’s) de dividenden in de afgelopen 80 jaar goed waren voor 44% van het totale rendement van de S&P‑Index? Naast timing is dus ook de dividend-strategie van doorslaggevend belang in elke portefeuille.
Daarover de volgende keer meer en nu wens ik u succes met uw beleggingen.
Bob Emanuels
Publicist is strategisch planner & kwantitatief financieel analist
bij Research Unlimited BV, een onafhankelijke research & investment organisatie