Vorige week was er op de financiële markten hevige euforie door een Europees akkoord over Griekenland waarbij de andere in problemen geraakte Europese landen er gelijktijdig maar bij werden genomen. Nu is het afwachten wanneer de VS na een akkoord het schuldenplafond kan optrekken en dan kan er haast niets meer verkeerd gaan. Dat is wat men denkt voorlopig. Hoe kan het ook anders nu iedere keer als het verkeerd dreigt te gaan er plots snoepjes worden uitgedeeld. Maar, de debtklokken lopen door natuurlijk. Iets wat men ooit een keer terug zal moeten betalen. Even in het kort mijn gedachten over deze kwestie.
Schulden blijven het grote probleem
Dinsdag 25 juli, de debtklok in de VS staat op 14.300 miljard dollar (zie http://www.usdebtclock.org/ ), alweer boven het maximum en daarom is er hierover op dit moment, zeker deze week, zoveel te doen in de VS. De overheid kan hierdoor de schulden de komende maand niet meer betalen. Het is enorm belangrijk voor de VS ten opzichte van de rest van de wereld dat het land betrouwbaar blijft in het nakomen van zijn plichten, want er zit heel veel geld in langlopende obligaties die daarom vragen. Om zijn tot nu toe goede kredietwaardigheid te behouden, want de VS zit met een triple‑A rating (de meest gunstige rating), zal de VS niet mogen verzuimen om zijn verplichtingen tot in de puntjes na te komen. En daar zit nu dus het grote probleem. Men wil het plafond wel optrekken, maar er is grote verdeeldheid tussen de Republikeinen en de Democraten over het hoe en wanneer. Ze willen het plafond met opnieuw een goeie 2000 miljard dollar verhogen. Dan kan men weer een tijdje vooruit tot ergens in 2013 als men dat al haalt. Het is een kwestie van opnieuw tijdwinst te boeken, want de debtclock zal genadeloos door blijven tikken. Men doet in feite niets anders dan het grote probleem verder vooruit te schuiven.
Onenigheid
Om het schuldenplafond te verhogen zullen daar maatregelen tegenover moeten staan. Men zal ofwel moeten bezuinigen ofwel aan de andere kant meer belastingen moeten innen bij de rijken. Daar zit nu juist het grote probleem. De Republikeinen willen dat Obama, ofwel de Democraten, snijden in de voorzieningen die zoveel geld kosten. Obama wil juist dat er meer belastingen worden betaald door de rijken, ofwel zeg maar de Wall Street mensen. Maar, er zal een akkoord komen natuurlijk, anders kan de BV USA de boeken dichtdoen, want als iemand niet meer kan betalen dan verklaart men die partij failliet. Een land dat met een enorme schuld kampt, moet dus zorgen dat het zijn periodieke afbetalingen kan nakomen, en dat zijn nogal wat miljarden die men maandelijks moet uitkeren. Zie hieronder de top 5 van landen die recht hebben op rente op de US lange T‑Bond.
TOP 5 van landen die in US Bonds zitten (gemeten eind april 2011):
- China 1152 miljard USD
- Japan 907 miljard USD
- VK 333 miljard USD
- Olie landen 220 miljard USD
- Brazilië 207 miljard USD
In totaal staat er zo‘n 4500 miljard uit aan bonds bij diverse landen wereldwijd.
Beoordelingen
De afgelopen weken waren het Moody‘s en Standard and Poor die dreigden met een kredietverlaging te komen als de VS zijn zaakjes voor een langere periode niet snel op orde brengt en dat met de nodige inzet om uit de spiraal omlaag te komen. Een oplossing voor langere termijn willen ze zien, want de VS kan niet eeuwig doorgaan met het schuldenplafond verder op te trekken. In de afgelopen 10 jaar is dat plafond al opgetrokken van 6000 miljard tot nu dus 14.300 miljard dollar en tegen het eind van 2011 verwacht men dat het uit zal komen op 15.500 miljard dollar. Daarom verwacht ik ook dat de kreditbeoordelers de Triple‑A status van de VS zullen verlagen, zeker als blijkt dat de regering niets doet om de schuldenproblemen aan te pakken. Mocht het om een ander land gaan, dan was het die hoge status al lang kwijt trouwens.
Visie lange termijn?
Wat ik al eerder aangaf, en wat ook mijn visie blijft de komende tijd, is dat dit alles zal uitmonden in een anticlimax. Men schuift alles vooruit naar de volgende generatie. De schulden wereldwijd zijn zo enorm dat men in feite niets anders meer kan zolang het nog kan. U leest het goed, zo lang het NOG KAN !! Op een bepaald moment is het over en uit, en blijven de ruïnes van het eens zo leuk lijkende financiële stelsel over. Iedereen is de tel al lang kwijt onderweg. Hoeveel duizenden miljarden de revue al passeerden de afgelopen 2 jaar is niet meer bij te houden: QE1 was goed voor 1000 miljard; QE2 bedroeg 600 miljard; de reddingsacties van de banken, de hypotheekverstrekkers in de VS en het telkens weer optrekken van het schuldenplafond in de VS nu al van 6000 miljard naar straks 17.500 miljard dollar. Kunt u nog meetellen? Maar, dat is voor latere zorg.
Europa dan. Ook hier, vele miljarden voor de banken, en reddingsacties voor het kleine Griekenland, ook hier al in totaal over de 200 miljard als je alles bij elkaar gaat tellen. Maar, er is meer op komst, dat wil niemand weten, maar men weet het natuurlijk wel. Enfin, we zijn nog LANG niet klaar met alles. Ergens tussen 2017 en 2018 komt het touw wel heel strak om de nek te zitten vrees ik. Zowel de FED, de ECB als de overheden van de landen waar de ellende het grootst is, zullen uitgeput op het strijdtoneel staan zonder nieuwe mogelijkheden. Dan kunnen de gevolgen daarvan extreem gaan worden. De financiële markten kunnen dan een enorme tik krijgen vanaf het punt waar ze dan staan. En, door wat er nu allemaal gaande en op komst is, kunnen de financiële markten wel eens behoorlijk ver boven de huidige waarde terecht gaan komen. Tot waar is dan de grote vraag natuurlijk.
Ironie
Als afsluiting van deze column kan ik het niet laten om het volgende even aan te kaarten, een groter voorbeeld van IRONIE kun je niet vinden, denk ik. Het gaat om de “Hoorn van Africa”. Toen ik gisteren met deze column bezig was, zag ik het Journaal op de achtergrond op TV. De beelden van de droogte en de bedreiging van de mensen die sterven van de honger en dorst waren bedroevend om te zien. De grootste droogte in meer dan 60 jaar. Maar, er viel me 1 zin op, de nieuwslezer zei, er is dringend 1 MILJARD dollar nodig om deze situatie enigszins onder controle te krijgen. Het eerste wat ik dacht was, waar schrijf ik in hemelsnaam over in deze column? Als u de bedragen hierboven doorneemt, is het ronduit een schande dat men dit toe kan laten op onze zogenaamd goed draaiende wereld. Hoe ironisch kan iets wel niet overkomen? Zo, dat moest, vind ik ook even gezegd worden.
Guy Boscart
www.usmarkets.nl