...

Op naar een anticlimax?

25 juli 2011, 20:55 | Guy Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Vorige week was er op de finan­ciële mark­ten hevige euforie door een Europees akko­ord over Grieken­land waar­bij de andere in prob­le­men ger­aak­te Europese lan­den er gelijk­ti­jdig maar bij wer­den genomen. Nu is het afwacht­en wan­neer de VS na een akko­ord het schulden­pla­fond kan optrekken en dan kan er haast niets meer ver­keerd gaan. Dat is wat men denkt voor­lop­ig. Hoe kan het ook anders nu iedere keer als het ver­keerd dreigt te gaan er plots snoep­jes wor­den uitgedeeld. Maar, de debtk­lokken lopen door natu­urlijk. Iets wat men ooit een keer terug zal moeten betal­en. Even in het kort mijn gedacht­en over deze kwestie.


Schulden bli­jven het grote prob­leem
Dins­dag 25 juli, de debtk­lok in de VS staat op 14.300 mil­jard dol­lar (zie http://​www​.usdebt​clock​.org/ ), alweer boven het max­i­mum en daarom is er hierover op dit moment, zek­er deze week, zoveel te doen in de VS. De over­heid kan hier­door de schulden de komende maand niet meer betal­en. Het is enorm belan­grijk voor de VS ten opzichte van de rest van de wereld dat het land betrouw­baar bli­jft in het nakomen van zijn plicht­en, want er zit heel veel geld in lan­glopende oblig­aties die daarom vra­gen. Om zijn tot nu toe goede kredi­et­waardigheid te behouden, want de VS zit met een triple‑A rat­ing (de meest gun­stige rat­ing), zal de VS niet mogen verzuimen om zijn ver­plichtin­gen tot in de pun­t­jes na te komen. En daar zit nu dus het grote prob­leem. Men wil het pla­fond wel optrekken, maar er is grote verdeeld­heid tussen de Repub­likeinen en de Democ­ra­t­en over het hoe en wan­neer. Ze willen het pla­fond met opnieuw een goeie 2000 mil­jard dol­lar ver­hogen. Dan kan men weer een tijd­je vooruit tot ergens in 2013 als men dat al haalt. Het is een kwest­ie van opnieuw tijd­winst te boeken, want de debt­clock zal genade­loos door bli­jven tikken. Men doet in feite niets anders dan het grote prob­leem verder vooruit te schuiven.

alt

Onenigheid
Om het schulden­pla­fond te ver­hogen zullen daar maa­trege­len tegen­over moeten staan. Men zal ofwel moeten bezuini­gen ofwel aan de andere kant meer belastin­gen moeten innen bij de rijken. Daar zit nu juist het grote prob­leem. De Repub­likeinen willen dat Oba­ma, ofwel de Democ­ra­t­en, sni­j­den in de voorzienin­gen die zoveel geld kosten. Oba­ma wil juist dat er meer belastin­gen wor­den betaald door de rijken, ofwel zeg maar de Wall Street mensen. Maar, er zal een akko­ord komen natu­urlijk, anders kan de BV USA de boeken dicht­doen, want als iemand niet meer kan betal­en dan verk­laart men die par­tij fail­li­et. Een land dat met een enorme schuld kampt, moet dus zor­gen dat het zijn peri­odieke afbe­talin­gen kan nakomen, en dat zijn nogal wat mil­jar­den die men maan­delijks moet uitk­eren. Zie hieron­der de top 5 van lan­den die recht hebben op rente op de US lange T‑Bond.

TOP 5 van lan­den die in US Bonds zit­ten (geme­ten eind april 2011):

  1. Chi­na 1152 mil­jard USD
  2. Japan 907 mil­jard USD
  3. VK 333 mil­jard USD
  4. Olie lan­den 220 mil­jard USD
  5. Brazil­ië 207 mil­jard USD

In totaal staat er zo‘n 4500 mil­jard uit aan bonds bij diverse lan­den wereldwijd.

Beo­ordelin­gen
De afgelopen weken waren het Moody‘s en Stan­dard and Poor die dreigden met een kredi­etver­lag­ing te komen als de VS zijn zaak­jes voor een lan­gere peri­ode niet snel op orde brengt en dat met de nodi­ge inzet om uit de spi­raal omlaag te komen. Een oploss­ing voor lan­gere ter­mi­jn willen ze zien, want de VS kan niet eeuwig door­gaan met het schulden­pla­fond verder op te trekken. In de afgelopen 10 jaar is dat pla­fond al opgetrokken van 6000 mil­jard tot nu dus 14.300 mil­jard dol­lar en tegen het eind van 2011 verwacht men dat het uit zal komen op 15.500 mil­jard dol­lar. Daarom verwacht ik ook dat de kred­it­beo­ordel­ers de Triple‑A sta­tus van de VS zullen ver­la­gen, zek­er als blijkt dat de regering niets doet om de schulden­prob­le­men aan te pakken. Mocht het om een ander land gaan, dan was het die hoge sta­tus al lang kwi­jt trouwens.

Visie lange ter­mi­jn?
Wat ik al eerder aan­gaf, en wat ook mijn visie bli­jft de komende tijd, is dat dit alles zal uit­mon­den in een anti­cli­max. Men schuift alles vooruit naar de vol­gende gen­er­atie. De schulden wereld­wi­jd zijn zo enorm dat men in feite niets anders meer kan zolang het nog kan. U leest het goed, zo lang het NOG KAN !! Op een bepaald moment is het over en uit, en bli­jven de ruïnes van het eens zo leuk lijk­ende finan­ciële stelsel over. Iedereen is de tel al lang kwi­jt onder­weg. Hoeveel duizen­den mil­jar­den de revue al passeer­den de afgelopen 2 jaar is niet meer bij te houden: QE1 was goed voor 1000 mil­jard; QE2 bedroeg 600 mil­jard; de red­dings­ac­ties van de banken, de hypotheekver­strekkers in de VS en het telkens weer optrekken van het schulden­pla­fond in de VS nu al van 6000 mil­jard naar straks 17.500 mil­jard dol­lar. Kunt u nog meetellen? Maar, dat is voor lat­ere zorg.

Europa dan. Ook hier, vele mil­jar­den voor de banken, en red­dings­ac­ties voor het kleine Grieken­land, ook hier al in totaal over de 200 mil­jard als je alles bij elka­ar gaat tellen. Maar, er is meer op komst, dat wil nie­mand weten, maar men weet het natu­urlijk wel. Enfin, we zijn nog LANG niet klaar met alles. Ergens tussen 2017 en 2018 komt het touw wel heel strak om de nek te zit­ten vrees ik. Zow­el de FED, de ECB als de over­he­den van de lan­den waar de ellende het grootst is, zullen uit­geput op het stri­jd­toneel staan zon­der nieuwe mogelijkhe­den. Dan kun­nen de gevol­gen daar­van extreem gaan wor­den. De finan­ciële mark­ten kun­nen dan een enorme tik kri­j­gen vanaf het punt waar ze dan staan. En, door wat er nu alle­maal gaande en op komst is, kun­nen de finan­ciële mark­ten wel eens behoor­lijk ver boven de huidi­ge waarde terecht gaan komen. Tot waar is dan de grote vraag natu­urlijk.

Ironie
Als afs­luit­ing van deze col­umn kan ik het niet lat­en om het vol­gende even aan te kaarten, een grot­er voor­beeld van IRONIE kun je niet vin­den, denk ik. Het gaat om de Hoorn van Africa”. Toen ik gis­teren met deze col­umn bezig was, zag ik het Jour­naal op de achter­grond op TV. De beelden van de droogte en de bedreig­ing van de mensen die ster­ven van de honger en dorst waren bedroevend om te zien. De groot­ste droogte in meer dan 60 jaar. Maar, er viel me 1 zin op, de nieuwslez­er zei, er is drin­gend 1 MIL­JARD dol­lar nodig om deze sit­u­atie enigszins onder con­t­role te kri­j­gen. Het eerste wat ik dacht was, waar schri­jf ik in hemel­snaam over in deze col­umn? Als u de bedra­gen hier­boven doorneemt, is het ron­duit een schande dat men dit toe kan lat­en op onze zoge­naamd goed draaiende wereld. Hoe iro­nisch kan iets wel niet overkomen? Zo, dat moest, vind ik ook even gezegd worden.

Guy Boscart
www​.usmar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.